Moteris, apmulkinusi pasaulį: žmonių gyvenimus sugriovusi dama užkalbėjo dantis ir savo broliui II dalis

Ruja Ignatova save vadino kriptokaraliene. Moteris tvirtino, kad sukūrė kriptovaliutą, kuri turi galios konkuruoti su bitkoinu, ir pritraukė milijardines investicijas. Prieš dvejus metus R.Ignatova dingo. Žurnalistas Jamie Bartlettas praleido mėnesių mėnesius bandydamas perprasti, kaip jai visa tai pavyko ir kur moteris dabar slepiasi.

 Prie idėjos ištakų stovėję asmenys tikino, kad Ruja bandė projektą baigti.<br>Youtube.com stopkadras
 Prie idėjos ištakų stovėję asmenys tikino, kad Ruja bandė projektą baigti.<br>Youtube.com stopkadras
Prie idėjos ištakų stovėję asmenys tikino, kad Ruja bandė projektą baigti.<br> Youtube.com stopkadras
Prie idėjos ištakų stovėję asmenys tikino, kad Ruja bandė projektą baigti.<br> Youtube.com stopkadras
I.Albertsas su žmona gyvena didžiuliame name turtingųjų rajone Amsterdamo apylinkėse.<br> Youtube.com stopkadras
I.Albertsas su žmona gyvena didžiuliame name turtingųjų rajone Amsterdamo apylinkėse.<br> Youtube.com stopkadras
2016 m. Rujai gimė dukra.<br> Youtube.com stopkadras
2016 m. Rujai gimė dukra.<br> Youtube.com stopkadras
„OneCoin – tai bitkoino žudikė, – „Wembley“ stadione tvirtino R.Ignatova. – Po dvejų metų bitkoiną visi pamirš“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
„OneCoin – tai bitkoino žudikė, – „Wembley“ stadione tvirtino R.Ignatova. – Po dvejų metų bitkoiną visi pamirš“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 8, 2019, 10:25 PM, atnaujinta Dec 9, 2019, 10:06 AM

Pirmąją istorijos dalį skaitykite čia.

Igoris Albertsas vilki juodos ir aukso spalvos rūbais: tokie jo batai, kostiumas, marškiniai, akiniai nuo saulės. Viskas pagaminta „Dolce & Gabbana“. Ant piršto – aukso žiedas su juodu akmeniu.

„Pažiūrėkite į mano drabužius ir įžvelgsite discipliną“, – sako vyras.

Jis su žmona gyvena didžiuliame name turtingųjų rajone Amsterdamo apylinkėse. Į kiemą patenkama per trijų metrų aukščio vartus, ant kurių – papuošimai su sutuoktinių vardais ir devizu: „Kur atveda svajonės“. Prie vartų stovi „Maserati“ ir „Aston Martin“.

I.Albertsas išaugo skurdžiame rajone. Subrendęs ėmėsi tinklinio marketingo. Igoris tikina, kad per pastarųjų 30 metų jis uždirbo apie 300 mln. JAV dolerių.

Tinklinis marketingas veikia taip: sumoku 100 svarų ir pradedu žmonėms pardavinėti vitaminus. Vieną dėžutę nusiperka mano bičiuliai Georgia ir Philas – gaunu nedidelį pelną. Įkalbinu juos, kad bičiuliai taip pat pardavinėtų vitaminus – taip gaunu nedidelį pelną ir nuo jų pardavimų. Dabar Georgia ir Philas – mano platintojai. Kiekvienas jų įkalbina dar du žmones, kiekvienas iš tų dviejų – dar po du ir taip toliau.

Tinklinis marketingas – teisėtas, jį pasitelkia ir tokios kompanijos kaip „Amway“ ir „Herbalife“. Tik ne visi šį verslo būdą laiko etišku, nes visas pelnas suteka į nedidelės žmonių grupės rankas.

2015 m. gegužę I.Albertsą pakvietė į „OneCoin“ konferenciją Dubajuje. Vyras susigundė siūlymu, o ir Ruja jam padarė įspūdį savo princesės suknia ir pasaulinės finansinės revoliucijos organizavimu. Igoris į namus grįžo su nauja misija – savo distributoriams davė nurodymą liautis darius tai, ką iki tol darė, ir pradėti prekiauti „OneCoin“.

„Per pirmą mėnesį iš nieko padarėme 90 tūkst. svarų. Bum!“, – prisiminė vyras.

