Atskleidė kraupią tiesą: populiarius džinsus siuvančios moterys patiria seksualinę prievartą

Tai pribloškė. Per patikrinimą, atliktą Afrikoje įsikūrusiuose fabrikuose, kurie siuva džinsus garsiems prekių ženklams, paaiškėjo, kad darbininkės moterys nuolat patiria ir vietinių, ir užsieniečių vadybininkų priekabiavimą bei seksualinę prievartą. Apie tai pranešė „Deutsche Welle“.

 Fabrikai buvo tikrinami gavus informacijos, kad darbininkės patiria vadovaujančio personalo prievartą.<br> V.Balkūno asociatyvi nuotr. 
 Fabrikai buvo tikrinami gavus informacijos, kad darbininkės patiria vadovaujančio personalo prievartą.<br> V.Balkūno asociatyvi nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-08-19 20:55, atnaujinta 2019-08-20 16:54

Darbininkų teisių gynimo grupė atskleidė, kad kompanijų „Levi's“, „Wrangler“ ir „The Children Place“ vadovaujantys darbuotojai Lesoto fabrikuose nuolat seksualiai išnaudoja siuvyklose dirbančias moteris.

Darbininkų teisių gynimo konsorciumas (Worker Rights Consortium – WRC) pranešė apie pažeidimus, kai sužinojo, kad fabrikų vadybininkai verčia moteris lytiškai santykiauti, grasindami, jog atsisakiusios paklusti jos praras darbą.

Moterys taip pat reguliariai patiria kitokio pobūdžio seksualinį priekabiavimą ir smurtą.

Nustatyta, kad seksualinė prievarta buvo naudojama trijuose fabrikuose, kur siuvami džinsai amerikietiškiems prekių ženklams, priklausantiems Taivane įsikūrusiai tarptautinei džinsų gamybos kompanijai „Nien Hsing Textile“.

„Visos mano skyriaus moterys permiegojo su kontrolieriumi. Moterims tai yra išgyvenimo klausimas, – cituoja vieną darbininkę WRC. – Jei pasakysi „ne“, negausi darbo arba nebus pratęsta sutartis“.

Šalį maitina džinsų eksportas

WRC ataskaitoje išsamiai aprašyti seksualinės prievartos atvejai Lesoto fabrikuose.

Lesotas – kalnuota šalis, neturinti išėjimo prie vandenyno, iš visų pusių apsupa Pietų Afrikos Respublikos. Dauguma moterų, dirbančių siuvimo pramonėje, yra Lesoto pilietės, tuo tarpu kai kurie fabrikų vadybininkai yra užsieniečiai. Pasak liudininkų, visi jie seksualiai išnaudoja darbininkes.

Organizacijos „The Global Fund for Women“ duomenimis, 80 proc. drabužių siuvėjų pasaulyje yra moterys.

Lesote veikianti siuvimo pramonė, kurios specializacija – džinsai, jau 30 metų yra svarbiausias darbdavys oficialaus užimtumo sektoriuje.

WRC pradėjo tikrinti fabrikus po to, kai keli šaltiniai informavo organizaciją, jog darbininkės, kurios siuva džinsus bei atlieka įvairius kitus darbus, patiria fabriko personalo prievartą.

Priekabiauja viršininkai ir bendradarbiai

Kalbėdamos su darbininkų teisių gynimo grupės nariais, moterys pavadino tikra epidemija priekabiavimą ir seksualinę prievartą, pradedant nepadoriais prisilietimais, reikalavimais užsiimti seksu, įžeidžiančiais komentarais ir baigiant jų vedimusi į namus.

Darbuotojos teigė, kad jei jos priešintųsi, nepavyktų išvengti diskriminacijos bei spaudimo.

Pasak darbininkų teisių gynimo grupės narių, fabrikų vadovaujantis personalas visaip stengėsi, kad nebūtų įkurta profsąjunga.

Darbuotojos moterys tyrėjams sakė, kad patyrė ne tik kontrolierių seksualinę prievartą – prie jų priekabiavo ir bendradarbiai.

„Darbuotojams vyrams patinka gašliai liesti moteris“, – sakė viena jų.

Pasirašė susitarimus

Į paaiškėjusius faktus sureagavo visame pasaulyje žinomi drabužių prekių ženklai.

„Levi Strauss & Co“, „Kondoor Brands“, kurioms priklauso „Wrangler“ ir „Lee“ džinsus siuvančios kompanijos, taip pat „The Children Place“ pasirašė susitarimus dėl kelio užkirtimo seksualiniam priekabiavimui penkiuose Lesoto fabrikuose.

Garsių prekių ženklų savininkai susitarė pradėti kontroliuoti daugiau nei 10 000 darbuotojų tuose fabrikuose ir imtis atitinkamų priemonių prieš priekabiautojus.

Pasak „Levi Strauss & Co“ viceprezidento Michaelo Kobori, susipažinusi su WRC ataskaita jo įmonė nedelsdama informavo „Nien Hsing Textile“, kad tai nebus toleruojama ir kad kompanija parengs veiksmų planą padėčiai ištaisyti.

Gamintojai paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame teigiama, kad jie nori, jog visi darbuotojai, ypač moterys, jaustųsi „saugūs, vertinami ir turintys atitinkamas teises“.

Pagal įpareigojantį susitarimą, kurį pasirašė „Nien Hsing Textile“, penkios profesinės sąjungos ir dvi moterų grupės bei nepriklausoma skundų nagrinėjimo komisija, bus imtasi teisinės apsaugos priemonių, vadovaujantis Lesoto įstatymais.

„Nien Hsing Textile“ taip pat suteiks galimybę paskirtiems nepriklausomiems pilietinės visuomenės nariams patekti į jos fabrikus, pasikalbėti su darbininkėmis ir užtikrinti, kad vadybininkai nekeršytų toms, kurios pasiskųs.

Bendradarbiaudamos su JAV tarptautinės plėtros agentūra, kompanijos taip pat finansuos dvejų metų programą, siekdamos įsteigti nepriklausomą tyrimo grupę, kuriai siuvėjos galėtų išsakyti savo nusiskundimus.

Taps pavyzdžiu

WRC vyresnioji programų direktorė Rola Abimourched pareiškė, kad Lesoto susitarimai turi tapti pavyzdžiu visai siuvimo pramonei.

„Tikimės, kad visa tai pamatys ir paseks jų pavyzdžiu kiti, todėl kolektyviai galime padaryti tokį poveikį, kuris siektų toli už bet kurios vienos šalies ribų“, – sakė ji.

Aukščiau minėtos kompanijos taip pat turi siuvimo fabrikų Meksikoje, Taivane ir Vietname.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.