A. Lukašenka pagrasino sankcijomis Lietuvai ir Lenkijai: „Apsirijo, todėl pastatysime į vietą“ L.Linkevičius: jis eina va bank

Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka nurodė šalies Vyriausybei pateikti siūlymus, kad komerciniai kroviniai būtų nukreipti iš Klaipėdos uosto į kitus uostus.

A.Lukašenka penktadienį pareiškė esą pasiruošęs paskelbti atsakomųjų sankcijų Lietuvai ir Lenkijai.<br> Lrytas.lt fotomontažas
A.Lukašenka penktadienį pareiškė esą pasiruošęs paskelbti atsakomųjų sankcijų Lietuvai ir Lenkijai.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 A.Lukašenka.<br>AP/Scanpix nuotr.
 A.Lukašenka.<br>AP/Scanpix nuotr.
L.Linkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
L.Linkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Lukašenka. <br>AP/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka. <br>AP/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka. <br>AZ/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka. <br>AZ/Scanpix nuotr.
Baltarusija grasina, kad atsisakys naudotis Lietuvos uostais savo produkcijos eksportui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Baltarusija grasina, kad atsisakys naudotis Lietuvos uostais savo produkcijos eksportui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Lietuvos geležinkeliai“ per metus perveža 18-19 mln. tonų baltarusiškos produkcijos.<br>V.Balkūno nuotr.
„Lietuvos geležinkeliai“ per metus perveža 18-19 mln. tonų baltarusiškos produkcijos.<br>V.Balkūno nuotr.
„Lietuvos geležinkeliai“ per metus perveža 18-19 mln. tonų baltarusiškos produkcijos.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Lietuvos geležinkeliai“ per metus perveža 18-19 mln. tonų baltarusiškos produkcijos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Aug 28, 2020, 1:47 PM, atnaujinta Aug 28, 2020, 4:24 PM

A.Lukašenka penktadienį pareiškė esąs pasiruošęs paskelbti atsakomųjų sankcijų Lietuvai ir Lenkijai, planuojančių imtis priemonių prieš autoritarinį lyderį dėl įtariamo rinkimų klastojimo ir teisėsaugos smurto prieš protestuotojus.

„Štai mes jiems dabar parodysime, kas yra sankcijos. Jeigu jie [lietuviai ir lenkai] dar į Kiniją ir Rusiją per mus baražavo, dabar skraidys arba per Baltijos jūrą, arba per Juodąją jūrą prekiauti su Rusija ir panašiai. Apie sankcijinius produktus [kuriems Rusija yra paskelbusi embargą] – tegul net nesvajoja. Mes jiems parodysim, ką reiškia sankcijos“, – A.Lukašenkos žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Jis pareiškė, kad Baltarusija atsisakys naudotis Lietuvos uostais savo produkcijos eksportui, per kuriuos daugiausiai išvežama kalio druska ir naftos produktai.

„Jau paliepiau vyriausybei pateikti siūlymų dėl visų prekių srautų iš Lietuvos uostų į kitus. Štai ir pažiūrėsim, kaip jie gyvens. 30 proc. Lietuvos biudžeto formuoja mūsų prekių srautai per Lietuvą. Ko dar reikia? Apsirijo, todėl pastatysime į vietą“, – kalbėjo A.Lukašenka.

Statistikos departamento duomenimis, 2019 metais prekyba su Baltarusija sudarė 3,9 proc. viso Lietuvos eksporto, o lietuviškos kilmės prekių eksportas sudarė 14 proc. Tuo metu Baltarusijos prekių importas sudarė 2,5 procento.

Kelių Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai, įskaitant Baltijos šalių diplomatijos vadovus, ketvirtadienį paragino paskelbti griežtesnių sankcijų A.Lukašenkos režimui.

Baltarusiją jau trečią savaitę krečia masiniai protestai prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus, rodančius triuškinamą A.Lukašenkos pergalę. Vakarų šalys ir opozicija šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Eina va bank

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad A.Lukašenkos grasinimai įvesti sankcijas Lietuvai ir Lenkijai yra natūralus jo elgesys – Baltarusijos autoritarinis vadovas siekia bet kokia kaina išsaugoti savo postą.

„Čia yra visų kitų jo grasinimų tęsinys. Natūralu, kad jis eina va bank, ginasi jam visais suprantamais būdais“, – naujienų agentūrai BNS penktadienį telefonu iš Berlyno sakė ministras.

„Kai kurie jo poelgiai neadekvatūs, bet sunku ką nors čia vertinti.  Tai natūralus gynybinis elgesys išsilaikyti šioje pozicijoje, nekreipiant dėmesio nei į vidaus situaciją, nei į tarptautinės bendruomenės spaudimą“, – pridūrė jis.

Lietuvos užsienio reikalų ministras L.Linkevičius sako, kad Baltarusijos režimas turėtų įvertinti savo šalies ekonominę padėtį ir priimti logiškus sprendimus.

„Žiūrėsime, kaip tai praktiškai atrodys, nes tokie pareiškimai buvo ne kartą ir ne du. Aš įsivaizduoju, kad jie turi žiūrėti ir savo interesų – šalis ekonomiškai dabar labai sunkioje situacijoje ir jie turėtų žiūrėti, kurie keliai ir būdai savo ekonomiką palaikyti yra labiau priimtini“, – teigė L.Linkevičius.

