Turizmo asociacijos vadovė: pritarimas prezidento siūlymui sukeltų bankrotų virtinę

Lietuvos turizmo asociacijos vykdomoji direktorė Milda Plepytė-Rainienė sako, kad jei bus nuspręsta pritarti prezidento Gitano Nausėdos siūlymui dėl to, kad pinigai turistams už neįvykusias keliones turi būti grąžinti ne vėliau kaip per 14 dienų nuo organizuotos turistinės kelionės sutarties nutraukimo dienos, kelionių organizatoriai to neatlaikytų ir grėstų „bankrotų virtinė“.

Turistai ,emigrantai , Vilnius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Turistai ,emigrantai , Vilnius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas,Klaipėda,terminalas,DFDS keltai,keleiviai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas,Klaipėda,terminalas,DFDS keltai,keleiviai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas, korona, virusas, Kauno oro uostas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas, korona, virusas, Kauno oro uostas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Malvina Baužytė, ELTA

Apr 21, 2020, 2:21 PM

„Kas mūsų laukia, jei turėtume 14 dienų laiko terminą grąžinti pinigams? (...) Tiek Lietuvos turizmo sektorius, tiek pasaulio verslo sektorius yra atsidūręs ypač sudėtingoje situacijoje.

Mūsų veiklos principas yra toks, kad yra daromi avansiniai mokėjimai kelionių organizatorių užsienio partneriams. Tai gali būti viešbučiai, transporto paslaugas teikiančios įmonės. Taip greit susigrąžinti pinigus, padarytus avansinius mokėjimus, yra ypatingai sudėtinga. Tai padaryti (grąžinti turistams pinigus už atšauktas keliones – ELTA) per 14 dienų yra nerealu“, – Eltai sakė ji.

Pasak Lietuvos turizmo asociacijos vadovės, prezidento siūlomas 14 dienų terminas sukeltų bankrotų virtinę.

„Jei turėtume 14 dienų terminą, per kuriuos turėtume grąžinti pinigus turistams, įmonės to neatlaikytų ir grėstų bankrotų virtinė. Įvykus bankrotams, turistai taptų kreditoriais (...) ir tuomet tiesiog pagal eilę, kreditavimą būtų išmokomi jiems pinigai“, – teigė M. Plepytė-Rainienė.

Jos teigimu, Seimo priimti įstatymai, pagal kuriuos kelionių organizatorius, nutraukęs organizuotos turistinės kelionės sutartį, grąžina visus turisto sumokėtus pinigus ne vėliau kaip per 6 mėnesius nuo organizuotos turistinės kelionės sutarties nutraukimo dienos, būtų ženkli pagalba nuo koronaviruso skaudžiai nukentėjusiam turizmo sektoriui.

„Tai būtų ženkli pagalba verslui ir priemonė verslo veiklos tęstinumui užtikrinti. Lygiai taip pat kalbant apie vartotojus – jiems būtų užtikrinamas laiko tarpas, per kurį kelionių organizatorius tikrai jiems grąžins pinigus“, – teigė ji.

„Mes nesakome, kad visi kelionių organizatoriai lauks ir temps laiką iki 6 mėnesių, tačiau tai yra laiko tarpas, kai ne vėliau kaip iki 6 mėnesių kelionių organizatoriai privalėtų grąžinti pinigus turistams“, – pridūrė pašnekovė.

Anot jos, Lenkijoje jau yra įteisintas 180 dienų pinigų grąžinimo termino atidėjimas, panašius nutarimus yra priėmusios kitos ES valstybės narės – Italija, Prancūzija.

„Vertinti girdimus nuogąstavimus, kad tokio pobūdžio priimti nutarimai neatitiks ES teisės aktų, kai yra valstybių, kurios yra priėmusios (6 mėnesių pinigų grąžinimo atidėjimo terminą – ELTA)... Iškyla esminiai klausimai – kodėl dalis ES valstybių geba priimti tokio pobūdžio nutarimus, o mes kažkaip privengiame to?“, – svarstė M. Plepytė-Rainienė.

Seimas antradienį po prezidento veto priėmė pakartotinai svarstyti Turizmo įstatymo ir Civilinio kodekso pakeitimus dėl neįvykusių kelionių kuponų įteisinimo, kuriais turistams vietoje pinigų už neįvykusias keliones grąžinimo galėtų būti siūlomas kuponas.

Seimo ypatingos skubos tvarka priimti įstatymai nustato, kad kelionių organizatorius, nutraukęs organizuotos turistinės kelionės sutartį, grąžina visus turisto arba jo vardu sumokėtus pinigus ne vėliau kaip per 6 mėnesius nuo organizuotos turistinės kelionės sutarties nutraukimo dienos, o ne per 14 dienų, kaip iki šiol.

Šalies vadovas Gitanas Nausėda siūlo Seimui Civiliniame kodekse įrašyti nuostatą, kad visi turisto arba jo vardu sumokėti pinigai turi būti grąžinti ne vėliau kaip per 14 dienų nuo organizuotos turistinės kelionės sutarties nutraukimo dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.