Ž. Mauricas: niekas nesitikėjo tokio gero BVP rodiklio

Ekonomistas Žygimantas Mauricas teigia, kad antrąjį šių metų ketvirtį buvo tikėtasi didesnio nei 5,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) smukimo. Ekonomistas priduria, kad trečiąjį ketvirtį tikimasi ir prekių bei paslaugų eksporto atsigavimo.

V.Balkūno nuotr.
V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2020, 12:44 PM

„Be jokios abejonės, buvo tikėtasi žymiai didesnio BVP smukimo. Scenarijų teko matyti įvairių ir mūsų pačių. Rėžis buvo nuo 10 proc. iki 20 proc., jis buvo stebimas Vakarų Europos šalyse, Pietų Europos šalyse netgi daugiau kaip 20 proc. Bet turbūt nesuklysiu teigdamas, kad nei viena pagrindinė prognozuojanti institucija (...) nesitikėjo tokio gero rodiklio Lietuvoje“, – Eltai kalbėjo Ž. Mauricas.

Ekonomistas teigė, kad dėl sparčiai atsigaunančių mažmeninės prekybos ir pramonės sektorių trečiąjį šių metų ketvirtį galima tikėtis dar mažesnio BVP smukimo bei teigiamo metinio BVP rodiklio.

„Be jokios abejonės, BVP smukimas trečiąjį šių metų ketvirtį bus mažesnis, tai jau praktiškai įvykęs faktas. Matome, kad liepos-rugpjūčio mėnesio BVP augimas sieks netgi apie 6-7 proc., lyginant su praeitų metų tuo pačiu laikotarpiu. Ir ne tik mažmeninė prekyba atsigauna, bet ir pramonė jau praktiškai pasiekusi prieškrizinį lygį.

Taip pat matome, kad ir paslaugų sektorius pakankamai sparčiai stojasi ant kojų. Ypatingas šuolis buvo liepos mėnesį, rugpjūtį mes matome jį kiek slopstant. Bet vis tiek liepa-rugpjūtis jau praktiškai padarė savo. Net jeigu rugsėjis bus pasyvesnis, manau, galime tikėtis teigiamo metinio BVP augimo, arba labai artimo nuliui. Tai visų metų Lietuvos rezultatas gali būti net teigiamas“, – sakė ekonomistas.

„Taip būtų sukurtas toks mažas stebuklas, kadangi tokio rezultato niekas nesitikėjo“, – pridūrė jis.

Anot Ž. Maurico, trečiąjį šių metų ketvirtį taip pat galima tikėtis teigiamų eksporto rodiklių augimo. Jo nuomone, pagrindiniai Lietuvos eksporto partneriai pakankamai gerai susidorojo su COVID-19 sukelta ekonomikos krize.

„Manyčiau, kad nors ne taip sparčiai kaip su vidaus prekyba, bet mes nelabai tolimoje ateityje matysime jau teigiamus eksporto rodiklius, lyginant su praeitų metų atitinkamais mėnesiais. Ir pagrindinė priežastis yra tai, kad ne tik mums patiems pasisekė, bet ir mūsų pagrindiniams eksporto partneriams labai pasisekė. Tai visų pirma Skandinavijos šalys, kurios praktiškai nemato krizės.

Jeigu pažvelgtume tiek į nekilnojamojo turto rinką, tiek į mažmeninės prekybos rinką – visos Skandinavijos šalys jau yra pliuse, lyginant su praeitų metų tuo pačiu laikotarpiu. Taip pat svarbi Lietuvos partnerė yra Vokietija, kuri milžiniškas, beprecedentes pinigų sumas meta į ekonomikos skatinimą, PVM mažinimui. Kol kas mes esame paslaugų pasitikėjimo rodiklio burbule, į kurį įeina Skandinavijos šalys, Baltijos šalys, Lenkija, Vokietija“, – teigė Ž. Mauricas.

ELTA primena, kad antrąjį ketvirtį bendrasis vidaus produktas (BVP) to meto kainomis siekė 11,6 mlrd. eurų. Statistikos departamento duomenimis, palyginti su pirmuoju ketvirčiu, realiojo BVP pokytis buvo neigiamas ir sudarė -5,5 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?