Turtėjimo iliuzija

Ruja ir vėl parodė savo gebėjimus – ji suvokė, kad tinkliniai marketingistai su didžiuliu platintojų tinklu taps idealia platforma populiarinant jos netikrą kriptovaliutą.

Čia ir slypėjo „OneCoin“ sėkmė – tai buvo ne šiaip netikra kriptovaliuta, o finansinė piramidė, kurios „produktas“ – netikra kriptovaliuta.

Gan greitai I.Albertsas iš „OneCoin“ per mėnesį susižerdavo daugiau nei milijoną eurų. Valiuta tapo „karščiausiu“ produktu tinklinio marketingo rinkoje.

60 proc. pelno, kurį gavo I.Albertsas ir jo žmona, „OneCoin“ išmokėdavo grynaisiais, likusią dalį – kriptovaliuta. Tačiau dalį grynųjų sutuoktiniai išleisdavo „OneCoin“ pirkti. Kaip ir visi kiti indėlininkai, jiedu buvo tikti, kad kraunasi turtus.

Tačiau kai Ruja nepasirodė konferencijoje Lisabonoje, I.Albertsas pareikalavo jam paaiškinti apie blockchain. Nieko nesužinojęs, jis 2017 m. gruodį projektą paliko.

„Neturėjau supratimo, kad visa tai gali būti netikra. Aš netgi nežinojau, kas tai blockchain“, – kalbėjo vyras paklaustas, ar jaučiasi kaltas, kad gausybei žmonių įsiūlė neegzistuojančią valiutą.

Paskui pinigus

Sunku suprasti, kiek pinigų žmonės investavo į „OneCoin“. BBC turimuose dokumentuose nurodyta, kad 2014 m. rugpjūtį – 2017m. kovą tai galėjo siekti 4 mlrd. eurų. Šią rinką išmanantys žmonės sako, kad suma gali būti ir 15 mlrd. eurų.

Korporatyvinė „OneCoin“ struktūra neįtikėtinai sudėtinga – taip kebliau sekti, kur keliauja pinigai. Pavyzdžiui, Ruja nusipirko didelį namą Sofijos centre. Formaliai jo savininkė – kompanija „OneProperty“, kurią valdė kita kompanija – „Risk Ltd.“.

Pastarąją anksčiau valdė Ruja, bet po kurio laiko šias teises ji perleido neaiškiems asmenims ir Panamos. Tačiau minėtą kompaniją valdė dar viena įmonė – „Pergaon“, kuri savo ruožtu priklausė kompanijai „Artefix“. Šią valdė Rujos motina. 2017 m. „Artefix“ pardavė vyrui, kurio tapatybė nežinoma.

Kai kalbama apie daugiamilijardinę aferą, į ją neretai būna įsivėlę įtartini asmenys. B.Bjercke teko su jais susidurti. „Turint omeny, kiek pinigų įmerkta į „OneCoin“, suprantama, yra žmonių, kurie pasiryžę bet kam, kad užčiauptų man burną“, – kalbėjo B.Bjercke. Po to, kai pradėjo kalbėti su žiniasklaida, vyras ėmė sulaukti grasinimų.

„Jei būčiau žinojęs, per ką teks pereiti, niekada nebūčiau pradėjęs skambinti pavojaus varpais. Paprasčiausiai apsisukčiau ir nueičiau“, – neslėpė pašnekovas, tačiau nutylėjo, kai buvo paprašytas detalizuoti, apie kokius grasinimus jis kalba.

Pati bandė padaryti galą „OneCoin“

B.Bjercke sakė, kad net ir pati Ruja nesitikėjo, jog „OneCoin“ taip išaugs. Prie idėjos ištakų stovėję asmenys tikino, kad ji netgi bandė projektą baigti, tačiau kaži kokios jėgos neleido to padaryti.

„Man atrodo, kad 2017 m. rudenį ji buvo tiek įbauginta, kad nusprendė bėgti“, – svarstė B.Bjercke. Ir vėl jis nutylėjo detales tikindamas, kad negali jų atskleisti, nes nenori rizikuoti gyvybe.

JAV teisingumo ministerijos specialistai įsitikinę, kad rado įrodymų, jog esama saitų tarp Rujos brolio Konstantino Ignatovo, perėmusio įmonės valdymą po sesers dingimo, ir „rimtų žaidėjų iš Rytų Europos organizuoto nusikalstamumo grupių“.

