Kiaulių maras įkėlė koją į dar vieną smulkų ūkį

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Vilkijos sen. (Kauno r. sav.) apylinkėse esančiame ūkyje nustatytas afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkis. Nuo šių metų pradžios tai – 16-as AKM židinys kiaulių laikymo vietoje.

Jei ūkyje gyvuliai buvo nedeklaruoti, kompensacija už jų sunaikinimą nemokama.<br> G.Bitvinsko nuotr. 
Jei ūkyje gyvuliai buvo nedeklaruoti, kompensacija už jų sunaikinimą nemokama.<br> G.Bitvinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2019, 3:31 PM, atnaujinta Sep 13, 2019, 3:32 PM

Ūkis, kuriame savo reikmėms laikytos dvi kiaulės, buvo neregistruotas, auginami gyvuliai nedeklaruoti. Kiaulėms susirgus, laikytojas apie tai informavo privatų veterinarijos gydytoją, kuris paėmė kiaulių kraujo mėginius bei informavo VMVT.

VMVT specialistų teigimu, dėl savo neatsakingumo labiausiai nukentės pats kiaulių laikytojas, nes jei gyvuliai nedeklaruoti, kompensacija už jų sunaikinimą, ūkio valymą ir dezinfekavimą, pašarų ir kito užkrėsto turto naikinimą nemokama. Laikytojo taip pat laukia administracinė nuobauda už teisės aktų nevykdymą, dėl šio protrūkio nukentės ir kaimyniniai ūkiai.

Be to, Europos Komisijos sprendimu, bus išplėsta 3 zona, kurioje galioja patys griežčiausi gyvų kiaulių judėjimo reikalavimai, bus taikomi įvairūs apribojimai visiems kiaulių laikytojams. Kiaulių judėjimas tokiais atvejais leidžiamas tik Lietuvos teritorijoje ir tik iš visus biologino saugumo reikalavimus įgyvendinusių ūkių, o prekiauti kiauliena ir jos produktais galima tik vietinėje rinkoje. Gyvų kiaulių, kiaulienos ir jos produktų eksportas į ES bei trečiąsias šalis iš 3 zonos draudžiamas.

Veterinarijos specialistai ėmėsi visų neatidėliotinų priemonių siekdami užkirsti kelią AKM plisti iš ligos židinio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.