Savivaldybių asociacija prašo didinti GPM dalį, steigti fondą

Siekiant stiprinti savivaldos savarankiškumą, būtina nemažinti jos pajamų ir leisti įgyvendinti investicijų projektus, sako Lietuvos savivaldybių asociacija.

M.Sinkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Sinkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2020, 1:52 PM

Asociacijos prezidento Mindaugo Sinkevičius teigimu, tam reikia didinti savivaldai tenkančią gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalį ir steigti vietos plėtrai skirtą finansinį instrumentą – Savivaldybių paskolų ir garantijų fondą.

Pasak jo, pagal dabartinį projektą savivaldybių pajamos didės tik dėl didinamų dotacijų iš valstybės biudžeto, o savarankiškos jų pajamos mažės, nes numatoma surinkti mažiau GPM.

Todėl asociacija siūlo padidinti savivaldybėms tenkančią GPM dalį ir taip kompensuoti 98,1 mln. eurų jų pajamų sumažėjimą 2021 metais, taip pat kompensuoti centrinės valdžios sprendimais 55,1 mln. eurų padidintas savivaldybių išlaidas.

Anot jo, kita problema yra ta, kad savivaldybės negali pačios finansuoti investicijų, todėl siūloma įsteigti Savivaldybių paskolų ir garantijų fondą – jam galėtų būti naudojamos ES Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės ir kitos ES fondų lėšos.

Pradiniame fondo veiklos etape prašoma skirti 100 mln. eurų, o vėliau finansavimas, portfelių skaičius ir jų apimtys galės būti plečiamos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.