Tamsi turtuolio J. Epsteino istorija – kas stovi siaubingai kaltinamo milijonieriaus užnugaryje

Verslininkas, tarp kurio pažįstamų sukosi JAV prezidentai Billas Clintonas ir Donaldas Trumpas, o tuo pat metu jam metami kaltinimai prekyba žmonėmis su tikslu seksualiai išnaudoti. Tai – milijardierius Jeffrey Epsteinas, kurio istoriją pasakoja „Forbes USA“.

 JAV prezidentas D.Trumpas su žmona Melania ir J.Epsteinas.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 JAV prezidentas D.Trumpas su žmona Melania ir J.Epsteinas.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 J.Epsteinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Epsteinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Epsteinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Epsteinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Epsteinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Epsteinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Acosta.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Acosta.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Epsteinas per teismo posėdį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Epsteinas per teismo posėdį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Epsteinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Epsteinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Melania ir Dolandas Trumpai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Melania ir Dolandas Trumpai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jul 21, 2019, 9:50 PM

Praėjo kiek daugiau nei savaitė nuo to laiko, kai naujiena apie 66-erių J.Epsteino areštą kaltinant minėtu nusikaltimu apskriejo žiniasklaidą. Kaip skelbė naujienų agentūra „Elta“, turtuolis suimtas praėjus dviem savaitėms po to, kai Teisingumo departamentas paskelbė nepanaikinsiąs 2008 m. pasiekto susitarimo dėl baudžiamojo persekiojimo nevykdymo. Federalinis teismas paskelbė, kad toks susitarimas buvo neteisėtas.

Daugelis stebėtojų tiki, kad tai – teisingumo triumfas.

Paslaptingas finansininkas iš Manhatano valdžios pasaulio buvo atstumtas 2008 m., kai jį areštavo, o pats verslininkas prisipažino esąs kaltas dėl prostitucijos organizavimo. Viskas baigėsi tuo, kad su aukomis verslininkas sudarė sandėrį – atlygino žalą.

Tai buvo viena švelniausių bausmių JAV istorijoje, paskirta dėl seksualinio priekabiavimo.

Pastaruoju metu susidomėjimas jo asmeniu smuko, o visuomenės pasmerkimas tik darėsi akivaizdesnis.

Iš J.Epsteino gyvenimo seniai pasitraukė turtingi ir garsūs vardai, tokie kaip D.Trumpas, B.Clintonas, teisę Harvarde dėstantis Alanas Dershowitzas, Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas Al Saudas, princas Andrew, aktorius Woody Allenas ir senas bičiulis bei užtarėjas, taip pat verslininkas, milijardierius Lesas Wexneris.

2003 m. šis žmogus apie J.E.Epsteiną kalbėjo pakiliai: „Jis labai protingas, jo aštrus sąmojis, o profesiniai standartai nepaprastai aukšti. Nepaisant to, jis lieka pats ištikimiausias draugas“.

Šią savaitę L.Wexnerio atstovas žurnalui „Forbes“ pareiškė, kad verslininkas „nutraukė ryšius su ponu J.Epsteinu daugiau nei prieš dešimtmetį“.

Po #MeToo judėjimo dienraščio „Miami Herald“ žurnalistė Julie K. Brown vėl panagrinėjo J.Epsteino bylą, kad išsiaiškintų, kas jį apsaugojo tais 2008-aisiais. Juk prokuratūra iškėlė, rodos, nepajudinamus kaltinimus, kurie buvo surašyti į 53 puslapių bylą. Esą verslininkui masažo paslaugas buvo teikusios 36 nepilnametės. Jų asmenybės buvo nustatytos – ne visos jos turėjo ir 14 metų. J.Epsteinas tą žinojo. Kai kurias merginas verslininkas išprievartavo.

Prokuratūra pripažįsta, kad Julie K. Brown straipsnių ciklas leido iš naujo pradėti tyrimą, po kurio buvo areštuota J.Epsteino vila Manhatane. Čia rasta tūkstančiai nepilnamečių merginų nuotraukų.

Po viso to Apeliacinis teismas nutarė paviešinti dokumentus, kurie susiję su 2008 m. vykusiu teismo procesu. Prezidentas D.Trumpas viešai šalinosi J.Epsteino, o darbo ministrui Alexanderiui Acostai, kuris 2008 m. kaip prokuroras padėjo verslininkui sudaryti sandorį su teisėsauga, teko palikti ministro kėdę.

Pagal susitarimą J.Epsteinas atliko tik 13 mėnesių bausmę apygardos areštinėje. 2008 metais po slapto susitarimo su prokurorais J.Epsteinas išvengė federalinio teismo proceso. Metus jis praleido Palm Bičo kalėjime, bet šešias dienas per savaitę 12 valandų iš ten buvo išleidžiamas į darbą.

