N. Mačiulis: Lietuva turi galimybę pasiskolinti už neigiamas palūkanas

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis sako, kad Lietuva, siekdama suvaldyti koronaviruso poveikį šalies ekonomikai, turi didelius tiek sukauptų lėšų finansinius rezervus, tiek galimybių pasiskolinti už neigiamas palūkanas.

N.Mačiulis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
N.Mačiulis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
S.Skvernelis<br>M.Patašiaus nuotr.
S.Skvernelis<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuva, siekdama suvaldyti koronaviruso poveikį šalies ekonomikai, turi didelius tiek sukauptų lėšų finansinius rezervus.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuva, siekdama suvaldyti koronaviruso poveikį šalies ekonomikai, turi didelius tiek sukauptų lėšų finansinius rezervus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kornelija Mykolaitytė, ELTA

2020-03-16 09:37, atnaujinta 2020-03-16 09:39

„Valstybė turi didžiulius finansinius rezervus tiek sukauptų lėšų, tiek galimybių pasiskolinti už neigiamas palūkanas. Susiduriu su stereotipu, (...) kad biudžeto deficitas yra blogai ir skolintis yra blogai. Tai buvo labai blogas reiškinys, kai palūkanų normos siekė 7, 8 ar 10 proc. Lietuvai.

Dabar Lietuva labai ilgam laikotarpiui, daugiau nei 5 metams, gali pasiskolinti už neigiamas palūkanas. Tai gauna nemokamus pinigus“, – „Žinių radijui“ pirmadienį sakė N. Mačiulis.

Kalbėdamas apie planą suvaldyti koronaviruso verslui keliamus iššūkius, kurį pirmadienį turėtų pristatyti Vyriausybė, jis sakė, jog bus svarbu užtikrinti, kad nebūtų atleidžiami darbuotojai.

„Viena, užtikrinti, kad nebūtų atleidžiami darbuotojai, mokant atlyginimą iš valstybės biudžeto tuomet, kai įmonės veikla sustabdyta arba nėra užsakymų.

Greta turbūt pagrindinė priemonė – likvidumo užtikrinimas, kai susvyruoja pinigų srautai. (...) Viena iš priemonių yra vadinamieji mokestiniai kreditai, kai valstybė leidžia atidėti mokesčių mokėjimą mėnesiui, trims mėnesiui ar pusmečiui“, – kalbėjo ekonomistas.

„Turbūt reikėtų praplėsti paskolų garantijas, kurios teikiamos smulkiam, vidutiniam verslui. Nes atsiras ne viena įmonė, kuri susidurs su likvidumo ar mokumo problemomis“, – pridūrė jis.

Siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą, Lietuvoje nuo pirmadienio vidurnakčio iki kovo 30 dienos įvestas karantinas.

Šalies piliečiams draudžiama išvykti, uždarytos parduotuvės (išskyrus, maisto ir vaistines) bei kavinės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.