Puolė taisyti klaidų

Jungtinėse Amerikos Valstijose užfiksuoti atvejai, kai elektronines cigaretes naudojantys žmonės susirgo sunkia plaučių liga, sulaukė didelio pasaulio žiniasklaidos ir mokslininkų dėmesio. Mokslininkai aiškina, kad Europos Sąjungoje tokių ligos atvejų nėra užfiksuota, nes gyventojus apsaugo griežti reikalavimai elektroninėms cigaretėms, kurių JAV dar nėra. Tuo metu Lietuvoje siūloma ir dar griežtesnių draudimų.

 Dėl elektroninių cigarečių aistros liepsnoja daugelyje pasaulio šalių.
 Dėl elektroninių cigarečių aistros liepsnoja daugelyje pasaulio šalių.
Daugiau nuotraukų (1)

LR,ELTA

Feb 7, 2020, 5:08 PM

Jungtinė Karalystė (JK) ir Europos Sąjungos šalys yra antra pagal dydį garinimo įrenginių rinka pasaulyje po JAV.

Vietoj įprastų cigarečių žmonės renkasi technologinius sprendimus, tačiau neseniai Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pakurstė abejones dėl elektroninių cigarečių saugumo.

Sausį PSO paskelbė dokumentą, kuriame išsakė griežtą poziciją dėl naujų įrenginių, kone padėdama lygybės ženklą tarp įprastų cigarečių ir šiuolaikinių tabako kaitinimo ir garinimo alternatyvų.

Tyliai pakeitė poziciją

Sukėlusi audringą žiniasklaidos reakciją ir mokslininkų ginčus, vėliau PSO pakeitė dokumento tekstą – teiginiai tapo ne tokie kategoriški, o pozicija elektroninių cigarečių atžvilgiu – gerokai nuosaikesnė ir ne tokia agresyvi.

Nors po pasaulio žiniasklaidą dar vilnija pirmojo pranešimo sukeltos bangos, PSO kažkodėl nutylėjo, kad neseniai pakeitė daug ginčų sukėlusio dokumento tekstą.

Pirmasis pranešimas ir tolesni PSO manevrai itin papiktino tarptautinius sveikatos apsaugos ekspertus, kurie daug metų skyrė priklausomybių tyrimams ir rūkymo problemų sprendimui.

Tarptautiniame mokslo žurnale „Science“ Londono karalienės Marijos universiteto mokslininkas, Priklausomybės nuo tabako tyrimų padalinio vadovas Peteris Hajekas paskelbė, kad tokia PSO pozicija yra itin kenkėjiška.

„Prieš cigarečių alternatyvas nukreipti PSO teiginiai atspindi aktyvų ir ilgalaikį priešiškumą, kuris kenkia organizacijos reputacijai“, – įtakingam leidiniui dėstė klinikinės psichologijos profesorius P.Hajekas.

Ligas sieja su narkotikais

Anglijos visuomenės sveikatos agentūros tabako kontrolės vadovas Martinas Dockrellas įspėjo, kad PSO pareigūnų dėmesį patraukę incidentai JAV gali būti susiję su neteisėta narkotikų gamybos ir vartojimo veikla.

Ekspertas atkreipė dėmesį, jog Jungtinėje Karalystėje ir ES elektroninėms cigaretėms taikomas griežtas reglamentavimas, kad rinkoje būtų platinami tik saugūs ir sertifikuoti įrenginiai. O JAV jokio panašaus reglamentavimo nėra.

M.Dockrello teigimu, iš turimos informacijos susidaro įspūdis, kad daugelis JAV įvykusių nelaimingų atvejų buvo susiję su asmenimis, naudojusiais nelegalų garinimo skystį, įsigytą iš gatvės prekeivių ar pagamintą namuose, o kai kurių skysčių sudėtyje buvo narkotinių medžiagų.

„Skirtingai nei JAV, visų elektroninių cigarečių kokybę ir saugą JK griežtai reglamentuoja Vaistų ir sveikatos priežiūros produktų reguliavimo agentūra, įdiegusi geltonosios kortelės sistemą, kuri skatina elektroninių cigarečių naudotojus pranešti apie savo blogą patirtį“, – neseniai britų dienraščiui „The Guardian“ dėstė Anglijos visuomenės sveikatos agentūros tabako kontrolės vadovas M.Dockrellas.

Be to, Didžiosios Britanijos Vaistų ir sveikatos priežiūros produktų reguliavimo agentūros interneto svetainėje JK gyventojai gali patikrinti, ar institucijai buvo pranešta apie konkretų produktą ir ar jis gali būti legaliai parduodamas.

Draudimas – vienas po kito

Prieš kelerius metus Europos Sąjungoje įsigaliojusi Tabako produktų direktyva nustato elektroninių cigarečių gamybos, tiekimo ir pardavimo valstybėse narėse tvarką ir taisykles, kurios apibrėžia produktų ženklinimo, pakavimo ir reklamos apribojimus.

Planuojama, kad iki 2020 m. pabaigos bus parengta bendra ES ataskaita dėl elektroninių cigarečių keliamos rizikos sveikatai ir aplinkai.

Lietuvoje elektroninių cigarečių klausimas pastaruoju metu taip pat kelia diskusijų. Šalyje galiojantis Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymas elektronines cigaretes draudžia naudoti nepilnamečiams, tačiau būtent jaunuolių įprotis Seimo nariams kelia daugiausia nerimo.

Neseniai Vyriausybė pritarė įstatymo pataisoms, pagal kurias Lietuvoje turėtų būti uždraustos aromatizuotos elektroninės cigaretės.

Vienas pataisų iniciatorių Mykolas Majauskas pasiūlė pataisą, pagal kurią Lietuvoje būtų draudžiama parduoti elektroninių cigarečių skysčius, jei juose naudojamos kvapiosios medžiagos, išskyrus tabako skonio. Naujus draudimus Vyriausybė siūlo įvesti nuo 2022 metų gegužės, o Seimo nariai – nuo šių metų liepos.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.