„Švyturio“ iniciatyva kviečia palaikyti restoranų ir barų darbuotojus

Kadangi restoranai ir barai priklauso vienam iš labiausiai per karantiną nukentėjusių sektorių, atlaisvinus žmonių judėjimo sąlygas vietiniams verslams ir jų darbuotojams ypač reikalinga jų bendruomenės pagalba. Dėl to šalies gėrimų rinkos lyderis „Švyturys“ imasi iniciatyvos „Kviečia baras“, kuria siekiama padėti maitinimo sektoriui atsistoti ant kojų, o padavėjams ir barmenams grįžti į darbus bei atgauti pajamas.

 „Švyturys-Utenos alus“ (ŠUA) vadovas Rolandas Viršilas.
 „Švyturys-Utenos alus“ (ŠUA) vadovas Rolandas Viršilas.
 Someljė Jonas Lingys.
 Someljė Jonas Lingys.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 18, 2020, 3:05 PM

Oficialios statistikos portalo duomenimis, karantinas Lietuvoje paveikė 3,3 tūkst. įmonių maitinimo ir gėrimų teikimo sektoriuje ir net virš 35 tūkst. jame dirbančių žmonių. Nors švelninant karantiną pradėjo veikti restoranų ir barų lauko terasos, o nuo gegužės 18 d. lankytojai jau priimami ir jų viduje, „Švyturys-Utenos alus“ (ŠUA) vadovas Rolandas Viršilas sako, kad šiam sektoriui atsigauti nebus lengva.

„Net ir atlaisvinus karantino sąlygas, restoranams ir barams atsitiesti po pastaruoju metu patirtų nuostolių nepavyks paprastai, jei nesusirinks pakankamas skaičius lankytojų. Su šiuo sektoriumi patys bendradarbiaujame daugybę metų, todėl mums nuoširdžiai rūpi, kad vietiniai verslai greičiau atsistotų ant kojų ir padavėjų, barmenų bei virtuvės personalo darbo vietos būtų išsaugotos. Taigi rodome iniciatyvą ir padedame vietiniams verslams kurti naujas veiklas savo bendruomenėms, o jas kviečiame susitelkti ir palaikyti savo pamėgtus barus bei restoranus. Turime į juos eiti dabar, jei norime, kad būtų kur nueiti ir vėliau. Tačiau tik laikantis visų saugos ir higienos reikalavimų“, – pabrėžia ambicingą judėjimą „Kviečia baras“ skelbiančio „Švyturio“ vadovas.

Parama barams ir restoranams reikalinga kaip niekada anksčiau

R. Viršilas aiškina, kad Lietuvoje viešojo maitinimo įmonėms dar ir prieš šią pandemiją buvo svarbus kiekvienas klientas. Todėl per karantiną prarastai apyvartai atstatyti joms bus reikalingos papildomos priemonės ir nauji gyventojų įpročiai.

„Pavyzdžiui, lyginant alaus pardavimus baruose ir parduotuvėse, Vakarų Europoje jie pasiskirsto maždaug po lygiai. Bet Ispanijoje ar Portugalijoje, kur restoranai ir barai yra ypač svarbi socializacijos kultūros dalis, net iki 80 proc. gėrimų yra parduodama būtent baruose, restoranuose ar kitose maitinimo vietose. Tuo tarpu Lietuvoje yra atvirkščiai – barams ir restoranams tenka tik apie 10 proc. alaus pardavimų, nuo kurių stipriai priklauso jų pajamos.

Apskritai maitinimo įmonių verslo modelis kitoks, jos ir prieš karantiną skaičiavo kiekvieną lankytoją, kad galėtų išsilaikyti. Tokiems smulkiesiems ir vidutiniams verslams pasiruošti krizėms bei jų pasekmėms neįmanoma, jos neturi tokių resursų ir galimybių. Šiuo metu dalis net negalėjo kreiptis dėl kompensacijų, bet tai tikrai nereiškia, jog nepatyrė didelių sunkumų ir nesišaukia pagalbos“, – sako R. Viršilas.

