Smulkusis ir vidutinis verslas gelbėjamas ASAP – tai paskolos sąskaitų apmokėjimui

Karantino metu su apyvartinių lėšų trūkumu susidūrusioms smulkioms ir vidutinėms įmonėms valstybė padės apmokėti sąskaitas. Ant išlikimo ribos balansuojančioms parduotuvėlėms, laisvalaikio ir pramogų, maitinimo įstaigoms ir kitiems nedideliems verslams išsigelbėjimu gali tapti lengvatinėmis sąlygomis teikiamos paskolos ASAP („Apmokėtinų sąskaitų paskolos“). ASAP paskoloms yra numatyta skirti 50 mln. Eurų.

 Justina Prakapavičiūtė.
 Justina Prakapavičiūtė.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2020, 10:58 AM, atnaujinta Apr 27, 2020, 11:07 AM

Skatinamąją finansinę priemonę ASAP kartu su Lietuvos banku sukūrusios nacionalinės plėtros įstaigos „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) Priemonių valdymo skyriaus projektų vadovės Justinos Prakapavičiūtės teigimu, paraiškų teikimo platforma paprasta – joje reikia užregistruoti neapmokėtų sąskaitų duomenis, o visa kita paraiškos nagrinėjimui reikalinga informacija surenkama ir patikrinama pačioje platformoje.

Kur ir kaip reikia pateikti paraiškas dėl paskolos ASAP gavimo?

Paraiškas internetinėje paraiškų teikimo platformoje https://asap.invega.lt pildyti turi ta įmonė, kuri sąskaitas išrašė ir nori gauti paskolą. Paraišką teikti gali įmonės vadovas, prisijungdamas elektroniniu parašu.

Itin svarbu, kad prieš tai įmonė Juridinių asmenų registrui būtų pateikusi metines finansines ataskaitas už 2018 m. ir 2019 m. Jei įmonė įsteigta tik 2019 m., tuomet turi būti pateiktos ataskaitos nuo veiklos pradžios iki 2019 m. pabaigos. Taip pat turi būti užregistruotos ir PVM sąskaitas–faktūros Valstybinės mokesčių inspekcijos „Išmaniojoje mokesčių administravimo sistemoje ( i.MAS )“.

Kai visi šie duomenys jau yra atitinkamuose registruose, paraiškos pildymas paskolai vyksta paprastai ir greitai – paraiškų teikimo platformoje https://asap.invega.lt reikia suvesti sąskaitos, kurią turi apmokėti pirkėjas, duomenis, o sąskaitos neapmokėjusi įmonė turi šią sąskaitą patvirtinti. Visą kitą darbą atliks sistema. Pateikus paraišką sistemoje, iškart bus aišku, kokio dydžio paskolą įmonė gali gauti.

Kaip ši paskola padės įmonėms išgyventi?

Su finansiniais sunkumais dėl karantino labiausiai susidūrė mažos įmonės – nedidelės maisto ar gėlių parduotuvėlės, kepyklėlės, siuvyklos ir panašiai. Jos paprastai nebūna sukaupusios rezervo, todėl šiuo metu sprendžia ne tik darbuotojų išlaikymo, bet ir veiklos tęstinumo klausimus.

Įsivaizduokite, pavyzdžiui, baldus gaminančią nedidelę įmonę, kuri parduotuvei pateikė prekes, tačiau dėl karantino parduotuvės veikla sustabdyta ir sąskaitos ji neapmokėjo. Tokiu atveju lėšų negavęs baldų gamintojas negali atsiskaityti, tarkime, su medžiagų tiekėjais ir užsisuka užburtas ratas. Gavusi paskolą ASAP baldus gaminanti įmonė galės atsiskaityti su savo tiekėjais ir toliau vykdyti bent minimalią veiklą.

Kokius kriterijus turi atitikti verslas, pageidaujantis gauti šią pagalbą?

Vienas iš kriterijų – darbuotojų skaičius: paskola gali pasinaudoti įmonės, kuriose 2019 metais dirbo ne daugiau kaip 250 darbuotojų.

Taip pat įmonė turi būti išlaikiusi bent pusę savo darbuotojų, lyginant su jų skaičiumi šių metų kovo 1 d., o 2019 metais gautos pajamos turėtų būti ne didesnės nei 50 mln. eurų arba nurodyto turto vertė 2019 m. gruodžio 31 d. neviršija 43 mln. eurų.

Papildomai reikėtų paminėti, kad dėl paskolos besikreipianti įmonė negali būti įtraukta į Valstybinės mokesčių inspekcijos ilgalaikių skolininkų sąrašą ar minimalių patikimų mokesčių mokėtojo kriterijų neatitinkančių įmonių sąrašą.

Ar registruoti galima bet kokias klientų neapmokėtas sąskaitas?

Registruoti galima tik tas neapmokėtas sąskaitas, kurios buvo išrašytos nuo šių metų sausio 1 d. iki kovo 31 d. Klientų įmonės, kurioms šios sąskaitos išrašytos, turi būti įtrauktos į Valstybinės mokesčių inspekcijos automatiškai sudaromą tiesiogiai nuo COVID-19 nukentėjusių įmonių sąrašą. Pareiškėjas ir sąskaitos neapmokėjusi įmonė (prekių ar paslaugų pirkėjas) negali priklausyti vienai įmonių grupei.

Kokio dydžio paskolos gali būti suteikiamos?

Paskolų ribos svyruoja nuo 500 eurų iki 500 tūkst. eurų, priklausomai nuo įmonės dydžio, jos pardavimų apimties ir užregistruotų neapmokėtų sąskaitų vertės.

Paskola negalės viršyti 25 proc. 2019 metų įmonės pardavimų pajamų ir 85 proc. neapmokėtų patvirtintų sąskaitų vertės.

Pavyzdžiui, jei įmonės pardavimai pernai siekė 100 tūkst. eurų, tai didžiausia galima paskola šiai įmonei yra 25 tūkst. eurų. Jei ta pati įmonė registruos neapmokėtų sąskaitų už 20 tūkst., įmonei bus paskaičiuota 17 tūkst. eurų paskola. O jei minima įmonė registruotų tinkamų apmokėti sąskaitų už 35 tūkst. eurų, tokiu atveju paskolos dydį nulemtų apyvartos sąlyga ir paskola būtų 25 tūkst. eurų.

Kada šia priemone pasinaudojusios įmonės gali tikėtis gauti pinigus?

Šiuo metu vyksta intensyvus paraiškų pateikimas ir vertinimas. Stengiamės, kad teigiami įvertinti pareiškėjai pinigus gautų jau šios savaitės pabaigoje ar kitą savaitę, tie kurie dar teikia arba ruošiasi teikti paraiškas – gegužės pirmoje pusėje.

Iš tiesų, paskolos ASAP yra teikiamos itin palankiomis sąlygomis. Jos suteikiamos 12 mėn. laikotarpiui, o paskolą grąžinti ir palūkanas mokėti įmonės galės pradėti praėjus pusei metų po paskolos išmokėjimo dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.