Seime – naujas siūlymas, kaip kaupti pensiją, kritikai idėją trypia į miltus

Seimo narė valstietė Laimutė Matkevičienė siūlo gyventojams, kurie įrodytų savanoriavę ilgiau kaip 25 metus, šią veiklą pripažinti darbo stažu ir skirti senatvės pensiją.

Valstietė siūlo pensiją už savanorystę, kritikai – ieškoti kitų būdų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Valstietė siūlo pensiją už savanorystę, kritikai – ieškoti kitų būdų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sniegė Balčiūnaitė, BNS

Aug 24, 2019, 10:54 AM

Parlamentarai, dirbantys Socialinių reikalų ir darbo komitete, sutinka, kad savanorystė turi būti skatinama, bet abejoja, ar savanoriavimas yra geriausias kelias užsitikrinti senatvės pensiją. Siūloma savanorius skatinti kitaip.

Sveikatos reikalų komiteto narė L. Matkevičienė Seime šią savaitę registravo Savanoriško veiklos įstatymo pataisą, kuri, jeigu Seimas jai pritartų, įsigaliotų nuo 2020 metų gegužės. Pasak parlamentarės, leidus savanoriams pretenduoti į pensiją, jie būtų skatinami ir patys užsiimti tokia veikla, ir pritraukti daugiau žmonių į savanorystę.

„Reikia, kad žmonės užsiimti savanoryste būtų labiau motyvuoti, kad ta savanorystė nenueitų vėjais“, – BNS teigė pataisos iniciatorė.

Anot L. Matkevičienės, tokia lengvata būtų reikalinga hospisuose, socialiniuose namuose, gydymo įstaigose dirbantiems savanoriams.

Keli Socialinių reikalų ir darbo komiteto nariai priklausantys ir opozicijai, ir valdantiesiems, abejoja tokia idėja.

Komiteto pirmininkė „socialdarbietė“ Rimantė Šalašavičiūtė įsitikinusi, kad savanorystė turi būti skatinama, bet L. Matkevičienės siūlymas „nesiderina su tvarka, kuri reglamentuoja pensijų skyrimą“.

„Pensijos skiriamos atsižvelgiant į darbo stažą, į gautą atlyginimą, o savanorystė yra neapmokama veikla“, – BNS sakė komiteto vadovė.

Pasak R. Šalašavičiūtės, L. Matkevičienės pataisą teks tobulinti, kai bus gauta išvada, kokia praktika skatinant savanorystę yra Europos Sąjungos valstybėse.

Šio komiteto narys socialdemokratas Algirdas Sysas BNS piktinosi, kad savanorystę norima pripažinti darbine veikla.

„Savanoriavimas yra neapmokamas, niekas nereikalauja už jį kažkokių kompensacijų. Žmonės juk turi profesijas, dirba, o savanoriauja laisvalaikiu. Tai daro iš pašaukimo, iš noro, iš domėjimosi. Iš didelio rašto išeina iš krašto. Kieno sąskaita tai bus daroma (mokamos pensijos – BNS)?“ – svarstė jis.

Konservatorė Monika Navickienė sakė, kad įrodyti savanorystę šiandien Lietuvoje dar per sudėtinga.

„Turėtume pradėti skatinti savanoriauti nuo kitų dalykų, suteikti kitas geresnes galimybes tiems žmonėms, pavyzdžiui, kreditus stojant į universitetus, darbinantis valstybės tarnyboje. Taip pat paraginti valstybines institucijas geriau registruoti tuos žmones, kurie savanoriauja, turėti savanorių duomenų bazę“, – kalbėjo M. Navickienė.

Ji taip pat pasigedo informacijos, kaip pensija būtų skaičiuojama tiems asmenims, kurie savanorystę derintų su darbine veikla.

Anot parlamentarės, savo poziciją šiuo klausimu turėtų išsakyti savanorių platformų valdytojai, kurie sutelkę daugiausia savanorių, įstaigos, kur labiausiai reikia tokių žmonių.

Vidutinė senatvės pensija 2019 metų gegužę siekė 344 eurus, o 20-čia eurų didesnė turint būtinąjį stažą.

Lietuvoje savanorystę įstatymas reguliuoja nuo 2011 metų vasaros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.