Plaukioti jau galima, bet laivas dar neįregistruotas

Iki šiol vis dar neplaukiantis Kėdainių savivaldybės laivas „Vėtra“, prišvartuotas prie krantinės senamiestyje, savaitgalį per miesto šventę pakėlė bures ir jau skrodė Nevėžio vandenis. Tačiau miestelėnai, suskubę džiaugtis, kad jau galima paplaukioti šiuo laivu, liko nuvilti. Pasirodo, laivas plaukiojo tik atlikdamas pirmuosius bandymus.

 Vytinė „Vėtra“ savaitgalį buvo pakėlusi bures ir atliko bandomuosius plaukimus.  <br> A.Barzdžiaus nuotr. 
 Vytinė „Vėtra“ savaitgalį buvo pakėlusi bures ir atliko bandomuosius plaukimus.  <br> A.Barzdžiaus nuotr. 
Valentinas Tamulis: „Savivaldybės pozicija tokia: laivas šiandien nėra įregistruotas, vadinasi, jis negali nuo krantinės niekur plaukti. O savaitgalį plaukė.“<br> A.Barzdžiaus nuotr. 
Valentinas Tamulis: „Savivaldybės pozicija tokia: laivas šiandien nėra įregistruotas, vadinasi, jis negali nuo krantinės niekur plaukti. O savaitgalį plaukė.“<br> A.Barzdžiaus nuotr. 
Paulius Aukštikalnis: „Kadangi iki šiol laivas neįregistruotas, matau, kad kitaip nebus – teks man pačiam įsikišti į šį procesą ir pasirūpinti, kad dokumentai būtų nedelsiant sutvarkyti iki galo.“<br>„Rinkos aikštė“ archyvo nuotr.
Paulius Aukštikalnis: „Kadangi iki šiol laivas neįregistruotas, matau, kad kitaip nebus – teks man pačiam įsikišti į šį procesą ir pasirūpinti, kad dokumentai būtų nedelsiant sutvarkyti iki galo.“<br>„Rinkos aikštė“ archyvo nuotr.
Rimantas Žirgulis neneigė, kad tai jis leido plaukti vytine, tačiau akcentavo, kad leidimą davė tik vienam pasiplaukiojimui.<br>„Rinkos aikštė“ archyvo nuotr.
Rimantas Žirgulis neneigė, kad tai jis leido plaukti vytine, tačiau akcentavo, kad leidimą davė tik vienam pasiplaukiojimui.<br>„Rinkos aikštė“ archyvo nuotr.
 Vytinė „Vėtra“ savaitgalį buvo pakėlusi bures ir atliko bandomuosius plaukimus.  <br> A.Barzdžiaus nuotr. 
 Vytinė „Vėtra“ savaitgalį buvo pakėlusi bures ir atliko bandomuosius plaukimus.  <br> A.Barzdžiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (5)

Kristina Kasparavičė

Sep 13, 2019, 3:59 PM, atnaujinta Sep 13, 2019, 4:32 PM

Šiuose bandymuose dalyvavo ir tąkart laivu plaukė Kėdainių rajono savivaldybės tarybos narys Rimantas Diliūnas, valstybės tarnautoja Rūta Švedienė ir dar keli asmenys, kurie bent kažkuo prisidėjo prie šio laivo statymo bei pakėlus bures padėjo jį suvaldyti – vienam žmogui tokia misija būtų neįmanoma. Bent jau taip teigia laivą per miesto šventę plukdęs jo statytojas Darius Petkevičius.

Laivybos kelią jau atidarė

Iki šiol vytine „Vėtra“ nebuvo galima plaukioti Nevėžyje, nes laivas, nors ir savivaldybės tarybos sprendimu Kėdainių krašto muziejui buvo perduotas daugiau kaip prieš 3 mėnesius, dar yra taip ir neįregistruotas.

Be to, Nevėžio atkarpoje ties senamiesčiu nebuvo ir laivybos kelio, tad plaukiojimas ten nebuvo galimas.

Norint plaukti vytine, pirmiausia tam reikėjo gauti specialius atitinkamų institucijų leidimus. Tiksliau – pasirūpinti, kad Susisiekimo ministerija 2,3 km ilgio Nevėžio atkarpą nuo Skongalio užtvankos iki Kėdainių geležinkelio tilto įtrauktų į Lietuvos Respublikos vietinės reikšmės ir perspektyvinių vidaus vandenų kelių sąrašą. Šį darbą buvo pavesta padaryti Kėdainių rajono savivaldybės vicemerui Pauliui Aukštikalniui.

