Alkoholio akcizų karas Latvijoje ir Estijoje įgauna pagreitį, Lietuva nieko nekeis

Latvijos parlamentas ketvirtadienį per pirmąjį svarstymą pritarė Akcizų įstatymo pataisoms, kuriomis šio mokesčio tarifas stipriajam alkoholiui mažinamas 15 procentų. Estai akcizus pjauna dar stipriau – 25 procentais.

Pataisos priimamos skubos tvarka, reaguojant į Estijos jau priimtą sprendimą alkoholio akcizus nuo rugpjūčio mėnesio apkarpyti 25 procentais. Tai gali sumažinti alkoholinių gėrimų pardavimus Latvijoje bei kartu – valstybės iždo įplaukas.<br>123rf.com nuotr.
Pataisos priimamos skubos tvarka, reaguojant į Estijos jau priimtą sprendimą alkoholio akcizus nuo rugpjūčio mėnesio apkarpyti 25 procentais. Tai gali sumažinti alkoholinių gėrimų pardavimus Latvijoje bei kartu – valstybės iždo įplaukas.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2019, 2:34 PM, atnaujinta Jun 20, 2019, 4:37 PM

„Akcizai alkoholiui atlieka ne vien tik pajamų surinkimo į biudžetą funkciją. Akcizų politika prisideda ir prie sveikatinimo tikslų pasiekimo. Pasaulio sveikatos organizacija kaip vieną efektyviausių priemonių mažinant alkoholio suvartojimą nurodo kainų didinimą. Akcizų tarifai kainoms įtaką daro tiesiogiai. Kompleksinėmis alkoholio mažinimo priemonėmis pavyko pasiekti, kad alkoholio suvartojimas šalyje mažėja šeštus metus iš eilės.

Kartu svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kad Lietuvoje 2017 m., padidinus akcizų tarifus visoms alkoholinių gėrimų grupėms, net ir esant akcizų tarifams didesniems, nei tuo metu Latvijoje (pvz., etilo alkoholio tarifas Lietuvoje buvo didesnis 15 proc. nei Latvijoje), dėl padidintų tarifų buvo papildomai gauta 53 mln. eurų pajamų, 2018 m. akcizų už alkoholinius gėrimus surinkimas toliau augo – gauta 23,1 mln. eurų daugiau nei 2017 m.“, – teigiama Finansų ministerijos lrytas.lt atsiųstame komentare.

Sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad savo darbotvarkėje nėra numačiusi su alkoholiu susijusių pakeitimų.

Latvijoje pataisoms pritarta 61-u balsu „už“, aštuoniems parlamentarams balsavus priešingai.

Pataisos priimamos skubos tvarka, reaguojant į Estijos jau priimtą sprendimą alkoholio akcizus nuo rugpjūčio mėnesio apkarpyti 25 procentais. Tai gali sumažinti alkoholinių gėrimų pardavimus Latvijoje bei kartu – valstybės iždo įplaukas.

Kada bus surengtas antrasis ir galutinis pataisų svarstymas, kol kas nėra žinoma. Tai paskelbs parlamento prezidiumas. Parlamentarai siūlymus antrajam svarstymui gali patikti iki birželio 21 dienos 12 valandos.

Pataisos gali įsigalioti jau kitą dieną po jų oficialaus paskelbimo.

Akcizų alui, vynui ir kitiems alkoholiniams gėrimams, kuriuose yra iki 22 proc. grynojo alkoholio, mažinti neketinama.

Pasak Latvijos biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Martinio Bondaro, Estijos skubiai priimtas sprendimas ketvirtadaliu sumažinti akcizo tarifus alkoholiui turės neigiamos įtakos užimtumui Latvijos pasienio zonose, taip pat valstybės biudžeto pajamoms.

„Paprastai tokios priemonės priimamos šalims diskutuojant ir nedarant sparčių žingsnių. Bet kadangi tai įvyko taip greitai, mes, deja, turime priimti greitus sprendimus“, – pareiškė M. Bondaras.

Pastarąjį kartą alkoholio akcizai Latvijoje pakilo nuo šių kovo. Jie faktiškai susilygino su Lietuvoje galiojančiais, tačiau išliko gerokai mažesni nei Estijoje.

Estijos prezidentė birželio 18-ąją pasirašė parlamento vyriausybės teikimu patvirtintas Akcizų įstatymo pataisas, kuriomis šio mokesčio tarifai alkoholiniams gėrimams, taip pat ir alui, nuo liepos mėnesio mažinami 25 procentais. Tai daroma siekiant pažaboti smarkiai pagyvėjusią prekybą alkoholiniais gėrimais Latvijos pasienyje, dėl kurios pastebimai sumenko jų pardavimai Estijoje, bei vėl prisivilioti Skandinavijos alkoturistus.

Latvijos premjeras Krišjanis Karinis tokį Estijos sprendimą pavadino „akcizų karo“ pradžia ir pareiškė, jog jo šalis neturi kito pasirinkimo nei atsakyti tuo pačiu.

„Aš jokiu būdu nesiekiu „akcizų karo“ su Estija, bet jei estai pažeidžia susitarimą ir pradeda šį karą, mes neturime kito pasirinkimo, kaip tik atsakyti atitinkamu savo akcizų mažinimu“, – valdančiosios koalicijos tarybos posėdyje anksčiau šią savaitę kalbėjo Latvijos vyriausybės vadovas.

K.Karinis neslėpė, jog tai – atsakomasis žingsnis į alkoholio akcizų Estijoje sumažinimą 25 procentais.

K.Karinis priminė, kad prieš kelerius metus abi kaimyninės valstybės sutarė, jog Latvija, kad pasiektų Estijos akcizų lygį, jų tarifus didins palaipsniui, siekdama išvengti alkoholio kontrabandos šuolio. Latvijoje nuo kovo padidėjus alkoholio akcizams, jie faktiškai susilygino su Lietuvoje galiojančiais, tačiau išliko gerokai mažesni nei Estijoje.

Mažiau perka Latvijoje

Naujausiais duomenimis, estai Latvijoje perka mažiau alkoholio. Taip rodo tyrimų bendrovės „Kantar Emor“ apklausa. Neabejojama, kad nuo liepos netoli Estijos sienos esančiose parduotuvėse Latvijoje bus perkama dar mažiau alkoholinių gėrimų. Taip nutiks dėl to, kad Latvijoje parduodamiems svaigiesiems gėrimams bus taikomas didesnis akcizas nei Estijoje, skelbia postimees.ee.

Vis dėlto abejojama, ar netgi tuo atveju, kai akcizai Latvijoje sumažės, pasienio prekyba grįš į ankstesnį lygį.

Šį birželį atlikta apklausa rodo, kad, palyginti su metais anksčiau surinkta statistika, estų, perkančių alkoholį Latvijoje, sumažėjo 10 procentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.