Lazerių gamintojai prakalbo, kas jiems svarbiausia per šią krizę

Lietuvos lazerių pramonė, užklupta ekstremalios situacijos, bando prisitaikyti ir dirbti toliau. Bene didžiausias pastarųjų savaičių Lietuvos lazerių asociacijos narių rūpestis – pasirūpinti darbuotojais ir užtikrinti saugią aplinką tolesnei lazerių gamybai.

Lazerių sektoriuje būtinos specifinės žinios bei patirtis.<br>V.Ščiavinsko nuotr. 
Lazerių sektoriuje būtinos specifinės žinios bei patirtis.<br>V.Ščiavinsko nuotr. 
Lazerių sektoriuje būtinos specifinės žinios bei patirtis.<br>V.Ščiavinsko nuotr. 
Lazerių sektoriuje būtinos specifinės žinios bei patirtis.<br>V.Ščiavinsko nuotr. 
Lazerių sektoriuje būtinos specifinės žinios bei patirtis.<br>V.Ščiavinsko nuotr. 
Lazerių sektoriuje būtinos specifinės žinios bei patirtis.<br>V.Ščiavinsko nuotr. 
 M.Barkauskas. 
 M.Barkauskas. 
 A.Laurutis. 
 A.Laurutis. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-04-18 10:54

Itin saugo darbuotojus

Tai, kaip verslas reaguoja į pokyčius, kokį požiūrį susiformavo į darbuotojus ar yra socialiai atsakingas, tikėtina, bus prisimenama ilgai. Tuo neabejoja Lietuvos lazerių asociacijos vykdomasis direktorius dr. Petras Balkevičius.

„Niekas lazerių industrijoje darbuotojais nesimėto, nes suprantame, kad viruso sukelti ekonominiai nepatogumai yra laikini. Patikimą reputaciją lengva sugadinti, o atstatyti gerą vardą, pasibaigus sunkmečiui, gali prireikti didelių pastangų. Todėl darbuotojus lazerius gaminančios bendrovės itin saugo“, – paaiškina P.Balkevičius.

Jam antrina ir lazerių sistemų gamybos įmonės „Light Conversion“ vadovas Martynas Barkauskas.

„Lazerių sektoriuje dirba žmonės, turintis specifinių žinių bei patirties. Visa tai įgyjama ne per vienerius metus, tam prireikia dešimtmečių.

Iš dalies tai ir yra svarbiausia priežastis, kad pridėtinė vertė tokiame versle yra santykinai didelė, o visi sprendimai yra matuojami ilgesnėje laiko skalėje, negu viruso ar kitų turbulencijų sukelti ekonomikos svyravimai“, – paaiškino M.Barkauskas.

Asociacijos duomenimis, lazerių pramonės pardavimo apimtys padvigubėja kas penkerius metus, sektoriuje veikia daugiau nei 40 įmonių, įdarbinančių per tūkstantį aukštos kvalifikacijos darbuotojų. O pasaulio tendencijos rodo, kad lazerių paklausa artimiausius dešimtmečius tik augs.

Darbas „debesyse“ir emocinė pagalba

Saugia finansine ir fizine aplinka likusiems dirbti gamyboje darbuotojams rūpinasi ir kitos, ne vieną sunkmetį bei įvairias krizes išgyvenusios Lietuvos Lazerių asociacijos narės.

Prisitaikyti prie naujų aplinkybių teko visoms lazerių gamybos įmonėms, ne išimtis – optikos gamybos bendrovė „EKSMA Optics“.

Įmonės direktorius Dainius Tumosa pasakoja, kokių priemonių buvo imtasi stengiantis šsaugoti darbuotojų sveikatą.

„Daliai darbuotojų sudarėme sąlygas dirbti nuotoliniu būdu iš namų. Produkciją gaminančius darbuotojus paskirstėme pamainomis, tarp jų padarėme pertrauką, skirtą darbo priemonių ir įrengimų dezinfekcijai“, – pasakojo D.Tumosa.