Bijojo praleisti progą praturtėti

2019 m. kovo 6 d. Konstantinas Ignatovas Los Andželo oro uoste laukė skrydžio į Bulgariją. Jis JAV lankėsi „OneCoin“ reikalais. Lėktuvui leidžiantis prie vyro priėjo Federalinio tyrimų biuro agentai.

K.Ignatovą sulaikė įtardami finansinėmis machinacijomis. Kone tuo pat metu JAV už akių Rujai pareiškė kaltinimus elektroniniame sukčiavime, machinacijomis vertybiniais popieriais ir pinigų plovimu.

Stebina tai, kad net po šių įvykių „OneCoin“ ir toliau traukė investuotojus. Kodėl ir toliau daugybė žmonių tikėjo „OneCoin“?

Patys indėlininkai pasakojo, kad iš pradžių prie projekto prisijungė baimindamiesi praleisti progą praturtėti. Jie su pavydu skaitė apie tuos, kurie susikrovė turtus pirkdami bitkoinus, ir galvojo, kad „OneCoin“ – tai dar viena galimybė.

Ne vieną užbūrė Rujos charizma ir gebėjimas įtikinti. Greičiausiai investuotojai neperkando technologijų, tačiau pakako matyti, kaip kriptovaliutos karalienė kalba didžiulėms auditorijoms ar jau minėtoje žurnalo „Economist“ konferencijoje. Jiems rodė daugybės diplomų nuotraukas ir pačią Rują ant žurnalo „Forbes“ viršelio. Diplomai buvo tikri, viršelis – ne. Tai tebuvo reklama bulgariškosios žurnalo versijos vidiniuose puslapiuose.

Ruošė, kaip atremti skeptikus

Dar vienas kabliukas investuotojams – juos vadino „OneCoin“ šeimos nariais. Jen McAdam pasakojo, kad ją prijungė prie pokalbių grupės programėlėje „WhatsApp“. Grupė turėjo lyderį, kuris su investavusiaisiais bendravo iš įmonės būstinės Sofijoje. Jen grupės lyderis kruopščiai ją ruošė pašnekesiams su skeptikais – ragino netikėti jokiomis kalbomis iš „išorės pasaulio“, ir mygo trauktis iš grupės, jei bent kuo abejoja.

Profesorė Eileen Barker iš Londono ekonomikos mokyklos daug metų tyrinėja tokias grupes, kaip, pavyzdžiui, scientologai. Profesorė tarp pastarųjų ir „OneCoin“ indėlininkų mato panašumų: tiek vienoje, tiek kitoje grupėje žmonės mano, kad tapo dalimi kažkieno itin svarbaus, galinčio pakeisti pasaulį. Tokių grupių narių neveikia jokie įrodymai.

„Jei pranašystės neišsipildo, jie tik dar stipriau ima tikėti, – aiškino E.Barker. – Tai itin gerai veikia tuos, kurie yra investavę į projektą. Ir nebūtinai pinigus, bet ir tikėjimą, reputaciją, informaciją. Toks žmogus galvoja: „Reikia dar šiek tiek palaukti“.

Idealiame pasaulyje priežiūros institucijos saugotų vartotojus nuo tokių aferų kaip „OneCoin“. Tačiau nacionalinė valdžia į tai reaguoja itin lėtai. Iš dalies taip yra dėl to, kad kriptovaliutos – kol kas palyginti nauja ir neįprasta sfera.

Britų finansinės kontrolės tarnyba (FCA) savo tinklapyje tik 2016 m. rugsėjį paskelbė įspėjimą: „Manome, kad klientams, turintiems reikalų su „OneCoin“, reikia būti atsargiems. Mus neramina potenciali rizika, kuri kyla britų indėlininkams“.

Mažiau nei po metų pranešimą iš tinklapio pašalino. FCA argumentas – įspėjimas iškabėjo pakankamai ilgai. O štai „OneCoin“ šalininkai sugebėjo investuotojus įtikinti tuo, kad toks žingsnis reiškia, jog britų valdžia dabar jų kompaniją laiko patikima.

Po to, kai FCA iš tinklapio pašalino minėtą įspėjimą, Didžiojoje Britanijoje įvyko keli „OneCoin“ suorganizuoti renginiai. Indėlininkai ir toliau negailėdami nešė pinigus.

