Alytaus rajono meras: netinkamą pieną naikins „Fortum“ elektrinė

Užterštas ir netinkamas gerti pienas, surinktas iš ūkininkų padangų gaisro paveiktose teritorijose Alytaus rajone, bus vežamas į bendrovės „Fortum Heat Lietuva“ valdomą elektrinę Klaipėdoje. 

 „Pienas jau rytoj važiuos į „Fortum“ deginimui“, – trečiadienį Seimo Kaimo reikalų komitete pranešė Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
 „Pienas jau rytoj važiuos į „Fortum“ deginimui“, – trečiadienį Seimo Kaimo reikalų komitete pranešė Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sniegė Balčiūnaitė, Erika Alonderytė

Nov 6, 2019, 11:32 AM, atnaujinta Nov 6, 2019, 11:52 AM

„Pienas jau rytoj važiuos į „Fortum“ deginimui“, – trečiadienį Seimo Kaimo reikalų komitete pranešė Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas

„Fortum“ atstovo teigimu, pienas bus sumaišomas su bendromis atliekomis ir deginamas.

„Procesas yra visiškai paprastas. Mes deginam atliekas kiekvieną dieną, veža pas mus įvairiausio pobūdžio tas atliekas, būna ir sausos, ir šlapios, ir skysto kartais pavidalo. Tas pienas bus supiltas į bendrą kaupą, kuris yra su atliekomis, susimaišys ir bus sudegintas“, – BNS sakė įmonės atstovas ryšiams su visuomene Andrius Kasparavičius. 

Anot jo, į įmonę kas antrą dieną turėtų atvažiuoti apie 12 tonų pieno. Planuojama, kad iš viso įmonė sunaikins apie 100-150 tonų pieno.

„Kiek bus iš tikrųjų ir kiek bus surinkta, praktika parodys, nes nėra tiksliai aišku“, – sakė A. Kasparavičius. 

Alytaus rajono mero skaičiavimais, rajono karvių augintojų nuostoliai dabar siekia apie 60-70 tūkst. eurų.  

Pasak žemės ūkio ministro Andriaus Palionio, tik maždaug po mėnesio paaiškės, ar ūkininkai vėl galės pardavinėti pieną.   

Pasak jo, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba netrukus antrą kartą ims pieno mėginius ir jei jis bus neužterštas, juo bus galima prekiauti.

„Antro mėginio ėmimo metu Veterinarijos tarnyba apžiūrės ir pašarus. Įsitikinus, kad pašarai neturėjo galimybės būti užteršti, po antro mėginio leis pardavinėti pieną. Tai truks tikrai ilgiau negu savaitę, tai – mėnesio klausimas“, – trečiadienį Seimo Kaimo reikalų komitete sakė A. Palionis.

„Per mėnesį paaiškės situacija“, – pridūrė VMVT vadovas Darius Remeika. 

Pasak A. Palionio, gaisro paveiktose teritorijose yra 98 pieno ūkiai, iš jų 45 parduoda pieną perdirbti. 

Aptikus užteršto pieno ūkiuose, 29 ūkiams jau uždrausta tiekti žalią pieną supirkimo punktams, naudoti jį savo reikmės, prekiauti juo tiesiogiai, turgavietėse ir kitose prekybos vietose.

Pieno supirkėjams ir pieno perdirbimo įmonėms draudžiama supirkti pieną iš šių ūkių, iš prekybos atšaukta 382 tonos „Rokiškio sūrio“, „Rokiškio pieno“, „Varėnos pienelio“, „Rivonos“ ir „Marijampolės pieno konservų“ pieno produktų.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.