Gardumynus ir ne tik juos gaminanti bendrovė pasirašo svarbų plastiko paktą

Per pastaruosius penkiasdešimt metų plastiko naudojimas smarkiai išaugo. Nors jo gaminiai turi daug privalumų, netinkamas jo šalinimas sukėlė dideles problemas. Jis kaupiasi sąvartynuose, vandenynuose, ežeruose ir upėse. Todėl paskatino koncerną „Nestlé“  pasirašyti Europos plastiko paktą.

„Nestl�“ pasirašyti Europos plastiko paktą – nebenaudos vienkartinių plastiko pakuočių.<br>„Wikipedia“ nuotr.
„Nestl�“ pasirašyti Europos plastiko paktą – nebenaudos vienkartinių plastiko pakuočių.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-03-06 11:53, atnaujinta 2020-03-06 16:09

Jis bendrovei padės iki 2025 m. pereiti prie 100 proc. perdirbamų arba daugkartinio naudojimo pakuočių bei trečdaliu sumažinti pirminio plastiko naudojimą.

Europos plastiko paktas, parengtas Prancūzijos ir Nyderlandų iniciatyva, turi vieną tikslą: paspartinti perėjimą prie žiedinės plastiko ekonomikos. Juo siekiama sumažinti pirminio plastiko – pagaminto iš neatsinaujinančio iškastinio kuro – naudojimą.

Europos plastiko paktas suburia pirmaujančias bendroves, nevyriausybines organizacijas bei šalių vyriausybes, tame tarpe ir Lietuvos, kartu įsipareigoti siekti bendrų tikslų iki 2025 metų, daugiau nei apibrėžia dabartiniai įstatymai. Europos tikslai yra:

Gaminių ir pakuočių iš pirminio plastiko naudojimą Europoje sumažinti bent 20 proc., Didinti Europoje pajėgumus perdirbti ir rūšiuoti bent 25 proc. daugiau plastiko pakuočių, Bent 30 proc. padidinti perdirbto plastiko naudojimą pakuotėse.

„Nestlé“ generalinis direktorius Europai, Viduriniams Rytams ir Šiaurės Afrikai Marco Settembri teigia: „Mūsų vienas iš bendrų tikslų yra kurti žiedinės ekonomikos principus, tobulinant plastiko surinkimo, rūšiavimo ir perdirbimo schemas visoje Europoje.

Šiuo metu įgyvendiname antrinio naudojimo principą „Vittel“ produkcijoje – mineralinio vandens buteliai gaminami iš jau naudotų butelių. Keliame tikslus, kad ateityje „Nestlé“ ir kitų produktų pakuotes galėtų naudoti ne vieną kartą“.

Perdirbto plastiko naudojimas maisto pramonėje – sudėtingas procesas.

Plastiką perdirbti taip, kad jis tiktų maistui pakuoti, nėra lengva. Gaminių sauga – vienas iš didžiausių įmonės prioritetų, todėl bendrovė, laikydamasi savo tikslų, vystys ir tobulins perdirbimo procesus. Nors pakuočių gamyba iš pirminio plastiko yra pigesnė, bendrovė, siekdama sukurti saugaus ir aukščiausios kokybės perdirbamo plastiko rinką, jau paskelbė, jog tam skirs 1,4 mlrd. eurų investiciją.

Taip pat, siekdama sumažinti pirminio plastiko naudojimą, „Nestlé“ ieško naujų būdų pakeisti savo produktus – šiuo metu testuoja bepakuočius sprendimus gyvūnų ėdalo „Purina PetCare“ bei „Nescafé“ tirpios kavos produktams.

Kartu bendrovė bendradarbiauja su LOOP platforma dėl prekių, kurių pakuotė daugkartinė, pristatymo į namus. Pirmieji produktai netrukus pasirodys Prancūzijoje.

Maisto gamintoja taip pat planuoja įsteigti 234 mln. eurų tvarių pakuočių rizikos fondą, skirtą investuoti į startuolius, veikiančius pakuočių inovacijų, naujų medžiagų, pakartotinio pripildymo sistemų ir perdirbimo sprendimų srityse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.