„Aš buvau įsipareigojęs, kad organizuosiu leidimų gavimą ir pasirūpinsiu, kad būtų atidarytas laivybos kelias. Dokumentas gautas, leidimai jau yra, šis reikalas sutvarkytas iki galo.

Rugpjūčio mėnesį Nevėžio atkarpa nuo Skongalio užtvankos iki geležinkelio tilto įtraukta į vietinės reikšmės ir perspektyvinių vidaus vandenų sąrašą, tad plaukioti šia atkarpa jau galima.

Kita būtina sąlyga, kad „Vėtra“ galėtų plaukioti – jos įregistravimas. Ši užduotis buvo pavesta laivo šeimininkui – Kėdainių krašto muziejui“, – „Rinkos aikštei“ sakė vicemeras P. Aukštikalnis.

Laivas dar neįregistruotas

P. Aukštikalnis sakė apsidžiaugęs, kai pamatė, kad miesto šventėje Kėdainių laivas jau pakėlė bures ir plaukiojo Nevėžiu.

„Apsidžiaugiau ir pagalvojau, kad puiku – pagaliau viskas sutvarkyta, muziejus laivą įregistravo. Tačiau tuo pačiu metu ir šiek tiek nusivyliau, nesuprasdamas, kodėl muziejaus darbuotojai man nepranešė laivo įregistravimo fakto – juk buvau pavedęs šią užduotį.

Ir tik dabar paaiškėjo, kad realiai ir nebuvo ko pranešti – Krašto muziejus laivo taip ir neįregistravo, todėl savaitgalį jis iš tiesų negalėjo plukdyti žmonių, nors tai ir darė“, – sakė vicemeras P. Aukštikalnis.

Paklaustas, kodėl laivas iki šiol neįregistruotas, P. Aukštikalnis nedaugžodžiavo: „Trūko dokumentų. Tai nebuvo labai reikšmingi trūkumai, kuriuos būtų sudėtinga pašalinti. Kėdainių krašto muziejus jau seniai turėjo išspręsti ir sutvarkyti šiuos klausimus.

Kadangi iki šiol tai nepadaryta, matau, kad kitaip nebus – teks man pačiam įsikišti į šį procesą ir pasirūpinti, kad dokumentai būtų nedelsiant sutvarkyti iki galo, kad pagaliau laivas būtų įregistruotas.“

Prašymo nepateikė

Pasirodo, Kėdainių krašto muziejus iki šiol net nėra pateikęs prašymo įregistruoti vytinę „Vėtra“.

„Kėdainiškiai nepristatė jokių dokumentų dėl laivo įregistravimo. Mes negavome jų prašymo. Jie tik buvo atvažiavę ir pasikonsultavo, o prašymo mes negavome“, – „Rinkos aikštei“ tokią informaciją pateikė Lietuvos transporto saugos administracija.

Paklausus, kodėl rajono savivaldybei pavaldus Kėdainių krašto muziejus iki šiol dokumentų dar nesutvarkė ir net nepateikė prašymo „Vėtros“ įregistravimui, mero patarėja Jorūnė Liutkienė atsakė: „Muziejaus direktorius Rimas Žirgulis sakė, kad pasitikėjo tuo žmogumi, kuris tą laivą pagamino, ir buvo patikėjęs jį jam įregistruoti. Bet kadangi iki šiol tai nėra padaryta, ir dar toks pažeidimas padarytas (savaitgalį laivu plukdyti žmonės – aut. pastaba), tai dabar registruos jisai pats.“

Muziejaus direktoriui šį kartą teks pasiskubinti, nes šį procesą nuo šiol koordinuos vicemeras P. Aukštikalnis.

Leidimo duoti negalėjo

Paaiškėjus, kad miesto šventėje vytinė „Vėtra“ vis tik plaukė neturėdama tam leidimo ir dar plukdė keletą žmonių su R. Diliūnu ir R. Švediene priešakyje, nustebęs liko ir rajono meras Valentinas Tamulis.

„Savivaldybės pozicija tokia: laivas šiandien nėra įregistruotas, vadinasi, jis negali nuo krantinės niekur plaukti. O savaitgalį plaukė.