Tyrimas į dienos šviesą išvilko pikantiškų paslaptingo J.Epsteino gyvenimo detalių. Pavyzdžiui, atskleidė jo daugybės namų interjerus, kuriuose stovi apnuogintų nepilnamečių fotografijos, šachmatai – provokuojančiai aprengtos figūros, itin panašios į jo tarnaitę.

Kiek J.Epsteinas turi turto?

Pirmieji J.Epsteino kaip milijardieriaus paminėjimai žiniasklaidoje pasirodė 2001 m. kovą laikraščio „Daily Mirror“ tekste. Nors straipsnyje ne turtuolis buvo pagrindinis herojus, netrukus naujienų agentūra „Associated Press“, laikraščiai „New York Post“, „New York Daily News“, „Newsday“, „Boston Globe“ ir „Miami Herald“ J.Epsteiną vadino milijardieriumi, nors įrodymų tam nebuvo.

2004-aisiais ir 2005 m. „Forbes“ išnarstė J.Epsteino verslą, o du su juo pažįstami milijardieriai žurnalui pranešė, jog, jų manymu, verslininko turtas vertinamas skaičiumi su devyniais nuliais.

Kai pastarosiomis dienomis buvo pranešta apie J.Epsteino paleidimą į laisvę už užstatą, kalbėta, kad jo turtas – 500 mln. JAV dolerių, kurie guli vienos finansų institucijų sąskaitoje ir kasmet uždirba ne mažiau 10 mln. JAV dolerių. Kitų įrodymų, kurie leistų J.Epsteiną vadintini milijardieriumi, „Forbes“ nepavyko surasti.

Tačiau advokatas Adamas Horowitzas, byloje atstovaujantis mažiausiai septynioms moterims, nepaliauja tvirtinti, kad teisiamasis – milijardierius. Teismui svarbu žinoti, koks kaltinamojo turtas, kad galėtų skirti adekvačią baudą. Todėl A.Horowitzas verslininko teisininkams išsiuntė užklausą apie jo turtus. Advokatas tikino, kad susidūrė su didžiuliu pasipriešinimu. Jo teigimu, juristai aiškino, kad nustatyti, kokį turtą valdo verslininkas, sudėtinga. Vis dėlto jie atkakliai tvirtino, kad jų ginamojo aktyvai vertinami ne mažiau nei milijardu JAV dolerių.

Galiausiai J.Epsteinas sudarė taikos sutartį, kurios suma neskelbiama.

Apie didžiulius jo turtus kalba verslininkui priklausančio nekilnojamojo turto sąrašas: vila Manhatane (77 mln. JAV dolerių), namas Palm Biče (12,4 mln. JAV dolerių), ranča Naujojoje Meksikoje (12 mln. JAV dolerių), privati Litl Saint Džeimso sala JAV Mergelių salose (8 mln. JAV dolerių) ir 4 mln. JAV dolerių vertės būstas Paryžiuje (Prancūzija).

„Miami Herald“ skelbė, kad 21 iš A.Horowitzo ginamųjų sudarius taikos sutartis gavo nuo 50 tūkst. iki 1 mln. JAV dolerių. Tačiau teismui nagrinėti buvo pavesta per šimto moterų civilinės bylos.

Ir tai – ne pabaiga: „Miami Herald“ praneša, kad 12 moterų J.Epsteinui pateikė naujus kaltinimus.

A.Horowitzas puikiai prisimena savo susitikimą su J.Epsteinu. Advokato teigimu, būtent verslininkas paskyrė susitikimą su A.Horowitzu ir savo teisininkais. Vėliau A.Horowitzas perprato, kad tokia taktika verslininkas naudojosi dažnai – taip jis bandė pažinti ieškovo advokatus.

Per susitikimą verslininkas pasiteiravo advokato, kuris specializuojasi seksualinės prievartos bylose, apie kitus jo ginamus atvejus. Teisininkas užsiminė apie bylas, kuriose figūravo katalikų kunigai. A.Horowitzas tikino, kad tai J.Epsteinui sukėlė pasišlykštėjimą ir sukrėtė. „Jis negalėjo suvokti, kaip šventikas galėjo liesti mažą berniuką, – kalbėjo advokatas. – Jis nesusimąstė apie tai, kuo kaltino jį patį“.

Kaip J.Epsteinas įgijo padėtį?

