Iš egzotiškų šalių atvykę užsieniečiai įvardijo, kodėl renkasi studijas Lietuvoje

Daugėja išsilavinusių ir kvalifikuotų užsieniečių, kurie renkasi gyvenimo ir darbo galimybes Lietuvoje. Taip pat pastebimas nuolat augantis užsienio studentų susidomėjimas studijomis Lietuvoje ir teigiamai vertinama aukštojo mokslo kokybė.

VGTU nuotr.
VGTU nuotr.
Vilnius,senamiestis,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnius,senamiestis,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnius,senamiestis,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnius,senamiestis,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnius,senamiestis,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnius,senamiestis,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 21, 2019, 12:36 PM

Šiemet atvykusieji studentai iš Egipto, Ekvadoro, Jungtinių Arabų Emyratų (JAE), Kazachstano papildė laipsnio siekiančių studentų būrį Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU). Pirmą kartą viešinčių Lietuvoje studentų klausėme, dėl kokių priežasčių pasirinko studijas Lietuvoje, kokius kultūrinius skirtumus pastebėjo, kas labiausiai nustebino mūsų šalyje.

Studijų pasirinkimą lėmė patrauklios sąlygos Lietuvoje

Iš Kazachstano atvykusi Malika Aimasheva VGTU studijuoja Kūrybines industrijas. Paklausta, kodėl pasirinko studijas Lietuvoje, ji išskiria keletą priežasčių.

„Visų pirma, visada norėjau įgyti aukštąjį išsilavinimą užsienyje, būti tarptautinės aplinkos dalimi, susitikti su žmonėmis iš viso pasaulio ir dalintis patirtimi, idėjomis bei kultūrinėmis ypatybėmis.

Kita priežastis – Lietuvos švietimo sistema, apie kurią sužinojau iš savo tetos, apsilankiusios Lietuvoje. Labai žavi ir tai, kad lietuviai skatina savo vaikus pasitikėti savimi, sakydami jiems, kad neturi būti kaip visi, o yra nuostabūs tokie, kokie yra. Galiausiai, Lietuva yra viena iš Europos šalių, nenutolusi nuo mano tėvynės“, – apie savo pasirinkimą studijuoti Lietuvoje pasakoja Malika.

Mechatroniką ir robotikos inžineriją studijuojantis Mohamedas Samy Mohamedas Abdelrasoulas Elwekelis atvyko iš Egipto.

Studentas negaili pagyrų, kad Lietuva yra graži šalis, tačiau neslepia, kad jo studijų pasirinkimui įtakos turėjo ir finansinės aplinkybės. „Lietuvoje pragyvenimui reikalingos gana mažos išlaidos, lyginant su kitomis Europos valstybėmis. Be to, aukštas VGTU pasaulinis reitingas mane paskatino stoti būtent į šį universitetą“, – teigia studentas.

„Jei galvojate apie Lietuvą norėdami įgyti studijų užsienyje patirties, tai bus geriausias jūsų sprendimas“, – įsitikinęs egiptietis Mohaned Ayman Elmohamady Ahmed, Elektronikos fakultete kremtantis Kompiuterių inžinerijos mokslus. Jis priduria, kad Lietuvoje galima įgyti aukštos kokybės išsilavinimą, kad turime keletą geriausių aukštojo mokslo institucijų, reitinguojamų visame pasaulyje. 

Pasak studento, Lietuvos aukštųjų mokyklų absolventai vertinami visame pasaulyje už turimus įgūdžius.

„Be to, Lietuvoje aukštosios mokyklos teikia platų akademinių programų ir kvalifikacijų spektrą, todėl tai yra ideali studijų vieta, siekiant įgyvendinti profesines svajones.

Programos yra pripažintos tarptautiniu mastu ir suteikia studentams puikias įsidarbinimo galimybes. Tai ir ekonominė šalis, kur pragyvenimo ir studijų išlaidos yra kiek mažesnės nei kitose Vakarų šalyse.

Studentams ir tyrėjams sudaroma palanki mokymosi ir tyrimų aplinka, paskaitas veda aukštą kvalifikaciją turintys dėstytojai“, – Mohaned įvardija priežastis, lėmusias jo studijų pasirinkimą.

Plačios karjeros galimybės 

Finansų inžinerijos studentas Baba Mohamed Abhisheikh Lye, atvykęs iš Jungtinių Arabų Emyratų, išskiria 2 studijų pasirinkimo Lietuvoje priežastis: patogumą ir galimybes.

