Astravo atominėje jėgainėje atnaujino elektros gamybą 

Ketvirtadienio naktį Astravo atominė elektrinė (AE) po pusantros savaitės pertraukos atnaujino elektros gamybą, pranešė Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“.

AE ketvirtadienį ryte veikė apie 350 MW galia, tačiau Lietuvoje šia elektra neprekiaujama, pabrėžė įmonė.<br>„Scanpix“ nuotr.
AE ketvirtadienį ryte veikė apie 350 MW galia, tačiau Lietuvoje šia elektra neprekiaujama, pabrėžė įmonė.<br>„Scanpix“ nuotr.
AE ketvirtadienį ryte veikė apie 350 MW galia, tačiau Lietuvoje šia elektra neprekiaujama, pabrėžė įmonė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
AE ketvirtadienį ryte veikė apie 350 MW galia, tačiau Lietuvoje šia elektra neprekiaujama, pabrėžė įmonė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 19, 2020, 10:34 AM, atnaujinta Nov 19, 2020, 10:41 AM

„Litgrid“ Sistemos valdymo centras lapkričio 19 d. apie 2 val. užfiksavo duomenis, rodančius elektros gamybą ir patekimą į tinklą Baltarusijos AE Astrave. Apie pokyčius oficialiai „Litgrid“ nebuvo informuota“, – pranešė „Litgrid“.

AE ketvirtadienį ryte veikė apie 350 MW galia, tačiau Lietuvoje šia elektra neprekiaujama, pabrėžė įmonė.

Bandoma Astravo AE pirmą kartą pradėjo gaminti elektrą lapkričio 3 dieną, o gamyba buvo sustabdyta lapkričio 8 -ąją. Lapkričio 3-ąją „Litgrid“ nustatė nulinį pralaidumą komerciniam elektros srautui iš Baltarusijos, todėl rinkos dalyviai negali prekiauti baltarusiška elektra.

Tačiau Lietuvos elektros rinkos reguliuotojas ir kai kurie politikai teigia, jog už Astravo AE elektrą Lietuvos vartotojai moka, nes ji fiziškai teka į Lietuvą, o prekyba šia elektra vyksta Latvijoje. Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas tikina, jog baltarusiška elektra Lietuvoje nėra prekiaujama ir vartotojai už ją nemoka.

Baltarusijos Energetikos ministerija lapkričio 9-ąją pranešė, kad jėgainėje prireikė pakeisti „kai kurią elektrotechninę matavimo įrangą“, bet priežasčių nenurodė.

Baltarusijos žiniasklaida skelbė, kad jėgainėje sprogo keli įtampos transformatoriai ir todėl buvo sustabdyta pirmojo reaktoriaus turbina, tačiau ši informacija oficialiai nebuvo patvirtinta.

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija neseniai pareikalavo Europos branduolinės saugos reguliuotojų stabdyti Astravo AE veiklą bei kuo greičiau spręsti branduolinės saugos problemas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.