Daugumai elektros neturėjusių namų ūkių jos tiekimą atstatyti jau pavyko

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) pranešė, kad daugumai praradusių elektrą namų ūkių, ją atstatyti žadama jau šeštadienį.

Gedimų augimui didžiausią įtaką darė smulkūs 0,4 kV linijų gedimai ir gausus naujų pavienių klientų gedimų skaičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gedimų augimui didžiausią įtaką darė smulkūs 0,4 kV linijų gedimai ir gausus naujų pavienių klientų gedimų skaičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2020, 10:02 AM, atnaujinta Mar 14, 2020, 7:01 PM

„Dedamos maksimalios pastangos, kad elektros tiekimas būtų atstatytas kuo operatyviau. Didžiajai daliai klientų elektros tiekimą planuojame atstatyti per šiandieną““, – rašoma pranešime.

Šįryt be elektros buvo 37 tūkst. namų ūkių, o apie pietus jų buvo likę 36 tūkst.

ESO teigia gedimų šalinimui mobilizavusi iki 300 brigadų, kai įprastai tam mobilizuojama iki 100.

Šįryt, anot ESO, per Lietuvą praūžė gūsingas vėjas, padarydamas naujos žalos žemos įtampos 0,4 kV elektros tinklui, dėl to skaičiuojama didelė gausa pavienių klientų gedimų.

Lietuvoje tokio masto gamtinio poveikio elektros tinklui, pasak ESO, nebuvo daugiau nei 15-20 metų.

Lietuvą talžęs ir masinius gedimus lėmęs 31 m/s uraganinis vėjas lėmė tai, kad iš viso 200 tūkst. Lietuvos namų ūkių buvo be elektros.

Paskutinį kartą tokio gūsingo vėjo sukelti masiniai elektros tinklo gedimai fiksuoti 2005 metais po uragano „Ervinas“ ir dar anksčiau – 1999 metais po „Anatolijaus“.

Skambučių centras

Kaip informuoja ESO, dėl audros „Laura“ nulemtų elektros tinklo gedimų gausos, ESO skambučių centras 1852 per valandą gauna iki 1500-2000 gyventojų skambučių.

Facebook, sms ar el.paštu gaunami iki 1 tūkst. pranešimų. Dalis pranešimų kartojasi, nes gyventojai ne po kartą informuoja apie gedimus.

„Gyventojus informuojame, kad jei jau vieną kartą jie pranešė apie gedimą, antrą kartą jokiais kanalais jo kartoti nereikia – ESO žino ir fiksuoja gyventojo pranešimą apie gedimą“, – skelbiama pranešime.

Vyksta operatyvūs atstatymo darbai

18 val. duomenimis, elektros Lietuvoje neturi virš 11 tūkst. namų ūkių. Daugiausia jų žemos įtampos tinkle – Klaipėdos, Utenos ir Panevėžio regionuose.

Kai kuriuose miestuose ar miesteliuose jau beveik visi audros „Laura“ gedimai sutvarkyti: Druskininkai, Kauno miestas ir rajonas, Jonava, Kaišiadorys, Prienai, Šakiai, Klaipėdos miestas, Skuodas, Šiaulių miestas, Akmenė, Kuršėnai, Joniškis, Pakruojis, Radviliškis, Mažeikiai, Vilniaus rajonas ir miestas, Širvintos, Trakai, Šalčininkai.

Nuo kovo 12 d. vakaro, daugiau nei 240 tūkst. klientų, nukentėjusių nuo audros „Laura“, atstatytas elektros energijos tiekimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.