„Reikia suprasti, kad mūsų ekonominis bendradarbiavimas yra viena tų sričių, kurią vadiname pragmatiška – ji pasiteisino abiem pusėms, ne tik Lietuvai. Nebūtų logiškai tai suardyti“, – sakė jis.

Lietuva artimiausiu metu ketina taikyti sankcijas Minsko režimui – asmenims, prisidėjusiems prie rinkimų klastojimo, smurto prie taikius protestuotojus.

Sankcijų sąrašas bus tvirtinamas jį galutinai suderinus su Latvija ir Estija.

Įvesti sankcijas Baltarusijos pareigūnams svarsto ir Europos Sąjunga, BNS diplomatinių šaltinių teigimu, sąraše, kurį planuojama tvirtinti rugsėjį, būtų maždaug dvidešimt asmenų.

„Lietuvos geležinkeliai“ kol kas neturi neigiamų signalų

Baltarusijos autoritariniam lyderiui A.Lukašenkai nurodžius baltarusiškus krovinius nukreipti iš Klaipėdos uosto į kitus uostus, baltarusiškus krovinius vežantys „Lietuvos geležinkeliai“ sako kol kas negavę jokių signalų apie galimus nukrypimus nuo krovinių vežimo plano.

„Šiuo metu kroviniai važiuoja tokiais kiekiais, kaip ir planuota“, – naujienų agentūrai BNS sakė bendrovės atstovas Mantas Dubauskas.

Su Klaipėdos uosto vadovu Algiu Lataku ir „Klaipėdos naftos“ direktoriumi Dariumi Šilenskiu BNS kol kas susisiekti nepavyko.

A.Latakas ir „Lietuvos geležinkelių“ vadovas Mantas Bartuška anksčiau šį mėnesį teigė nemanantys, kad A.Lukašenka ekonominius svertus panaudos kaip kerštą Lietuvai, kuri palaiko Baltarusijos opoziciją.

M.Bartuška tuomet teigė, kad baltarusiškiems kroviniams būtų sunku įsivaizduoti kitą kryptį, nei Klaipėda, kuri būtų tokia efektyvi.

Savo ruožtu Klaipėdos uosto vadovas sakė, kad Baltarusija „šiai dienai“ neturi galimybės ir ekonomiškai pagrįstų perspektyvų nukreipti krovinius kitur. Anot jo, Klaipėdoje šiuo metu jau yra baltarusiškų krovinių krovai būtinas techninis parengimas ir specializuoti terminalai.

Baltarusiški kroviniai 2019 metais sudarė 30,5 proc. visos uosto krovos (14,1 mln. tonų iš 46,3 mln.).

„Lietuvos geležinkeliai“ per metus perveža 18-19 mln. tonų baltarusiškos produkcijos, iš jos pervežimų gauna apie 100 mln. eurų pajamų.

Sprendimai kirs pačiai Baltarusijai

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad jei tariamasis Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka patvirtins sankcijas Lietuvai ir Lenkijai, jos pirmiausia kirs pačiai Baltarusijai.

„Kiek reikia būti įsikibus valdžios ir nekęsti savo Tautos, kad dėl įžeistų ambicijų ryžtumeisi kenkti savo valstybei ir jos žmonėms. Jei sprendimai, apie kuriuos šiandien kalba Lukašenka, bus priimti, jie pirmiausiai kirs pačiai Baltarusijai“, – feisbuke teigė premjeras S.Skvernelis.

Pakenktų tik sau

Lietuvos susisiekimo ministras sako, kad šiuo metu pokyčių vežant kovinius per Lietuvą nėra, tačiau, pasak jo, politiniai Minsko sprendimai pakenktų pačios Baltarusijos ekonomikai ir šios šalies žmonėms.

„Šiandien jokių sutrikusio krovinių judėjimo nėra. Būtų tikrai nelogiška ir blogai, jeigu būtų priimami sprendimai, kurie pakenktų pačių baltarusių gerovei“, – BNS sakė Jaroslavas Narkevičius.

Anot jo, šis klausimas buvo aptartas praėjusią savaitę su Klaipėdos jūrų uosto, „Lietuvos geležinkelių“ atstovais.

Susisiekimo ministras teigia nematantis galimybių Baltarusijai taip paprastai nukreipti krovinius kita kryptimi.

„Mes nagrinėjome situaciją, ji yra aiški, kad kitų alternatyvų šiandien nėra, kad galima būtų naudotis arba Latvijos, arba Peterburgo uostais“, – sakė ministras.

Vis dėlto J.Narkevičius pripažino, kad Lietuvai prarasti didelę krovinių tranzito dalį būtų skausminga.

„Krovinių srautai – geležinkeliai – tai yra penktadalis viso srauto, Klaipėdos jūrų uosto – virš 16 mln. tonų perskirstymas. Tai – ženkli prekių judėjimo grandis. Bet mes turime vertinti šios dienos situaciją – ji yra nepasikeitusi“, – aiškino ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.