Šių metų rugpjūtį Londono policija baigė dvejus metus trukusį, su „OneCoin“ siejamą tyrimą. Išvada tokia: „Kompanija ir privatūs ją kontroliuojantys asmenys – ne britų jurisdikcijoje. Neaptikome jokių neva britiškų aktyvų, kurie leistų kompensuoti indėlininkų britų praradimus“.

Dar lapkritį „OneCoin“ biuras veikė ir toliau reklamavo kriptovaliutą.

Tragedija Ugandoje

Didžioji dalis Ugandos rajono Ntangamo, esančio netoli sienos su Ruanda, gyventojų gyvenimui užsidirba augindami bananus. 2016 m. čia atvyko 22-ejų Danielis Lienhardtas, baziniam „OneCoin“ paketui įsigyti ketinęs susitaupyti 250 JAV dolerių arba 700 tūkst. Ugandos šilingų.

D.Lienhardtas jau turėjo 400 tūkst. šilingų. Likusiai sumai surinkti jis pardavė tris ožius, kuriuos augino jo jaunesnysis brolis. „Nebuvo kito pasirinkimo“, – apgailestaudamas sakė vyras.

Danielis – vienas iš tūkstančių Ugandos gyventojų, susiviliojusių Rujos valiuta.

Pirmąjį 2017 m. pusmetį, palyginti su 2016-aisiais, Europoje indėlių į „OneCoin“ suma gerokai smuko. Tačiau Afrikoje, Artimuosiuose Rytuose ir Indijoje viskas vyko priešingai.

Danieliui apie „revoliucioningą kriptovaliutą“ pirmą sykį papasakojo Prudence. Jie liko draugais, nors dabar abu supranta, kad tai buvo afera.

Prudence – medicinos sesuo, dirbanti skurdžiame Kampalos rajone. Ji tikėjosi uždirbti pardavinėdama „OneCoin“ ir įkalbinėdama prie to prisidėti ir naujus investuotojus. Kad mergina darytų įspūdį potencialiems valiutos pirkėjams, įmonės atstovas jai parūpino gerą automobilį ir patarė važinėti juo po ūkius, kai nuimamas derlius – tuo metu ūkininkai turi pinigų.

Prudence suprato, kad kaimuose pasitiki tais, kurie atvyksta iš miesto. Kad įsigytų investuotojo paketą, kai kurie žemdirbiai pardavė galvijus, kiti – žemę, treti – namus. O viso to pasekmės buvo katastrofiškos. Kai kurių žemdirbių vaikai dėl tokio sprendimo nebegali eiti į mokyklą, kiti neturi kur nakvoti.

Jei kuris Prudence paklausia, kada grįš jų indėliai, ši atsako, kad reikia luktelkti – moteris neturi drąsos pasakyti tiesą: „Aš ir pati kiek slapstausi. Nenoriu, kad investavusieji matytų, kaip vaikštau miestu. Jie mane be vargo gali užmušti, jei pagalvos, kad suvalgiau jų pinigus“.

Vienas iš pagrindinių „OneCoin“ biurų Kampaloje įrengtas greta bažnyčios. Internete galima rasti vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip šventikas Fredas per pamokslą skelbia lozungus, o susirinkusieji jam atsako.

„One life (liet. – vienas gyvenimas)!“ – rikteli jis. „One coin (liet. – viena valiuta)!“ – atsako susirinkusieji. Fredas – vienas sėkmingiausių „OneCoin“ populiarintojų šalyje.

Kaip ir kitose šalyse, taip ir Ugandoje „OneCoin“ išplito per draugų ir artimųjų ratą. Nuvykome susitikti su Danielio mama. Moteris gyvena namuke, kuriame – penki nedideli kambariai, mažas televizorius ir virtuvė. Įėjimą į namą dengia audinys. Keli metrai nuo pastato – sklypelis žemės, kur Danielio motina augina maistą, o tai, kas lieka, parduoda turguje.

Šeimai pavyko sukaupti apie 3 tūkst. svarų sterlingų, už kuriuos ketinta pirkti saugyklą kukurūzams. Tačiau kai sūnus papasakojo apie „OneCoin“, kriptovaliuta pasirodė priimtinesnis būdas pinigams nukreipti. Motina abejojo, tačiau Danielis ją įkalbėjo. Vis dėlto iki pat šiol sūnus taip ir nepasakė tiesos, kad pinigai prarasti visam laikui.

