Kalbėdamas labiausiai užterštame Rusijos regione V. Putinas pasišaipė iš žaliosios energetikos

Ką reiškia Vladimiro Putino pareiškimas apie alternatyvių energijos šaltinių neefektyvumą ir pavojingumą gamtai? Mėginimą nuslėpti Rusijos atsilikimą šioje srityje ar tradicinių Rusijos energijos išteklių – naftos ir dujų – reklamavimą? „Bloomberg“ korespondentės Olga Tanas ir Dina Chrennikova (dalyvaujant Julijai Fedorinovai) nepamiršo įgelti Rusijai už blogą ekologinę situaciją, bet į polemiką dėl aplinką tausojančios energetikos trūkumų vis dėlto nesileidžia, rašo portalas inosmi.ru, komentuodamas „Bloomberg“ straipsnį.

 Anksčiau V.Putinas ir Rusijos vyriausybė, įgyvendindami savo planus, neretai pateikdavo argumentų gamtai ginti. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Anksčiau V.Putinas ir Rusijos vyriausybė, įgyvendindami savo planus, neretai pateikdavo argumentų gamtai ginti. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Anksčiau V.Putinas ir Rusijos vyriausybė, įgyvendindami savo planus, neretai pateikdavo argumentų gamtai ginti.<br> lrytas.lt nuotr.
 Anksčiau V.Putinas ir Rusijos vyriausybė, įgyvendindami savo planus, neretai pateikdavo argumentų gamtai ginti.<br> lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-07-11 11:44, atnaujinta 2019-07-11 11:58

Rusijos prezidentui rūpi paukščiai ir sliekai vėjo jėgainių parkuose. „Sutelktas dėmesys į atsinaujinančius energijos šaltinius yra „efektingas, bet neefektyvus“, – cituoja V. Putiną straipsnio autorės.

V.Putinas, kuris yra šalies – didžiausios pasaulyje naftos ir dujų eksportuotojos – vadovas, nori, kad pasaulis sustotų ir pamąstytų apie atsinaujinančių energijos išteklių įtaką laukinei gamtai. Ypač sliekams. „Visi žino, kad elektros gamyba vėjo jėgainėse yra geras dalykas, bet ar kas nors pagalvoja šiuo atveju apie paukščius? Kiek paukščių žūsta? Vėjo turbinos purto taip, kad sliekai išlenda iš žemės!“ – pareiškė jis, kalbėdamas pasauliniame gamybos ir industrializacijos aukščiausiojo lygio susitikime, kuris vyko Jekaterinburge. Šis pramoninis miestas yra labiausiai užterštos Sverdlovsko srities sostinė.

„Ar patogu bus žmonėms gyventi planetoje, apstatytoje vėjo turbinų tvora ir padengtoje keliais saulės baterijų sluoksniais?“ – klausė jis. Sverdlovsko srityje yra didžiausia pasaulyje titano gamybos įmonė, be to, šis regionas yra vienas stambiausių vario ir metalo produkcijos gamintojų.

Anksčiau V.Putinas ir Rusijos vyriausybė, įgyvendindami savo planus, neretai pateikdavo argumentų gamtai ginti. 2006 metais Gamtinių išteklių ministerija pagrasino sustabdysianti SGD projektą Tolimuosiuose Rytuose, Sachaline, aiškindami tai noru apsaugoti banginius ir lašišas. Kaip tik tuo metu koncernas „Gazprom“ vedė derybas dėl įsiliejimo į bendrą įmonę. Kai šis koncernas perėmė projekto kontrolę, klausimas buvo sureguliuotas, pastebi straipsnio autorės.

O neseniai V.Putinas pareiškė, kad Amerika naudoja labai kenksmingas aplinkai naftos gavybos technologijas. Pasak jo, kai kuriose Amerikos valstijose, kur naudojama hidraulinio uolienų ardymo technologija, iš čiaupų teka ne švarus vanduo, o  juodos gleivės.

Savikritiška analizė

Šalys, išgaunančios iškastinį kurą, vis dažniau stengiasi naudoti švarią energiją. Saudo Arabija, turinti didžiausius naftos išteklius pasaulyje, ketina pastatyti 200 mlrd. JAV dolerių vertės saulės elektrinę. Garsiausios JAV naftos kompanijos susiduria su aktyvistų ir investuotojų pasipriešinimu. Jie reikalauja spręsti klimato problemas, grasinami akcininkų pasitraukimu, jei to nebus daroma. 

Rusijoje, patenkančioje į pirmąjį didžiausių pasaulyje naftos gamintojų trejetuką ir užimančioje antrąją vietą pagal dujų tiekimo apimtis, perėjimas prie aplinką tausojančios energetikos vyksta labai lėtai. Naftos ir dujų gavyba yra jos svarbiausios pramonės šakos, kurios duoda apie 40 proc. valstybinių pajamų. Kompanijos nenori užsiimti atsinaujinančių energijos šaltinių projektais, kadangi čia gamybos sąnaudos yra vos ne mažiausios pasaulyje.

Pasak V.Putino, sutelktas dėmesys į atsinaujinančius energijos šaltinius ir visiškas atominės energijos bei energijos iš angliavandenilių atsisakymas yra „efektingas, bet neefektyvus“ ir sukels problemų.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.