JAV vyriausybė pareiškė ieškinį prieš „Google“, galintį turėti reikšmingų padarinių

JAV vyriausybė antradienį pareiškė didelės apimties ieškinį prieš technologijų milžinę „Google“, kuriame pastaroji kaltinama piktnaudžiavimu internetinės paieškos sistemų ir internetinės reklamos monopoliu.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2020, 5:08 PM

Tai didžiausias tokio pobūdžio ieškinys per pastaruosius dešimtmečius, galintis lemti Silicio slėnio milžinės skilimą.

Politinį atspalvį turinčios bylos nagrinėjimas gali užsitęsti ne vienerius metus, o bylos baigtis gali turėti svarių padarinių visam technologijų sektoriui.

JAV generalinio prokuroro pavaduotojas Jeffrey Rosenas pranešė, kad ieškiniu, kurį iškėlė 11-os valstijų generaliniai prokurorai, atstovaujantys Respublikonų partijai, siekiama išspręsti „Google“ dominavimo internetinėje ekosistemoje klausimą.

„Google“ – tai vartai į internetą“, – žurnalistams kalbėjo J. Rosenas.

„Tačiau bendrovė išlaiko savo monopoliją per konkurencijai žalingos atskirties naudojimą“, – pažymėjo pareigūnas.

Ieškinyje teigiama, kad skundžiama praktia apima ilgalaikius susitarimus, pagal kuriuos reikalaujama, jog „Google“ paieškos sistema būtų iš anksto įdiegta į įrenginius, taip užkertant kelią kai kurių jos programų pašalinimui.

Pasak vyriausybės, „Google“ moka milijardus, kad išlaikytų šią poziciją, taip stiprindama savo monopolinę padėtį.

Vašingtone pateiktame ieškinyje teigiama, jog „Google“ veiksmai eliminuoja varžoves, ir prašoma teismo apsvarstyti įvairius teisių gynimo būdus.

Ieškinyje teismas raginamas „nurodyti „Google“ atsisakyti antikonkurencinės praktikos ir apsvarstyti „struktūrinius“ pokyčius įmonėje“ – o tai gali reikšti ir bendrovės padalijimą.

„Google“ pavadino ieškinį „itin ydingu“.

„Žmonės naudojasi „Google“ paslaugomis todėl, kad taip nusprendžia – o ne todėl, kad būtų priversti ar kad negalėtų rasti alternatyvų“, – tinklaraščio įraše pareiškė „Google“ generalinis patarėjas Kentas Walkeris.

„Šis teismo procesas nebus niekuo naudingas vartotojams. Priešingai, jis dirbtinai parems žemesnės kokybės paieškos sistemų alternatyvas, padidins telefonų kainas ir apsunkins vartotojų pageidaujamų paieškos paslaugų teikimą“, – pridūrė K. Walkeris.

Žingsnis žengtas po kelis mėnesius trukusių federalinių ir valstybinių antimonopolinių tyrimų, skirtų įvertinti technologijų milžinės galias, o kartu buvo atliekami tyrimai ir dėl kitų bendrovių, tokių kaip „Amazon“, „Facebook“ ir „Apple“.

JAV demokratai kaltina didžiąsias įmones konkurencijos slopinimu ir ekonominės nelygybės didinimu. Neseniai Atstovų rūmų ataskaitoje buvo pasiūlyta suskaidyti „Google“ ir kitas įmones, kad būtų išsaugota konkurencija. Konservatoriai apkaltino demokratus politiniu šališkumu, nors svarių įrodymų šiems teiginiams pagrįsti nepateikė.

Ateityje laukia dar daugiau tyrimų?

Pareigūnai užsiminė, kad gali būti pradėta ir daugiau antimonopolinių tyrimų.

„Šiandienos byla yra svarbus etapas, bet ne galutinis taškas“, – pareiškė J. Rosenas.

„Planuojame tęsti konkurencinės praktikos, kurią taiko pirmaujančios internetinės platformos, vertinimą“, – pažymėjo generalinio prokuroro pavaduotojas.

Pagrindinis patronuojančiosios įmonės „Alphabet“ padalinys „Google“ valdo dominuojančią paieškos sistemą, naudojamą daugumoje pasaulio šalių, ir įvairias susijusias paslaugas, tokias kaip žemėlapių, el. pašto, reklamos ir apsipirkimo sistemos.

Ji taip pat valdo „Android“ mobiliąją operacinę sistemą, naudojamą daugumoje išmaniųjų telefonų visame pasaulyje.

Europos Sąjungoje „Google“ jau buvo nubausta didelėmis baudomis už nesąžiningą konkurenciją, tačiau bendrovė užginčijo baudas, teigdama, kad nepiktnaudžiauja monopolija.

Naujoji byla gali tapti svarbiausia tokio pobūdžio byla nuo tada, kai 1998 metais panašus ieškinys buvo pareikštas „Microsoft“ atžvilgiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.