„Jai niekada tiesiai to nepasakiau. Kalbu, kad situacija keičiasi“, – žurnalistams prisipažino Danielis.

Kur Ruja?

Tik 2019-aisiais JAV valdžia paskelbė, kad R.Ignatova 2017 m. spalį išskrido į Atėnus. Tačiau ir toliau tvyrojo nežinia, kur dar moteris keliavo. Gandų būta įvairių. Vieni sakė, kad Ruja turi rusišką ir ukrainietišką pasus ir ji nuolat keliauja tarp Rusijos ir Dubajaus.

Kiti teigė, kad gimtojoje Bulgarijoje ji turi pažįstamų su plačiais ryšiais, galinčiais ją apsaugoti. Būta kalbų ir apie tai, kad ji gyvena ten, kur ir anksčiau, tik pasidariusi plastinę operaciją, todėl ją sunku atpažinti.

Kelta versija, kad R.Ignatova jau nebegyva. To taip pat negalima atmesti.

Ieškodami kritptovaliutos karalienės žurnalistai susisiekė su privačiu detektyvu Alanu McLeanu. Po kurio laiko jis pranešė stulbinančią žinią – jo kolegos, nešini Rujos fotografija, apėjo brangius Atėnų restoranus. Viename jų padavėjai prisiminė, kad prieš kelis mėnesius moteris čia vakarieniavo.

Dar vieną „OneCoin“ giją pavyko aptikti nelegaliame grožio konkurse, vykusiame Bukarešte. Konkursas karštas ir vulgarus, vyrai tiesiai iš butelių geria šampaną. Po kurio laiko BBC žurnalistus pasiekė gandai, kad pati Ruja buvo čia – toje pačioje patalpoje. Tik po plastinės operacijos ją keblu atpažinti.

Surinkus informaciją dėliojasi paveikslas, kad Ruja didžiąją vaikystės dalį praleido Šramberge, Vokietijos pietuose. Panašiai prieš dešimt metų Bavarijoje Ruja kartu su tėvu įsigijo plieno gamyklą. Po šio sandorio R.Ignatovą padavė į teismą apkaltinę sukčiavimu. 2016 m. ji buvo nuteista lygtinai. Toje vietovėje, kur stovėjo plieno gamykla, pavyko sužinoti, kad Ruja buvo ištekėjusi už vokiečio advokato iš investicinės įmonės „Linklaters“.

Tačiau ieškant Rujos pėdsakų vis tekdavo išgirsti Frankfurto pavadinimą. Rujos fotografijose žurnalistai pastebėjo bičiulį, kuris greta jos ėmė rodytis nuo 2011 metų. Praėjusią vasarą jis lankėsi viename brangiausių Frankfurto rajonų. Ekspertui pagal teniso afišos fragmentą nuotraukoje pavyko nustatyti konkretų parką, kuris matyti fotografijoje.

Žurnalistai sužinojo, kad 2016 m. Rujai gimė dukra. Ji gali būti Frankfurte, kur gyvena ir dirba esamas ar jau buvęs R.Ignatovos vyras. Šis žmogus bendrauti su žiniasklaida atsisakė.

Ar R.Ignatova slepiasi pačioje ES širdyje? Nežinia. Labai tikėtina, kad Frankfurtas – ne vienintelis miestas, kuriame lankosi ši moteris.

Įtraukė sesuo

Prieš mėnesį, lapkričio 5-ąją, Rujos brolis Konstantinas kaip liudytojas stojo prieš teismą Niujorke. Jis davė parodymus prieš vieną teisininką, kaltinamą JAV išplovusį 400 mln. JAV dolerių, uždirbtų „OneCoin“.

Teisme paaiškėjo, kad spalio 4 d. K.Ignatovas sudarė sandorį, po kurio jam teko pripažinti kaltę keliuose sukčiavimo epizoduose. Vyras užsiminė, esą sesuo jį apgaule įtraukė į kriptovaliutų reikalus, aiškino, kad nereikia klausyti tų, kurie kritikuoja „OneCoin“.

K.Ignatovo teigimu, jo sesuo dingo, nes bijojo, kad kas nors iš artimųjų ją įduos Federaliniam tyrimų biurui. Jai pasisekė gauti reikiamą pasą. Po to ji paprašė brolio jai nupirkti bilietą iki Vienos, o vėliau – ir iki Atėnų.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.