„Bitė Lietuva“ vėl skundžia teismui CPO LT

„Bitė Lietuva“ vėl skundžia Centrinę perkančiąją organizaciją (CPO LT) teismui. Bendrovės teigimu, CPO LT neužtikrino skaidrumo ir tiekėjų lygiateisiškumo principų dar dviejuose vykdytuose konkursuose, kuriuos laimėjo neigiamą kainą pasiūlę dalyviai. Teikti minusines kainas draudžia pačios CPO LT su konkurso dalyviais pasirašytos preliminarios paslaugų teikimo sutartys.

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 24, 2020, 1:03 PM

Minėtuose konkursuose buvo perkamos mobiliojo ryšio paslaugos Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybai prie SADM („Sodrai“) bei VšĮ „Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centrui“. Tai jau antrasis „Bitės“ ieškinys dėl CPO LT organizuojamų konkursų, kuriuose laimėtoju pripažintas neigiamą kainą pateikęs tiekėjas.

„CPO LT skelbdama konkursų laimėtojus pažeidė savo pačios parengtų ir su tiekėjais sudarytų preliminariųjų sutarčių taisykles. Jos draudžia siūlyti neigiamos reikšmės kainas“, – sako advokatų kontoros „Cobalt“ Viešųjų pirkimų praktikos grupės vadovas advokatas dr. Deividas Soloveičik.

„Galimybė siūlyti neigiamas kainas sukelia prielaidų neskaidriems konkursams ir prieštarauja Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) rekomendacijoms“, – priduria advokatas.

„Kelia nerimą ir tai, kad CPO LT sistema, jau po to, kai „Bitė“ kreipėsi su pretenzijomis dėl pažeidimų ankstesniame, Lietuvos pašto konkurse, netikėtai buvo „pataisyta“ taip, kad visi dalyviai dabar jau galėtų pateikti ir neigiamą kainą. Vis tik tokia galimybė prieštarauja tiek paties konkurso organizatoriaus – CPO LT – nuostatoms, tiek ir VPT rekomendacijoms. Ir nepaisant viso to, CPO LT vis tiek neatšaukė neskaidriai įvykusio konkurso rezultatų“, – sako Aurimas Kapočius, „Bitės“ verslo klientų segmento vadovas

Pirmąjį ieškinį „Bitė“ pateikė prieš daugiau kaip savaitę, kur jau kitame, Lietuvos pašto, konkurse nugalėtoju taip pat pripažintas neigiamą kainą pasiūlęs tiekėjas. Šiame konkurse CPO LT konkurso sąlygos analogiškai draudė pateikti neigiamą kainą, taipogi ir elektroninė konkurso sistema neleido įvesti minuso ženklo.

Konkurso laimėtojas pateikė pasiūlymą išskirtinėmis sąlygomis ar net turėjo įsilaužti į CPO LT sistemas tam, kad pateiktų neigiamą kainą ir taip laimėtų konkursą. Vaizdo įrašus su įrodymais, kad minėtame konkurse į pirkimų sistemą nebuvo galima įvesti minuso ženklo, „Bitė“ yra pateikusi Vilniaus apygardos teismui.

Kreipdamasi į teismą, „Bitė“ reikalauja sustabdyti atliktų konkursų procedūras ir neteisėtais pripažinti laimėtojo paskelbimus, tęsti pirkimo procedūras ir priimti naują sprendimą dėl pasiūlymų eilės bei pirkimų laimėtojo rinkimo.

Iki šiol per maždaug aštuonerius metus daugiau nei 2.500 CPO LT organizuotų judriojo ryšio pirkimų nebuvo nė vieno neigiamos reikšmės kainos pasiūlymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.