J.Epsteinas gimė Brukline, darbininkų šeimoje. Pirmą sykį į turtingųjų pasaulį pateko, kai dėstė matematiką vienoje Manhatano mokyklų. Jį pasamdė Donaldas Barras, JAV generalinio prokuroro Williamo Barro tėvas. To paties prokuroro, kuris praėjusią savaitę suglumino visuomenę, kai atsisakė nusišalinti nuo J.Epsteino bylos.

Būtent mokykloje būsimasis turtuolis sutiko investicinio banko „Bear Stearns“ pirmininką, vieno mokinių tėvą, kuris nutarė, kad J.Epsteinas turi talentą finansų srityje. Dėl gebėjimo perkąsti sudėtingas matematikos formules ir dovanos pastebėti dėsningumą, 1980 m. J.Epsteinas tapo „Bear Stearns“ partneriu.

Tačiau visai netrukus, 1981 m., jis išėjo iš banko. Vėliau sklandė kalbos, kad jo buvo paprašyta palikti „Bear Stearns“ dėl neįvardinto pažeidimo.

1987 m. J.Epsteinas susipažino su finansininku Stevenu Hoffenbergu, po metų – su L.Wexneriu, mažmeninės prekybos imperijos „L Brands“, kuriai priklauso ir „Victoria’s Secret“, generaliniu direktoriumi. 1995 m. L.Wexneris sėdo į kalėjimą už finansinės piramidės sukūrimą.

Šio asmens santykiai su J.Epsteinu pastarajam nutiesė kelią į turtus ir sėkmę. Būtent tuo periodu, kai tęsėsi šių vyrų draugystė, pradėjo augti J.Epsteino galia.

Savo valdomą kompaniją, kuri iš pradžių vadinosi „J.Epstein & Company“, vėliau – „The Financial Trust Company“, J.Epsteinas slėpė po devyniais užraktais. Žiniasklaidai jis pasakojo, kad priima indėlius, kurie – ne mažesni nei 1 mlrd. JAV dolerių, tačiau daugelį metų vienintelis žinomas J.Epsteino klientas buvo L.Wexneris.

Vis dar paslaptis ir tai, kiek būtent verslininkas uždirbo. Manoma, kad tą bus galima išsiaiškinti per tyrimą.

Ar išgirsime apie jo draugus?

Atrodė, J.Epsteiną supa didžiulis būrys visuomenėje garsių bičiulių.

2002 m. verslininkas savo „Boeing 727“ skrido į Afriką. Kartu su juo – JAV prezidentas B.Clintonas ir komikas Chrisas Tuckeris. Tiesa, prezidentas tvirtina, kad jokių ryšių su J.Epsteinu nepalaikė ir apie jo nusikaltimus nieko nežino.

Tarp kitų žiniasklaidos dėmesį patraukusių verslininko bičiulių: D.Trumpas, Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas Al Saudas, princas Andrew, aktoriai Woody Allenas, Kevinas Spacey, Ch.Tuckeris, iliuzionistas Davidas Copperfieldas, verslininkai S.Hoffenbergas, L.Wexneris, Ronaldas Burkle'as, Mortimeris Zuckermanas, Ronaldas Perelmanas, Jay Pritzkeris, mokslininkai Martinas Nowakas, Murray Gellas-Mannas ir Geraldas Edelmanas. Ir tai – tik ledkalnio viršūnė.

Daugelis šių žmonių seniai šalinasi J.Epsteino. D.Trumpas, kuris vienu metu žurnalui „New York“ pasakojo, kad J.Epsteinas buvo puikus vaikinas ir netgi užsiminė apie jo trauką jaunoms gražioms merginoms, dabar teisiamo verslininko šalinasi. „Su juo nekalbėjau jau 15 metų. Galiu pasakyti, kad niekada nebuvau didelis jo gerbėjas“, – komentavo JAV prezidentas.

Kaip jam pavyko susitarti su teisėsauga?

Apie tai sklinda atsiranda vis naujų teorijų. Tikrai aišku štai kas: kai A.Acosta buvo tvirtinamas darbo ministru, senatorius Timothy Cainas ėmė jo klausinėti apie J.Epsteino bylą ir sulaukė tokio atsakymo: „Mes nusprendėme, kad ponas J.Epsteinas turi pripažinti savo kaltę, įsiregistruoti kaip seksualinis nusikaltėlis ir prisiimti pilietinę atsakomybę, kad aukos galėtų gauti kompensaciją“.

Tačiau kalbama ir apie tai, jog A.Acosta yra prasitaręs, kad jam buvo nurodyta nutraukti J.Epsteino persekiojimą ir jog šis yra turėjęs ryšių su specialiosiomis tarnybomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.