Pasaulyje sparčiai brangstant kavai – žinia ja besimėgaujantiems lietuviams

Pasaulio biržose kavos kainos per pastarąsias dvi savaites išaugo 20 proc., rašo Amerikos verslo žurnalas Forbes. Priežasčių, turinčių įtakos kavos kainų augimui – tik daugėja. Auga ir kavos paklausa. Kaip tai atsilieps kavos kainoms Lietuvoje?

 lrytas.lt koliažas.
 lrytas.lt koliažas.
Lrytas.lt koliažas
Lrytas.lt koliažas
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Rūdžių grybelio pažeistos kavos pupelės.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rūdžių grybelio pažeistos kavos pupelės.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Priežasčių, turinčių įtakos kavos kainų augimui – tik daugėja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Priežasčių, turinčių įtakos kavos kainų augimui – tik daugėja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Kratulis<br>T.Bauro nuotr.
V.Kratulis<br>T.Bauro nuotr.
V.Drulienė<br>D.Umbraso nuotr.
V.Drulienė<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2019-11-29 15:28, atnaujinta 2019-11-29 16:00

Trečiadienį The Wall Street Journal pranešė, kad per pastarąsias dvi savaites kavos kaina augo nuo 0,93 dolerio iki 1,157 dolerių už svarą (už 0,45 kilogramo). Tai nėra įprasta – pastaruosius kelerius metus kavos kainos tolygiai mažėjo. Pavyzdžiui, 0,45 kilogramo kavos 2011 metais kainavo 3 dolerius (2,73 euro).

Nors prekybos kainos svyruoja, kavos paklausa tolygiai auga – visame pasaulyje žmonės išgeria du milijardus kavos puodelių per dieną. Kavos eksporto industrija siekia 20 milijardų dolerių, vis dėlto didžioji dalis kavos gamybos vyksta dar besivystančiose valstybėse.

Kodėl brangsta kava?

The Wall Street Journal teigia, kad dabartinis kavos brangimas priklauso nuo sauso oro Hondūre sąlygotos mažesnės kavos gamybos. Penkerių metų sausra Hondūre sunaikino derlius, tarp jų ir kavos, o rūdžių grybelis kelia grėsmę tam, kas dar išliko.

„Kavos augintojams tai yra dar viena problema – rūdžių grybelio epidemija, klastinga augalų liga, kurią jie prilygina vėžiui. Kadangi ji sparčiai plinta sausame, šiltame klimate, ji sunaikina visas kavos plantacijas“, – situaciją Hondūre komentavo Marcia Biggs.

Rūdžių grybelis – ne vienintelė grėsmė kavos industrijai. Klimato kaita padidina nenuspėjamų ir ilgų sausrų kiekį. Dėl svyruojančios temperatūros padidėja bendras kavos augalų ligų skaičius, žūsta galimai svarbūs apdulkintojai.

Kita grėsmė – augalų biologinės įvairovės nykimas. Laukiniai kavos augalai teikia svarbią genetinę įvairovę, galinčią sustiprinti komercines veisles, todėl jų išnykimas ūkininkams gali turėti ilgalaikių pasekmių.

„Pirmasis pasaulinis rizikos kavos augalams vertinimas rodo, kad iš 124 žinomų kavos rūšių, 60 proc. yra prie išnykimo ribos. Miškuose natūraliai auga daugiau kaip 100 kavos medžių rūšių, iš kurių dvi naudojamos kavai, kurią geriame. Mokslininkai teigia, kad šis skaičius kelia nerimą, kadangi laukinė kava yra nepaprastai svarbi norint išlaikyti pasaulinį kavos derlių“, – rašoma BBC.

Prognozuojama, kad nesuvaldžius šių grėsmių kavos kainos ateityje augs dar labiau.

Ar kainos didės ir Lietuvoje?

Pasak prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovės Vilmos Drulienės, kadangi kava į „Maximos“ parduotuves atkeliauja iš tiekėjų, kurie kavos pupeles perka biržoje, „Maxima“ yra priklausoma nuo situacijos rinkoje. Tačiau galutinė kaina pirkėjui priklauso ne tik nuo kainų pokyčių biržoje.

„Kainai įtakos turi žalių kavos pupelių kaina biržoje, žaliavos logistika, sandėliavimas, pupelių skrudinimas, pakavimas, darbuotojų algos, logistika.

Mes iš savo pusės siekiame pirkėjams pasiūlyti kuo platesnę kavos pasiūlą už prieinamą kainą, tačiau esame priklausomi nuo situacijos rinkoje. Šiuo metu biržoje matome pokyčius – kavos žaliavos kainos kyla, tačiau Lietuvos pirkėjai to nejaučia, mūsų parduotuvėse kavos kaina pastaruoju metu tik mažėjo. Biržos pokyčius nuolat stebime, tik kol kas sudėtinga prognozuoti, kuria kryptimi toliau joje judės kainos kreivė“, – teigė V.Drulienė.

Jos teigimu, kavos pasaulis iš tiesų susiduria su iššūkiais – mažėja ūkininkų, norinčių auginti kavamedžius, nors kavos suvartojimas tik auga.

„Kava jau vadinama juoduoju auksu. Mūsų tikslas, nepaisant visų aplinkybių, išlieka savo pirkėjui pasiūlyti geriausią kainą rinkoje“, – sakė „Maximos“ komercijos vadovė.

Optimistiškos prognozės

Pasak kavinių tinklo „Huracán Coffee“ vadovo Vytauto Kratulio, Lietuvos kavos vartotojai neturėtų jaudintis dėl kavos brangimo 20 procentų.

„Kaina, jei ji pakilo 20 proc., tai ji pakilo labai mažai. Vis tiek ūkininkai ir jų vaikai nenorės auginti kavos, dar ta kaina yra tokia žema, kad į brangimą nereikėtų kreipti dėmesio“, – kalbėjo V. Kratulis.

Jo teigimu, net ir žymiai ryškesnis kainų šuolis pasaulio biržose neturėtų įtakos kavos kainoms Lietuvoje.

„Jeigu šiandien kaina pakiltų 50 proc., vis tiek dar taip greitai kainos nepasikeistų vien dėl to, kad yra sudaryti susitarimai, kontraktai. Per vieną dieną visa tai nepasikeis, net jeigu kaina pakiltų daugiau.

Bet kadangi ji pakilo nedaug – tik 20 proc., kava kainavo mažiau negu dolerį už svarą, tai dabar yra šiek tiek virš dolerio – patikėkite, tai nieko nereiškia. Buvo labai, labai, labai žema kaina, o dabar žema kaina“, – tikino ,Huracán Coffee“ vadovas.

 

V.Kratulis itin didelių kavos kainų pokyčių neprognozuoja ir ateičiai – nebent įvyktų gamtinės katastrofos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.