Energetikos ministerija: SGD terminalo išlaikymo kainos nepavyko sumažinti dėl „Achemos“

Koncernas „Achemos grupė“ raštu kreipėsi į prezidentą, premjerą, Seimo pirmininką ir Europos Komisiją dėl Energetikos ministerijos veiksmų reorganizuojant „Klaipėdos naftą“ ir akcininkų teisių pažeidimų Energetikos ministerija atkerta, kad SGD terminalo išlaikymo kaštus jau buvo galima sumažinti., jei ne „Achemos“ veiksmai, kainavę daug laiko atliekant procedūrinius dalykus.

Energetikos ministerija atkerta, kad SGD terminalo išlaikymo kaštus jau buvo galima sumažinti., jei ne „Achemos“ veiksmai, kainavę daug laiko atliekant procedūrinius dalykus.<br>V.Balkūno nuotr.
Energetikos ministerija atkerta, kad SGD terminalo išlaikymo kaštus jau buvo galima sumažinti., jei ne „Achemos“ veiksmai, kainavę daug laiko atliekant procedūrinius dalykus.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2019, 3:14 PM, atnaujinta Jul 16, 2019, 3:36 PM

Ministerija pažymi, kad 2017 m. kovo mėn. patvirtintame Vyriausybės programos priemonių plane buvo numatyta iki šių metų pabaigos įgyvendinti priemones, leidžiančias sumažinti SGD terminalo pastoviąsias eksploatavimo sąnaudas.

„Energetikos ministerija dėjo pastangas ir siekė šį tikslą įgyvendinti net pusmečiu anksčiau nei planuota – jau šių metų liepą sumažinti SGD terminalo infrastruktūros išlaikymo kainą visiems gamtinių dujų vartotojams, įgyvendinant įstatyme numatytas priemones dėl jau prisiimtų terminalo operatoriaus finansinių įsipareigojimų išdėstymo į ilgesnį laikotarpį, tokiu būdu atsižvelgiant į Seimo sprendimą užtikrinti SGD terminalo veiklą iki 2044 m. pabaigos“, – teigiama Eltai atsiųstame Energetikos ministerijos komentare.

Anot ministerijos, tai yra įsipareigojimas visiems gamtinių dujų vartotojams, ne tik „Achemai“.

„Šis terminalo kaštų optimizavimas svarbus plačiam ratui Lietuvos namų ūkių ir ūkio subjektų, todėl klausimas neturi tapti vieno gamtinių dujų vartotojo pretenzijų įkaitu. Pažymėtina, kad „Achemai“ tenka ketvirtadalis SGD infrastruktūros išlaikymo kaštų, likę trys ketvirtadaliai tenka likusiems dujų vartotojams, tame tarpe ir šilumos vartotojams tose savivaldybėse, kuriose šilumos gamybai naudojamos dujos“, – rašoma ministerijos atsakyme.

Ministerija pažymi, kad dėl „Achemos“ veiksmų įstrigo SGD terminalo išlaikymo kainos mažinimo procesai.

„Deja, dėl bendrovės „Achema“ žingsnių ir veiksmų, sumažinti SGD terminalo infrastruktūros išlaikymo kainą, kas būtų atnešę naudą ir pačiai „Achemai“, nuo liepos nebuvo įmanoma dėl papildomą laiką kainuojančių procedūrinių dalykų. Tačiau tikslas išlieka – sumažinti SGD terminalo infrastruktūros išlaikymo kainą dar šiemet ir tuo keliu einama. Visi kiti alternatyvūs procedūriniai būdai kaštų mažinimą atidėtų, o tam tikrais atvejais – ir neapibrėžtam laikui?“, – Eltai teigė Energetikos ministerija. Kaip ELTA jau rašė, antrasis pagal dydį „Klaipėdos naftos“ akcininkas „Achemos grupė“ aukščiausių valstybės vadovų prašo imtis veiksmų, kad būtų užkirstas kelias „Klaipėdos naftos“ ir Energetikos ministerijos veiksmams, o vykdant „Klaipėdos naftos“ reorganizaciją būtų laikomasi teisės aktų reikalavimų ir paisoma bendrovės akcininkų teisių.

„Atkreipiame aukščiausių valstybės vadovų dėmesį, kad Energetikos ministerija vykdo neteisėtą „Klaipėdos naftos“ reorganizaciją atskyrimo būdu, atskiriant suskystintųjų gamtinių dujų terminalo veiklą pačios „Klaipėdos naftos“ įsteigtai patronuojamai bendrovei „SGD terminalas“, nesilaiko privalomų įstatymų reikalavimų“, – pranešime cituojamas koncerno „Achemos grupė“ generalinis direktorius Mindaugas Deksnys.

Koncerno „Achemos grupė“ generalinis direktorius teigia, kad „Klaipėdos nafta“ ir Energetikos ministerija visuotinio akcininkų susirinkimo sprendimo projektu siūlo atskirti dalį „Klaipėdos naftos“ vykdomos veiklos – SGD terminalo veiklą.

Kaip rašome pranešime spaudai, dalis koncerno gautų dokumentų patvirtina, kad atskiriama konkreti bendrovės veiklos dalis ir šios veiklos vykdymui būtinas „Klaipėdos naftos“ turtinis kompleksas. Nors ministerija ir deklaruoja, kad reorganizacija nėra vykdoma, tačiau akcininkams pateikti dokumentai ir kiti įrodymai – bendrovės „SGD terminalas“ perleidžiamas turtinis kompleksas, perleidžiami sandoriai, teisės ir pareigos, perleidžiami „Klaipėdos naftos“ darbuotojai patvirtina, kad „Klaipėdos naftos“ ir Energetikos ministerija vykdo „Klaipėdos naftos“ reorganizavimą atskyrimo būdu.

Pasak M. Deksnio, Energetikos ministerija ir „Klaipėdos nafta“ nesivadovauja teisės aktų reikalavimais vykdant reorganizavimą, neteikia privalomų dokumentų akcininkams ir perleidžia nedidelę viso „Klaipėdos naftos“ turto dalį sudarantį turtą, kuris generuoja didelę „Klaipėdos naftos“ pajamų dalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.