Lazerinių technologijų ir jų komponentų gamybos įmonei UAB „Altechna“ taip pat teko koreguoti įprastą darbų grafiką ir perskirstyti krūvį.

Anot „Altechna“ vadovo Antano Lauručio, šiuo laikotarpiu ketinama išsaugoti visus savo darbuotojus ir laikytis visų finansinių susitarimų. Įmonėje tirpsta pareigybių ribos: organizuojant darbus remiamasi darbuotojų kompetencijomis. 

Didelis dėmesys skiriamas socialiniams ir psichologiniams aspektams, kurie galėtų padėti ramiau jaustis šiuo neapibrėžtumo kupinu laikotarpiu.

„Atvirai komunikuojama apie veiklos rezultatus, pasikeitimus, įmonių kasdienius laimėjimus ir iššūkius.

Darbo iš namų kultūrą įmonė praktikuoja jau seniai, tad papildomai ruoštis darbo iš namų atvejui nereikėjo – turima IT infrastruktūra yra orientuota į darbuotojų mobilumą, pritaikytos naujausios technologijos ir saugumo priemonės, didžioji infrastruktūros dalis laikoma debesijoje“, – sakė A.Laurutis.

Dalį technologinių gamybos procesų „Altechnoje“ galima atlikti nuotoliniu būdu, tai ypač reikšmingas veiksnys, siekiant sumažinti darbuotojų judėjimą už namų ribų.

Kęstutis Jasiūnas, „Ekspla“ generalinis direktorius tikina, kad per savo gyvavimo metus bendrovė, kaip ir visa lazerių pramonė, įveikė daug sudėtingų etapų.

„Labai stengiamės, kad ir ši pandemija padarytų kuo mažiau neigiamų pasekmių. Procesai nesustoja, bet turime labai greitai išmokti dirbti kitaip.

Apie 30 proc. „Eksplos“ darbuotojų teko perkelti darbą į namus, likusiems maksimaliai, kiek įmanoma, užtikriname saugias darbo sąlygas.

Daug investuojame į naujus sprendimus, šiuo laikotarpiu sutelkėme dėmesį į sudėtingų produktų tobulinimą bei naujų kūrimą.

Viso to reikia, kad atsigavus rinkoms veiktume kuo efektyviau ir galėtume greičiau startuoti su naujais produktais“, – apibendrino K.Jasiūnas. 

Teikia pagalbą medikams

Lazerius gaminančiose įmonėse susitelkimas ir bendruomeniškumas visuomet buvo vienas iš skiriamųjų asociacijos bruožų.

Esant medicinos priemonių stygiui, įmonės – asociacijos narės rūpinasi ne tik savo darbuotojais – kiekviena įmonė pagal galimybes parėmė ir šalies medikus.

Vienos įmonės padėjo įsigyti medicininės įrangos, pavyzdžiui, gyvybiškai būtinų videolaringoskopų, kvėpavimo aparatų, kitos parėmė pinigais. Apsaugos priemonėmis asociacijos narės dalinosi ne tik su didžiųjų miestų ligoninėms, bet ir su regioninėmis gydymo įstaigomis.

„Asociacijos įmonėse dirba Lietuvos šaulių sąjungos narių ir karių savanorių, kurie pilietiškai prisideda prie pagalbos miestiečiams“, – didžiuojasi dr. Petras Balkevičius, Lietuvos lazerių asociacijos vykdomasis direktorius.

Reaguodami į neeilinę situaciją dėl koronaviruso, Vilniaus Universiteto fondo dalininkai, tarp kurių yra didžiausios lazerių gamybos bendrovės „Light Conversion“ ir „Ekspla“, skyrė lėšų, už kurias buvo įsigytos papildomos priemonės VU Medicinos fakulteto gydytojų rezidentų apsaugai.

Asociacija vienija daugiau kaip 40 lazerių, jų sistemas ir komponentus gaminančių bendrovių.  Sektoriuje iš viso dirba virš 1200 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.