Augant imigracijai, padaugėjo ir į Lietuvą neįleidžiamų asmenų

Pernai išaugusį į Lietuvą neįleistų asmenų skaičių Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) sieja su išaugusia imigracija.

A.Vaitkevičiaus nuotr.
A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Austėja Masiokaitė-Liubinienė, BNS

2020-01-19 10:42

Šią savaitę VSAT paskelbė, kad pernai dėl įvairių priežasčių į šalį neįleido 6087 užsieniečių. Tai 17,1 proc. daugiau nei 2018-aisiais, kai neįleistųjų buvo 5198. 2017 metais į Lietuvą pasieniečiai neleido įvažiuoti 5182 užsieniečiams.

„Bendras neįleistų asmenų skaičius daugiausiai augo dėl to, kad didėjo neįleistų Ukrainos ir Baltarusijos piliečių skaičius“, – BNS informavo VSAT.

Jų duomenimis, ukrainiečių pernai atvyko 27 proc., o baltarusių – 10 proc. daugiau nei metais anksčiau.

„Padidėjęs Ukrainos piliečių srautas gali būti paaiškinamas tuo, kad Lietuvos darbdaviai vis daugiau darbuotojų kviečiasi iš Ukrainos“, – teigia tarnyba.

VSAT duomenimis, daugiausiai asmenų neįleista, nes jie neturėjo vizų ar leidimų gyventi, taip pat dėl to, kad neturėjo atitinkamų dokumentų, pateisinančių buvimo ES tikslą ir sąlygas.

Kita dažna neįleidimo priežastis – asmenys vyksta pagal Lietuvos tvarką netvarkingomis transporto priemonėmis, neturi jų draudimo ar kitų dokumentų.

Pernai pastebėtas augimas ir kitose pasieniečių prižiūrimose srityse: palyginti su 2018 metais, 51 proc. išaugo sulaikomų vogtų automobilių skaičius.

Pasak VSAT, tokį padidėjimą iš dalies lėmė padidėjęs klastotų registracijos liudijimų nustatymų skaičius.

Be to, padaugėjo atvejų, kai vagystės išaiškinamos pagal informaciją Šengeno informacinėje sistemoje ir Interpolo duomenų bazėje.

Pasieniečiai atkreipia dėmesį, kad pernai ypač padaugėjo atvejų, kai sulaikomi vogti „Mercedes Benz Sprinter“ mikroautobusai: spėjama, kad to priežastis – didelės jų detalių kainos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.