„Kadangi gyvenu Dubajuje, todėl kelionių atžvilgiu Lietuva man kur kas patogesnė šalis nei JAV, Kanada ar Australija. Mano draugams ir šeimos nariams žymiai patogiau mane aplankyti.

Pasirinkęs studijas čia, matau daug galimybių. Lietuva yra Europos Sąjungos dalis, todėl studijuojant yra galimybių keliauti ir į kitas Europos vietas, atrasti kitas kultūras“, – pasakoja Baba Mohamed Abhisheikh Lye. 

Iš Ekvadoro atvyko ir nuo gimtinės nutolusioje šalyje studijuoti nusprendė ir Architektūros specialybę VGTU pasirinkęs Julian Matias Suarez Guayasamin. Nuo mažens svajojęs studijuoti architektūrą, vyresnėse klasėse Julian pradėjo abejoti dėl karjeros pasirinkimo.

„Nusprendžiau praleisti vienerius metus, prieš pradėdamas studijas. Kai grįžau į vidurinę mokyklą pasikalbėti su karjeros konsultantu, jis rekomendavo Lietuvoje esančias inžinerijos ir architektūros programas, taip pat atkreipė dėmesį, kad jos vertinamos visame pasaulyje. Nusprendžiau, kad architektūra man bus tinkamiausias pasirinkimas, o studijų žinios leis kurti malonias bei funkcines erdves“, – teigia studentas.

Žavi Lietuvos gamta ir tarpusavyje deranti architektūra

Į Lietuvą atvykę užsienio studentai pastebi ir šalių skirtumus – kultūrinius ir socialinius. Kazachstane gyvenanti Malika stebisi, kad Vilnius labai kontrastingas miestas, kuriame harmoningai dera modernūs nauji pastatai šalia esančių senamiestyje.

„Labiausiai nustebino ir tai, kad daugelyje Lietuvos vietų be baimės galima gerti vandenį iš čiaupo, kuris, paragavus, pasirodė gana minkštas. Nustebino oro uosto vieta, esanti netoli miesto centro. Žiūrėti, kaip kyla ir leidžiasi lėktuvai – vaizdas, kurį verta pamatyti“, – įsitikinusi Malika.

Mohaned Ayman Elmohamady Ahmed pastebi, kad Lietuva išsiskiria unikalia ir nepaliesta gamta, su didelę teritoriją apimančiais žaliais miškais, skaidriais ežerais ir upėmis, auksiniais paplūdimiais prie Baltijos jūros, viduramžių pilimis ir daugiau nei tūkstančio metų kultūros paveldu.

Iš Dubajaus į Vilnių atvykusį Baba Mohamed Abhisheikh Lye kaip ir kitus jo draugus žavi Lietuvos grožis ir gamta, modernus pastatų įvaizdis, suderintas su senamiesčio architektūra. Tačiau jis įvardijo, kad Lietuvoje trūksta įvairesnio maisto, prieskonių ir pramogų įvairovės.  

Lietuva yra technologiškai išsivysčiusi šalis 

Mohamed Samy Mohamed Abdelrasoul Elwekel sako, kad Lietuva technologijų atžvilgiu yra puikiai išsivysčiusi šalis. Studentui nuostabą sukėlė tai, kad per trumpą laiką galima atsidurti kitame miesto gale, o per kelias valandas pervažiuoti ir visą Lietuvą. Pasidomėjęs istorija, studentas nustebo, kad Lietuva aukštą išsivystymo lygį pasiekė tik po 30 metų, kai tapo nepriklausoma šalimi, todėl, jo manymu, lietuviai turėtų neapsakomai tuo didžiuotis.

Ekvadorietį Julian Matias Suarez Guayasamin labiausiai šokiravo viešojo transporto sistema.

„Jūs turite tikslius autobusų tvarkaraščius ir maršrutų aprašymus. Autobusai yra švarūs ir platūs, vairuotojai neskuba ir važiuoja atsargiai. Ekvadore dauguma autobusų ne tokie modernūs, o vairuotojai lenktyniauja mieste norėdami surinkti kuo daugiau keleivių per trumpesnį laiką. Kartais autobusai nesustoja stotelėje, kol keleivis nenuspaudžia specialaus mygtuko“, – pasakoja studentas.

VGTU mainų ir laipsnio siekiantys studentai iš užsienio sudaro daugiau nei 10 proc. visų VGTU studentų. Užsienio studentų, studijuojančių laipsnį suteikiančiose studijų programose, skaičius yra vienas iš esminių universiteto tarptautiškumo rodiklių. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.