V. Poderys spėja: latviai perka dujas iš Klaipėdos SGD terminalo, pagamina elektrą, o ją parduoda Lietuvai

Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys nuogąstauja, kad Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo dujas, pasinaudodama subsidijomis, perka Latvija, kurie iš jų pasigamina elektrą bei parduoda atgal Lietuvai.

V.Poderys.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Poderys.<br>D.Umbraso nuotr.
Kasmet terminalą ir su juo susijusias veiklas subsidijuojame 80-90 mln. eurų per metus.<br>G.Pilaičio nuotr.
Kasmet terminalą ir su juo susijusias veiklas subsidijuojame 80-90 mln. eurų per metus.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 25, 2019, 2:50 PM

„Kasmet terminalą ir su juo susijusias veiklas subsidijuojame 80-90 mln. eurų per metus. Tada žiūrima, kodėl tai daroma ir kas iš to. Elektros gamyboje dujomis nesinaudojame, bet tas dujas, spėju, perka Latvijos gamintojai nei kiek neprisidėdami prie subsidijų, pagamina Rygos šiluminėse elektrinėse produktą, sukuria pridėtinę vertę ir parduoda mums. Jie neprisideda prie subsidijų, gauna lyg ir visas naudas. Kalbant apie dujas ir elektrą, mes to nedarome ir perkame iš jų, nors mūsų generacinis pajėgumas yra moderniausias regione“, – komisijos posėdyje sakė V.Poderys.

„Dujų kainos, iman kokius ketverius metus, istoriškai žemos, elektros kainos istoriškai labai aukštos. Kyla kitas klausimas – truputį pažvelgti į priekį, ar taip mes toliau gyvensime, ar tai yra optimali mūsų energetikos struktūra“, – pridūrė jis.

Anot komisijos pirmininko, Lietuva turi pasigaminti žymiai daugiau elektros energijos nei dabar.

„Esame užsibrėžę pasileidus Astravo AE neįsileisti elektros su mintimi, kad ir patys gaminsimės. Sinchronizacijos kontekste mūsų bendras sutarimas yra, kad nuosavos gamybos turi būti žymiai daugiau nei dabar. Importuojame apie du trečdalius energijos, šioje vietoje taip pat kyla klausimas, jeigu žiūrėsime į priekį. Iš darbinių posėdžių, pokalbių su atsakingų įmonių atstovais, aš supratau, kad ta padėtis, kokia dabar yra, turint omenyje mūsų reguliavimą, yra tvarkoje ir nieko nepadarysi“, – teigė V.Poderys.

Kaip jau rašėme, Klaipėdos naftos valdomame SGD terminale per aštuonis šių metų mėnesius iš viso išdujinta ir perkrauta 10,2 teravatvalandės (TWh) arba 70 proc. daugiau dujų nei per tą patį laikotarpį pernai.

Kaip teigiama pranešime, rugpjūtį buvo išdujinta 1,5 TWh SGD – 136 proc. daugiau nei rugpjūtį prieš metus. Šis kiekis sudaro 1,4 karto daugiau dujų nei iš viso suvartojama Lietuvoje. Aštuntąjį šių metų mėnesį SGD terminale priimtas vienas didysis ir penki mažieji dujovežiai. Didžioji dalis SGD – 88 proc. – buvo atgabenta iš Norvegijoje esančios dujų skystinimo gamyklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.