Rinkos lyderiai išsikėlė tikslą padėti ir užtikrinti saugumą

Lietuvai žengus dar vieną žingsnį karantino švelninimo etape, „Švyturys“ skuba išreikšti savo palaikymą smulkiesiems ir vidutiniams verslams, nes pastarųjų įvykių kontekste jaučia dar didesnę atsakomybę prieš savo partnerius.

„Norime padėti jiems atsistoti ant kojų, o padavėjams ir barmenams nusiraminti dėl savo darbo vietos. Tai didelė socialinė ambicija, todėl patys jos įgyvendinimui skirsime dalį savo reklamos biudžeto, bendradarbiausime ir padėsime jiems inicijuoti veiklas, kurios leistų pritraukti lankytojų. O žmones labai kviečiame parodyti bendruomeniškumą ir paremti vietinius verslus ne tik apsilankant, bet ir patogesniais nei iki šiol būdais paliekant jų atmosferą puoselėjantiems darbuotojams tikrai pelnytų arbatpinigių“, – aiškina R. Viršilas.

ŠUA vadovas primena, kad dažnai arbatpinigiai yra didelė motyvacija darbuotojams, kadangi sudaro didžiąją dalį jų uždarbio. Tačiau grįžti į restoranus ir barus bei palikti jų personalui arbatpinigių svarbu tik griežtai laikantis saugos ir higienos reikalavimų.

„Primename, kad neatsakingas ir nesaugus elgesys gali turėti neigiamų pasekmių, todėl į viešas vietas sugrįžti kviečiame tik vis dar dėvint kaukes ir laikantis atstumo, kur įmanoma, arbatpinigius paliekant kortele. Mums labai svarbu, kad visais atvejais būtų užtikrintas lankytojų ir darbuotojų saugumas, todėl taip pat padedame barams ir restoranams pasiruošti informaciją lankytojams apie atsakingą elgesį viešose vietose, kiek galime rūpinamės papildomais lauko baldais ir skėčiais“, – pasakoja R. Viršilas.

Kai kurios darbo vietos priklauso nuo bendruomenės susitelkimo

Judėjimą „Kviečia baras“ inicijuojančio „Švyturio“ alaus someljė Jonas Lingys svarsto, kad restoranai ir barai yra neatskiriama žmonių socializacijos dalis, primenanti ryšį ir artumą su kitais.

„Net nepaisant to, kiek skirtingose šalyse laisvalaikio žmonės praleidžia baruose, visur – Belgijoje, Airijoje ar Lietuvoje, ši kultūra yra labai svarbi. Socialinis gyvenimas restoranuose ar baruose yra neatsiejama žmonių kasdienybės dalis. Manau, kad tuo įsitikinome karantino metu, kai laikinai to netekome“, – kalba J. Lingys.

ŠUA alaus someljė įsitikinęs, kad negalime rizikuoti ir vėl šios kultūros prarasti, tačiau dabar tai jau priklauso nuo mūsų pačių požiūrio ir veiksmų.

„Svarbiausias dalykas – tai naujas artumo ir saugos etiketas. Tačiau su šia sąlyga, iš tikrųjų padėti vietiniams verslams ir jų darbuotojams galima tik bendrų pastangų dėka atgaivinus socializacijos juose kultūrą. Žinoma, ir karantino metu užsisakydami maisto į namus, visi palaikėme pamėgtų vietų virėjus ir savo miesto kurjerius. Tai yra puiku, bet to neužtenka, o dabar pagaliau galime parodyti palaikymą ir savo bendruomenės barams. Paremti mylimų vietų darbuotojus, be kurių nebūtų ne tik tų pačių barų, bet ir visos gėrimų, maisto ar lauko kavinių kultūros. Man atrodo, kad jos gerbėjai yra lyg viena didelė šeima, todėl mūsų visų socialinė atsakomybė yra padėti šiai kultūrai išgyventi“, – sako „Kviečia baras“ iniciatyvos iniciatorius.

Daugiau informacijos ir naujienų: https://www.facebook.com/kvieciabaras/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.