Greitai nebeliks net 70 proc. profesijų. Ką veiks mūsų vaikai?

Turkijos Bursos mieste įsikūrusio Uludago universiteto dėstytojas Tolga Bahadıras Şimşekas atliko tyrimą tema „XXI amžiaus pasiekimai ir ateities profesijos“.

Erdvėlaivio daktaras, hologramų dizaineris – naujos ateities profesijos.<br>Reuters nuotr.
Erdvėlaivio daktaras, hologramų dizaineris – naujos ateities profesijos.<br>Reuters nuotr.
Erdvėlaivio daktaras, hologramų dizaineris – naujos ateities profesijos.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Erdvėlaivio daktaras, hologramų dizaineris – naujos ateities profesijos.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Erdvėlaivio daktaras, hologramų dizaineris – naujos ateities profesijos.<br>Scanpix nuotr.
Erdvėlaivio daktaras, hologramų dizaineris – naujos ateities profesijos.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-02-08 12:09

Tyrimo išvados – net 70 proc. profesijų, kurios yra populiarios šiuo metu, praras savo svarbą arba visai išnyks, o po 50 metų jas pakeis tokios naujos profesijos, kaip erdvėlaivio daktaras ir slaugytojas, kosmoso turizmo gidas, hologramų dizaineris, išnykusių rūšių specialistas, žinių inžinierius (dirbtinio intelekto srities specialistas). Apie tai rašoma portale  yenisafak.com.

Tyrimo projektas „XXI amžiaus pasiekimai ir ateities profesijos“, kurį įgyvendino orientavimo karjerai (profesinio orientavimo) specialistas T.B.Şimşekas, atskleidė, kad po 20–50 metų atsiras kol kas visiškai nežinomų profesijų. Vykdant projektą, buvo atlikti tyrimai, pasitelkus tris tūkstančius studentų iš 200 mokymo įstaigų Bursoje, Balikesyre, Ankaroje ir Stambule.

Erdvėlaivio daktaras, hologramų dizaineris – naujos ateities profesijos

Informuodamas apie savo darbą T.B.Şimşekas sakė, kad buvo gauti įdomūs rezultatai. Pasak jo, tuo metu, kai vaikai, kurie pradėjo lankyti pradinę mokyklą pernai, sulauks studentiško amžiaus, apie 70 proc. šiuo metu aukštosiose mokyklose esančių fakultetų ir specialybių reikalingumas gerokai sumažės.

Pažymėdamas, kad ateityje atsiras profesijų, kurių pavadinimai dar negirdėti, jis sakė: „Tarp naujos kartos profesijų bus žiniasklaidos priemonių naudojimo raštingumo specialistas, išnykusių rūšių ekspertas, saugumo užtikrinimo miestuose koordinatorius, smegenų implantavimo, naujų žiniasklaidos taikomųjų programų ir darbo įgūdžių ugdymo socialinėje žiniasklaidoje ekspertai.

Tokios specialybės kaip virtualiojo modeliavimo specialistas, saulės energetikos inžinierius, erdvėlaivio daktaras ir slaugytojas, kosmoso turizmo gidas, hologramų dizaineris visame pasaulyje bus tarp naujausių profesijų, kurios atvers naujas karjeros galimybes, apie kurias nė nesvajojome“.

Pirmenybė bus teikiama konkrečioms sritims

Primindamas, kad į Turkijos švietimo sistemos mokymo programas jau įtrauktos disciplinos, susijusios su programavimu ir robotizuotomis sistemomis, T.B.Şimşekas sakė, kad bus pradėti dėstyti ir kiti dalykai: kosmonautika (astronautika), astronomija, aviacija, žinių inžinerija.

Pasak jo, artimiausiais metais kai kurios profesijos praras savo svarbą ir jų vietą užims naujos. Paaiškindamas savo prognozes pavyzdžiais, T.B.Şimşekas sakė: „Kryptys, kurioms šiandieną tradiciškai teikiame pirmenybę ir į kurias orientuojame moksleivius, pavyzdžiui, mašinų gamyba, kompiuterių inžinerija ar pramonės inžinerija, praras savo aktualumą.

Svarbesni bus konkretesni dalykai: dirbtinis intelektas, informacinės sistemos ir automatizuota gamyba. Mes taip pat atlikome įvairių šalių švietimo sistemų tyrimus. Šiuo metu Turkijoje daug kalbama apie Suomijos švietimo sistemos modelį, bet aš taip pat siūlau išsamiai išnagrinėti kitų šalių švietimo sistemas, ypač Pietų Korėjos, Singapūro, Japonijos, Vokietijos“.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.