Rusijos valdžia liepė liautis, bet teisėsaugai tai nė motais – dusina verslininkus

Tokią išvadą paskelbė ne kokia nors nevyriausybinė organizacija, o prezidentui Vladimirui Putinui pavaldus verslo ombudsmenas Borisas Titovas.

B.Titovas neslėpė, kad kratos, kurias atlieka net Federalinė saugumo tarnyba, ir vis gausėjantys įmonių tyrimai tebėra Rusijos verslo kasdienybė.<br>„123rf.com“ nuotr.
B.Titovas neslėpė, kad kratos, kurias atlieka net Federalinė saugumo tarnyba, ir vis gausėjantys įmonių tyrimai tebėra Rusijos verslo kasdienybė.<br>„123rf.com“ nuotr.
B.Titovas neslėpė, kad kratos, kurias atlieka net Federalinė saugumo tarnyba, ir vis gausėjantys įmonių tyrimai tebėra Rusijos verslo kasdienybė.<br>„Scanpix“ nuotr.
B.Titovas neslėpė, kad kratos, kurias atlieka net Federalinė saugumo tarnyba, ir vis gausėjantys įmonių tyrimai tebėra Rusijos verslo kasdienybė.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai LR iš Maskvos

2020-03-15 19:05

Nors valdžia nurodė liautis už menkniekius persekioti verslininkus, pradedamų ekonominių nusikaltimų tyrimų skaičius toliau auga.

B.Titovo pateiktais duomenimis, praėjusiais metais Rusijos verslininkams iškelta beveik 32 tūkst. baudžiamųjų bylų – net 37 proc. daugiau nei 2018-aisiais.

Teismus bylos pasiekia retai

Įdomiausia, kad net 80 proc. šių bylų pradėtos pagal straipsnius, kurie bet kokias neįvykdytas prievoles leidžia traktuoti kaip sukčiavimą.

Beje, teismus tokie tyrimai pasiekia toli gražu ne visuomet – pernai taip nutiko tik kas penktu atveju. Kitaip tariant, verslininkui pareiškiami įtarimai, jo įmonė ir jis pats nuolat tikrinami, tačiau vėliau byla pristabdoma, nors žmogus lieka nei nuteistas, nei išteisintas.

„Sąžiningas verslas neturi nuolat jausti rizikos užsitraukti baudžiamąjį ar administracinį persekiojimą“, – taip prieš metus pareiškė V.Putinas.

Tačiau teisėsaugininkams, regis, tai nė motais.

Pasipriešinti neįmanoma

„Ugolovnyj proces“ („Baudžiamasis procesas“) žurnalo vyriausiasis redaktorius Islamas Ramazanovas svarstė, kad teisėsaugininkai dažniausiai turi savų užmačių – siekia, kad verslininkai imtų tartis ir susiderėtų iki teismo. Greičiausiai už kyšius.

Advokato Vladimiro Čerebenkovo nuomone, išaugęs pradėtų tyrimų skaičius tik įrodo korupciją ir teisėsaugos norą pademonstruoti puikius darbo rezultatus. Pasipriešinti tam neįmanoma, nes tokių tyrimų nekontroliuoja net prokuratūra.

„Viena vertus, valdžia lyg ir rodo atšilimo ženklus.

Prokurorai dažnai nepalaiko reikalavimų taikyti griežčiausias priemones, pavyzdžiui, areštą.

Aukščiausiojo teismo pirmininkas Viačeslavas Lebedevas netgi pasiūlė tokias bylas perduoti nagrinėti prisiekusiųjų teismams. Nepaisant to, pradedamų tyrimų skaičius toliau auga“, – stebėjosi ombudsmenas B.Titovas.

Persekiojo net 7 metus

Ryškiausias tokio persekiojimo pavyzdys – Vidaus reikalų ministerijos nutrauktas baudžiamasis tyrimas prieš Jevgenijų Rodionovą.

Verslininkui priklausanti kompanija „Rodex Group“ anksčiau buvo stambiausia nekilnojamojo turto plėtotoja Pamaskvyje. Tyrimas šio verslininko atžvilgiu vyko net septynerius metus, o pusantrų jam teko praleisti namų arešto sąlygomis.

Galiausiai buvo pripažinta, kad J.Rodionovas niekuo nenusidėjo ir turi būti reabilituotas.

„Niekas nesugrąžins nei beprasmiškai praleistų metų, nei lydere buvusios „Rodex Group“, nei verslo su 2 tūkstančiais darbo vietų“, – laiške B.Titovui guodėsi verslininkas.

Užtat tyrimą pradėję teisėsaugininkai liko nenubausti, todėl tikėtina, kad panašius metodus toliau taikys ir kitoms įmonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.