Mįslingo viruso keliama panika plinta – rusai prakalbo apie būtinybę dezinfekuoti siuntas

Rusijoje – panika. Imta baimintis, kad koronavirusas gali plisti ir per pirkinių siuntas, atkeliaujančias iš Kinijos. Daugybė žmonių ir Rusijoje, ir Lietuvoje apsirūpina prekėmis, įsigydami jas „AliExpress“ interneto parduotuvėje.

Daugybė žmonių ir Rusijoje, ir Lietuvoje apsirūpina prekėmis, įsigydami jas „AliExpress“ interneto parduotuvėje.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugybė žmonių ir Rusijoje, ir Lietuvoje apsirūpina prekėmis, įsigydami jas „AliExpress“ interneto parduotuvėje.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2020, 11:38 AM, atnaujinta Jan 24, 2020, 12:44 PM

Mįslingas užkratas yra įbauginęs visą Kiniją bei pradėjo plisti į kitas šalis. Taigi Rusijoje atsirado užuominų, kad siuntas, gaunamas iš Kinijos, vertėtų dezinfekuoti.

Vis dėlto tai perdėta baimė. Pasak naujienų portalo ria.ru, nėra rizikos užsikrėsti šiuo virusu paliečiant iš Kinijos gautus siuntinius – tokia rizika nenustatyta.

Vis dėlto kai kurie mokslininkai mano, kad teoriškai užsikrėsti įmanoma, jei būtent sergantis žmogus palietė siunčiamą pakuotę.

„Virusas plinta ir kontaktiniu būdu. Tuomet, kai sergantis žmogus kosėja ar čiaudi, maži seilių lašeliai su virusu patenka ant namų apyvokos daiktų. Jeigu juos paliečia sveikas žmogus, jis gali tai užsikrėsti“, – ria.ru cituojamam leidiniui „Isvestija“ teigė Rusijos mokslų akademijos virusologinės laboratorijos vadovas Michailas Ščelkanovas.

Vis dėlto infektologė Galina Koževnikova mano, kad mažai tikėtina, jog koronavirusas iš Kinijos gali patekti su pirkinių pakuotėmis, nes jis yra jautrus aplinkos pokyčiams.

„Paprastai virusas aplinkoje išlieka gyvybingas tik keletą valandų. Labai maža tikimybė, kad jis gali mutuoti ir tapti atsparesnis aplinkos veiksniams“, – sakė G.Koževnikova.

Daugiau informacijos apie galimybes užsikrėsti, tikėtina, gali pasirodyti po Pasaulio sveikatos organizacijos sušaukto uždaro susitikimo, kurio metu bus aptartas šis virusas bei būdai, kaip geriau kovoti su jo plitimu, rašė Medicine.news.am.

Kinijos paštas pažadėjo skirti ypatingą dėmesį siuntiniams, praeinantiems per pašto skyrių Uhane: būtent ten prasidėjo protrūkis ir užfiksuota dauguma infekcijos atvejų. Per šį miestą keliaujantys siuntiniai turėtų būti dezinfekuojami.

„Rusijos paštas“ savo ruožtu patikino, kad įmonė rūpinasi klientų saugumu ir vykdo tam tikrus saugos nurodymus.

Gruodžio pabaigoje Kinijoje kilo pneumonijos protrūkis, kuris, pirminiais ekspertų vertinimais, yra susijęs su koronavirusu. Remiantis naujausia informacija, dėl šios ligos mirė 17 žmonių. Infekcijos atvejai taip pat užfiksuoti Pietų Korėjoje, Japonijoje, JAV ir Tailande.

Parengė Audrė Srėbalienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?