Atliekų tvarkyme artėja eilinis fiasko

Aplinkosaugos vėzdas šiemet gali dar kartą smarkiai trinktelti Lietuvos politikams ir biurokratams. Nors pirmūniškai priimame ES direktyvas, tačiau nesugebame jų laikytis, o vėliau mokesčių mokėtojai moka milžiniškas baudas.

J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2020, 3:41 PM

Valstybinis atliekų tvarkymo 2014–2020 m. planas numatė, jog iki 2019 metų turėjo būti įdiegti maisto ir virtuvės atliekų rūšiuojamieji konteineriai. Maža to, jau turi veikti pakankamus pajėgumus atskirai surinktoms maisto ir virtuvės atliekoms apdoroti skirti įrenginiai.

„Lietuvos savivaldybės lipa ant to paties grėblio – neskiria pakankamo dėmesio ir lėšų strateginiam planavimui. Atliekų tvarkymo procesas nėra planuojamas. Dėl to savivaldybėse kainos už atliekas šokinėja kartais, nors turėtų nuosekliai augti po 3-4 proc. kasmet“, – sako UAB „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ direktorius Gintas Umbrasas.

Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro skaičiavimais Vilniaus regione vienas gyventojas per metus į bendras buitines atliekas išmeta apie 80 kg maisto ir virtuvės atliekų.

„Maistas naudojamas neracionaliai, o jo pasaulyje ir taip trūksta. Maisto atliekos gali būti efektyviai panaudojamos energijos gamybai ir paspartinti žiedinę ekonomiką. Lietuva jau pakankamai turtinga visuomenė, kuri privalo spręsti šią problemą“, – teigia G. Umbrasas.

Tačiau savivaldybės maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimu nesirūpina. Konteineriai neįrengti, apdirbimo įrenginiai arba kompostavimo vietos taip pat neįrengtos.

Vadovaujantis 2018 m. Europos parlamento ir Tarybos direktyva, valstybės narės turi skatinti maisto atliekų prevenciją ir jų kiekio mažinimą. Pagal 2015 m. Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos priimtą 2030 m. darnaus vystymosi darbotvarkę, valstybės narės turi siekti orientacinio tikslo. Iki 2025 m. sumažinti maisto atliekų kiekį 30 proc., o iki 2030 m. – 50 proc.

G. Umbraso teigimu, maisto atliekų prevencija turi aplinkosauginę, socialinę ir ekonominę naudą, todėl būtina vykdyti informuotumo didinimo kampanijas, parodyti kaip išvengti maisto švaistymo. O Lietuvoje apsiribojama plakatų ir lipdukų atspausdinimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.