Karantinas išaugino natūralios žemdirbystės maisto produktų paklausą

Savo imunine sistema susirūpinę gyventojai susidomėjo ir natūralios žemdirbystės produktais. Ekologiškai ūkininkaujančio dvaro ūkio produkcija prekiaujantis dvaras skaičiuoja, kad praėjusios savaitės apyvarta buvo lygi viso vasario mėnesio apyvartai, o kai kurių prekių pardavimai išaugo šešeriopai.

Pastaruoju metu smarkiai ėmė didėti ekologiškų maisto produktų paklausa.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Pastaruoju metu smarkiai ėmė didėti ekologiškų maisto produktų paklausa.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 20, 2020, 5:32 PM

Įvedus karantiną žmonės produktus užsisako į namus. Tokią išaugusią paklausą skaičiuoja Ilzenbergo dvaro ūkis.

Susidomėjimas išaugo keleriopai

Dvaro ūkio išaugintais natūraliais produktais prekiaujančio Ilzenbergo ūkio vadovė Diana Jokimčienė atskleidžia, kad karantino sąlygomis šių produktų krepšelio pristatymą į namus užsisako keleriopai daugiau žmonių nei iki tol.

„Per vieną savaitę jau pardavėme tiek, per praėjusį visą mėnesį, ir su kiekviena diena pardavimai ženkliai auga. Šią paslaugą teikiame beveik visoje Lietuvoje, tačiau didžiausias susidomėjimas – Vilniuje.

Auga pieno produktų, žalios mėsos, kiaušinių paklausa, taip pat konservuotų mėsos troškinių. Iš sertifikuotų grūdų užauginamos kruopos parduodamos šešiskart labiau nei iki tol“, – pasakojo D. Jokimčienė.

Stiprina imunitetą

Specialistų teigimu, maisto įtakos imunitetui neturėtume nustumti į antrą planą. Kaip teigia dietologas Edvardas Grišinas, nors žmonės ir turi natūralų imunitetą, reguliuojamą paties organizmo, tačiau maistinės medžiagos, kurias gauname valgydami, skatina imuniteto stiprėjimą.

„Pilnavertė mityba, su kuria gauname pakankamą mikroelementų ir vitaminų kiekį kartu su maistu, yra labai svarbi. Ypač kai kalbame apie tuos mikroelementus, kurių mūsų organizmas pats nesintetina. Tai aktualu ypač tokiu metu kaip dabar“, – tvirtina dietologas.

Anot jo, todėl dabar ypač atsargiai reikėtų rinktis dietą, mat vienos ar kitos maistinės medžiagos trūkumas gali išprovokuoti imuniteto nusilpimą.

Ragina ieškoti natūralesnio

Specialistas tikina, kad nereikėtų numoti ranka ir į maisto kilmę. Nors sunku apskaičiuoti tiksliai, kokią įtaką maistinei produkto vertei daro tai, kaip jis buvo užaugintas ar kokios trąšos buvo naudojamos, tačiau jis rekomenduoja vartoti kuo švaresnį ir grynesnį maistą, esant galimybei – pirkti natūralius produktus iš natūralios žemdirbystės ūkių ar tų ūkių, kuriais pasitikite.

„Įvairūs pesticidai gali veikti mūsų organizmą toksiškai. Jeigu organizme bus jų perteklius tikrai tai gali sukelti uždegimą, o uždegimas gali nuslopinti mūsų imunitetą. Tai grandininė reakcija, kurios mes žmogus sustabdyti negalės.

Gausus šviežių vaisių, daržovių, pilno grūdo produktų vartojimas yra siejamas su imuninės sistemos būklės pagerėjimu ypač šiuo periodu yra labai svarbus ir būtinas kiekvienam žmogui“, – tvirtina E. Grišinas.

Dietologas pateikia du svarbius mitybos principus, kurių reiktų laikytis norint išsaugoti imuniteto tvirtumą. Anot jo, svarbiausia – neatsisakyti jokio maisto produkto, jeigu žmogus neturi jam alergijos ar netolerancijos.

„Jeigu siekiame būti sveiki, mityboje turi būti palaikomas balansas. Šiais laikais žmogus per dieną nebesuvalgo 2-3 porcijos daržovių ar vaisių per dieną, o tai yra pirmas žingsnis siekiant geresnės imuninės būklės.

Antras žingsnis – organizme privalo būti pakankamas kiekis cinko, seleno, geležies. Kad tai pasiektume, neturime nuvertinti augalinės kilmės maisto produktų – pieno produktų, liesos mėsos“, – rekomendavo dietologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.