Švedijos žiniasklaida: „Swedbank“ padėjo Rusijos Kalašnikovo koncernui apeiti JAV sankcijas

JAV teisėsauga tiria, ar „Swedbank“ Estijos filialas leido atlikti pinigų pervedimus, kurie pažeidžia JAV sankcijas Rusijai, praneša Švedijos visuomeninis transliuotojas SVT.

 SVT tiriamosios žurnalistikos laida „Uppdrag Granskning“ trečiadienį paskelbė atskleidusi mokėjimus tarp Rusijos Kalašnikovo koncerno, kuriam įvestos JAV sankcijos ir „Kalashnikov USA“, Floridoje įsikūrusios bendrovės, kuri gamina Kalašnikovo ginklus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 SVT tiriamosios žurnalistikos laida „Uppdrag Granskning“ trečiadienį paskelbė atskleidusi mokėjimus tarp Rusijos Kalašnikovo koncerno, kuriam įvestos JAV sankcijos ir „Kalashnikov USA“, Floridoje įsikūrusios bendrovės, kuri gamina Kalašnikovo ginklus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 20, 2019, 11:42 AM

SVT tiriamosios žurnalistikos laida „Uppdrag Granskning“ trečiadienį paskelbė atskleidusi mokėjimus tarp Rusijos Kalašnikovo koncerno, kuriam įvestos JAV sankcijos ir „Kalashnikov USA“, Floridoje įsikūrusios bendrovės, kuri gamina Kalašnikovo ginklus.

Pasak SVT, Rusijos milijardieriaus Iskandero Machmudovo „verslo tinklas“ pervedė daugiau nei milijoną eurų „Kalashnikov USA“ tuo metu, kai jis buvo Kalašnikovo koncerno akcininkas ir didžiausias „Swedbank“ Estijos filialo klientas.

Po šios informacijos „Swedbank“ akcijų kaina smuko daugiau nei 3 proc.

SVT teigimu, pinigai pervesti po to, kai 2014 m. JAV Iždo departamentas įtraukė Kalašnikovo koncerną į „juodąjį sąrašą“ dėl Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos. Švedų televizija teigia perdavusi surinktus duomenis JAV teisėsaugai, kuri pradėjo „Swedbank“ tyrimą.

Seniausias Švedijos bankas yra tiriamas Baltijos šalyse, Švedijoje ir Jungtinėse Valstijose dėl įtarimų, kad per banką galėjo būti pervesta daugiau nei 100 mlrd. galimai neteisėtai gautų dolerių.

Vasarį būtent SVT paskelbė informaciją apie pinigų plovimą „Swedbank“. Prasidėjus pinigų plovimo skandalui banke, iš „Swedbank“ pasitraukė generalinė direktorė ir valdybos pirmininkas, o banko akcijų kaina smuko beveik 40 proc.

Visgi ekspertai pabrėžia, kad mažai tikėtina, jog „Swedbank“ akcijų kaina dar labiau kris.

„JAV sankcijų pažeidimai, žinoma, yra rimti, bet šiandien neatrodo, kad „Swedbank“ tai darė tyčia. Sunku būtų sakyti, kad tai turės dar didesnės įtakos akcijų kainai“, – sakė finansų analitikas Joakimas Bornoldas.

Kalašnikovo koncernas ir „Kalashnikov USA“ SVT nekomentavo situacijos.

I. Machmudovo atstovas savo ruožtu televizijai tikino, kad Rusijos metalurgijos ir kalnakasybos magnatas niekada nekontroliavo Kalašnikovo koncerno, todėl jam JAV sankcijos esą nėra taikomos.

Pernai „Kalashnikov USA“ kalbėjo panašiai – sankcijos esą nepažeidžiamos, nes „kalašnikovus“ bendrovė gamina Jungtinėse Valstijose, iš amerikietiškų dalių.

SVT teigimu, JAV sankcijos riboja bendradarbiavimą ne tik su formaliais Rusijos bendrovių valdytojais, bet ir su tais, kurie iš tikrųjų kontroliuoja bendrovę. Sankcijomis esą taip pat stebima, ar įmonės naudojasi naujais akcininkais, kad išvengtų nuobaudų.

Interviu SVT „Swedbank“ generalinis direktorius Jensas Henrikssonas tikino, kad bankas neturi jokių įrodymų, jog sankcijos buvo pažeistos. „Swedbank“ atstovai taip pat pabrėžė, kad transliuotojo pateikta informacija bankui yra žinoma ir šiuo metu ji yra tiriama.

„Swedbank“ gali sulaukti baudų Švedijoje, Estijoje ir JAV. Švedijos finansų inspekcija spalį tikino, kad preliminarūs tyrimų duomenys rodo, jog gali būti pagrindo baudoms, siekiančioms net 10 proc. metinių pajamų. Estijos prokurorai taip pat pradėjo baudžiamąją bylą „Swedbank“ atžvilgiu.

Tačiau ne vien „Swedbank“ kamuoja problemos. SEB akcijų kaina praeitą savaitę smuko 13 proc., bankui atskleidus, kad SVT pinigų plovimo tyrimo rėmuose pateikė klausimų SEB. Antradienį SVT bankui pateikė beveik 200 klientų sąrašą, kurie įtariami pinigų plovimu. SEB savo ruožtu patikino, kad bendradarbiavimas su 95 proc. klientų iš pateikto sąrašo jau nutrauktas, o kiti, daugiausia Estijoje, atitinka banko keliamus reikalavimus.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų