Teisme – „Jukos“ akcininkų pergalė: areštuoti žinomi Rusijos prekių ženklai

Nyderlanduose prasidėjo naujas Rusijos ir šios valstybės sunaikintos naftos kompanijos „Jukos“ mūšis. Teismas patenkino „Jukos“ akcininkų prašymą ir areštavo Rusijos valstybei priklausančių degtinės prekinius ženklus „Stolichnaya“ bei „Moskovskaya“.

 Lrytas.lt fotomontažas
 Lrytas.lt fotomontažas
M.Chodorkovskis.<br>T.Bauro nuotr.
M.Chodorkovskis.<br>T.Bauro nuotr.
M.Chodorkovskis.<br>T.Bauro nuotr.
M.Chodorkovskis.<br>T.Bauro nuotr.
M.Chodorkovskis.<br>T.Bauro nuotr.
M.Chodorkovskis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 19, 2020, 1:35 PM

Šis ieškinys – pirmasis akcininkų žingsnis siekiant prisiteisti 50 mlrd. JAV dolerių (46 mlrd. eurų) žalą. Ją iš Rusijos dar 2014 m. priteisė Hagos arbitražo teismas.

Naftos kompanija „Jukos“ buvo sužlugdyta 2003 m., kai Rusijos valdžia ją apkaltino mokesčių slėpimu.

Įmonę šešėliniame aukcione įsigijo valstybinė naftos kompanija „Rosneft“, o „Jukos“ savininkas Michailas Chodorkovskis buvo nuteistas ir uždarytas į kalėjimą.

„Jukos“ akcininkų advokatas Emmanuelis Gaillardas pareiškė, kad tai – tik pirmasis žingsnis: „Kol Rusijos Federacija nepaisys tarptautinių teismų, areštuosime jos turtą įstatymų nustatyta tvarka. Pretenzijos į prekės ženklus Nyderlanduose yra tik pradžia“. Teisininkas sakė, kad areštuoti prekiniai vardai „Stolichnaya“ ir „Moskovskaya“ rugsėjį bus parduoti didžiausią kainą pasiūliusiam pirkėjui, skelbia nrc.nl.

Dėl šių prekinių vardų Rusija ilgai bylinėjosi su britų magnatui Jurijui Sjefleriui priklausančia „SPI Group“. Pastaroji, gaminanti ir parduodanti šimtus alkoholinių gėrimų maždaug 160 šalių, šių metų sausį Nyderlandų aukščiausiajame teisme pralaimėjo teisinį mūšį prieš Rusiją dėl alkoholio pardavimo teisių Beniliukso šalyse ir dėl prekių pavadinimų „Stolichnaya“ ir „Moskovskaya“.

Nyderlandų teismo areštas itin skausmingas Rusijai, mat jai prireikė net dviejų dešimtmečių susigrąžinti šiuos per privatizacijos chaosą prarastus prekių ženklus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.