Muziejaus direktorius Rimantas Žirgulis laivo statytojui buvo leidęs plaukti tik vieną kartą, bet per miesto šventę tai buvo antras kartas.

Su R. Žirguliu jau apie tai kalbėjomės – niekas negali atėjęs pasiimti laivo. Čia lygiai taip pat kaip ir su mašina – kol neįregistruoji, negali važiuoti, tai čia – kol neįregistruoji, negali plaukti.

Taigi, R. Žirgulis negalėjo duoti tokio leidimo, nes laivas negali plaukti. O dabar galit pasižiūrėt, viešoj erdvėj yra – tarybos narys plaukiojo, valstybės tarnautojai... Kokiu pagrindu jie plaukiojo išvis laivu, kuris negali iš prieplaukos pajudėti? Kaip žmogus, tas kuris plukdė juos tuo laivu, už juos atsakomybę prisiėmė? Juk neduok Dieve, jei būtų kažkas atsitikę. Kas būtų kaltas? Savivaldybė?“ – „Rinkos aikštei“ savo nuomonę išsakė rajono meras V. Tamulis.

Leido tik vieną kartą pasiplaukioti

R. Žirgulis neneigė, kad tai jis D. Petkevičiui leido plaukti vytine.

„Rugsėjo 2 dieną administracijos direktoriaus pavaduotoja Danutė Mykolaitienė atsiuntė el. paštu informaciją, kad patvirtintas vandens kelias Nevėžyje.

Tą dieną Darius Petkevičius man paskambino ir paprašė vieną kartą pasiplaukioti. Leidau tik vieną kartą pasiplaukioti ir tai buvo dar kelios dienos prieš miesto šventę. Jokių šnekų nebuvo apie tai, kad bus plukdomi žmonės per miesto šventę. Nes kol laivas neįregistruotas, plaukioti su žmonių grupėmis negalima“, – rašoma „Rinkos aikštei“ R. Žirgulio pateiktame atsakyme.

Išbandė sutvarkytas bures

D. Petkevičius sako, kad leidimo plaukti vytine R. Žirgulio prašęs tam, kad būtų galima išbandyti bures.

„R. Žirgulio žodinį susitarimą naudoti vytinę bandymams gavau. Ir su R. Žirgulio žinia vytinės stiebą trumpinau, kad ji po tiltais pralįstų.

Bures pataisius, plaukiau vėl jų išbandyti ir pasikviečiau kartu tuos žmones, kurie kažkuo prisidėjo prie laivo statybos. Burėmis plaukti laivui registracijos nereikia. Be to, burėm plaukti vienas laivo nesuvaldyčiau, tad ir pagalba laive buvo“, – paaiškino D. Petkevičius.

Reikalavimas laivo statytoją pritrenkė

Laivo statytojas nesijaučia nieko blogo padaręs, tad muziejaus direktoriaus R. Žirgulio reikalavimas atiduoti vytinės raktus, jam buvo visiškai netikėtas. O ir dėl šio reikalavimo pateikimo formos D. Petkevičius buvo pritrenktas.

„Gimimo dienos proga sulaukiau R. Žirgulio žinutės: atnešk raktus arba į teisėsaugą kreiptis reikės. Viršūnė. Tarybų laikus primena.

Kodėl iš manęs raktų neatėmė, kai 3 mėnesius ėjau iš to laivo vandenį siurbti po lietaus ir šiaip jį prižiūrėti? 3 mėnesius dirbau neapmokamą prižiūrėtojo darbą. Ir laivo registravimui visus dokumentus paruošiau – šiandien jau turiu rankose laivo deklaraciją – buvo belikę ryt nuvažiuoti į Kauną ir įregistruoti. Bet dabar – viskas baigta – nebepakęsiu patyčių“, – „Rinkos aikštei“ rašė D. Petkevičius.

Tai, kad jis rūpinosi laivu nuo pat jo pastatymo ir nuleidimo į Nevėžį, patvirtino ir R. Žirgulis: „Laivo kapitono nėra, tačiau vienintelis žmogus, kuris supranta apie tai, yra laivo statytojas Darius Petkevičius. Jis prižiūri laivą, siurbia susikaupusį vandenį. Priešingu atveju laivas gali nuskęsti.“

Tikėkimės, kad nepaisant visų nesusipratimų, artimiausiu metu visos problemos bus išspręstos, o kėdainiečiai netrukus turės dar vieną puikią pramogą – pasiplaukiojimus vytine „Vėtra“.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.