Lėšų pritrūkęs smulkusis ir vidutinis verslas kreipiasi į alternatyvius finansuotojus

Smulkusis ir vidutinis verslas, šiuo metu ieškantis lėšų veiklos stiprinimui, plėtrai, naujos veiklos pradėjimui ar investicijoms finansuoti, atranda alternatyvaus finansavimo teikėjus – finansų įstaigos teigia verslo paraiškų per savaitę šiuo metu sulaukiančios tiek, kiek iki karantino jų sulaukdavo per mėnesį.

 „Noviti finance“ vadovas Linas Armalis.
 „Noviti finance“ vadovas Linas Armalis.
 UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) projektų vadovė Ieva Petkevičiūtė.
 UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) projektų vadovė Ieva Petkevičiūtė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-05-15 09:30

Viena naujausių smulkiajam ir vidutiniam verslui skirtų skatinamojo finansavimo priemonių „Alternatyva“ – tai skolinimas, skirtas verslo investicijoms finansuoti ar apyvartinio kapitalo trūkumui padengti.

„Ši priemonė unikali tuo, kad finansavimas jos pagrindu gali būti teikiamas skirtingomis formomis: kaip paskola, faktoringas (sąskaitų apmokėjimas) ar lizingas (finansinė nuoma). Iki šių metų gruodžio 31 d. priemonės „Alternatyva“ lėšomis gali būti perfinansuojamos jau suteiktos paskolos, jeigu paskolų gavėjams pagerinamos finansavimo sąlygos – ilginamas grąžinimo terminas ar atidedamas paskolos įmokų grąžinimas“, – sako UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) projektų vadovė Ieva Petkevičiūtė.

Bendradarbiavimo sutartis dėl šios finansinės priemonės teikimo verslo atstovams yra pasirašę keturi alternatyvūs finansuotojai – įmonės „Noviti finance“ (UAB „Noviti“), „Nucapital“ (UAB „I asset management“), FAKTORO (UAB „Taurus fondas“) ir UAB „Sutelktinio finansavimo fondas“.

„Noviti finance“ pirmoji pasirašė bendradarbiavimo sutartį su INVEGA dėl „Alternatyvos“ paskolų teikimo. Jos vadovo Lino Armalio teigimu, karantino metu papildomo finansavimo ieškančių įmonių skaičius išaugęs beveik 4 kartus. Jis išskiria dvi pagrindines paskirtis, kam įmonės ieško finansavimo: būtinosioms išlaidoms arba šio laikotarpio išgyvenimui ir verslo plėtrai.

Finansines priemones naudoja veiklos užtikrinimui ir plėtrai

L. Armalys sako, kad papildomas finansavimas ypač reikalingas smulkioms įmonėms, kurioms dar iki pandemijos nebuvo lengva pasiskolinti.

„Džiaugiamės, kad valstybė supranta, koks svarbus šioje situacijoje jos vaidmuo, ir suteikia reikiamus instrumentus, o aktyviausi kredituotojai stengiasi, kad tie instrumentai būtų kuo aktyviau naudojami ir naudingi šalies verslui“, – teigia „Noviti finance“ vadovas.

Norėdami skolintis iš „Alternatyvos“ lėšų verslo subjektai turi kreiptis į finansų įstaigą, pasirašiusią bendradarbiavimo sutartį su INVEGA. Įstaiga įvertina, ar įmonė atitinka skolinimosi teikimo sąlygas: jos veikla yra tvari, o planuojami piniginiai srautai įsipareigojimams vykdyti yra pakankami.

Finansavimo ieškančios įmonės finansų tarpininkui turi pateikti savo finansines ataskaitas, banko sąskaitos išrašus ir sutikimą tikrinti duomenis. „Noviti finance“ paraiškos teikimas įmonėms nieko nekainuoja.

L. Armalio teigimu, į „Noviti finance“ kasdien kreipiasi kelios dešimtys papildomo finansavimo ieškančių įmonių, kurioms lėšos išgyvenimui dažniausiai reikalingos kuo greičiau, tad ypatingas dėmesys skiriamas greitam jų aptarnavimui.

Skirtingiems poreikiams – skirtingos priemonės

Alternatyvaus finansuotojo vadovas pasakoja, kad dažnai besikreipiantiems verslams suteikiamos paskolos pagal skirtingas INVEGOS priemones, tad tai praplečia galimybių ratą.

„Esame sudarę sutartis su INVEGA dėl trijų priemonių „Paskolos labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams“, „Portfelinės garantijos paskoloms 2“ ir „Alternatyva“. Todėl dažnu atveju į mus besikreipiančios įmonės pasinaudoja kelių priemonių „miksu“, pavyzdžiui, lengvatine paskola būtinosioms išlaidoms pagal priemonę labiausiai nuo Covid-19 nukentėjusiems verslams ir papildoma verslo paskola apyvartinėms lėšoms ar veiklos stiprinimui pagal „Alternatyvą“ arba portfelines garantijas“, – sako L. Armalys.

„Alternatyvos“ paskola gali būti teikiama ne ilgesniam kaip 24 mėnesių laikotarpiui. Didžiausia jos dalis iš priemonės lėšų gali siekti 200 tūkst. eurų. Maksimalią paskolos sumą nustato konkreti paskolas teikianti finansų įstaiga, „Noviti finance“ ši suma siekia 50 tūkst. eurų. Be to, paskolas su INVEGOS garantija finansuotojas dažnu atveju išduoda prašydamas tik dalinio (50 proc.) laidavimo.

„Siekiame, kad šiuo laikotarpiu verslas gautų tiek pinigų, kiek jiems reikia palankiausiomis sąlygomis. Todėl dabar, panaudojant INVEGOS priemones, tvarioms įmonėms nusprendėme pasiūlyti paskolas su mažesne verslininko asmenine rizika“, – sako „Noviti finance“ vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.