Lietuvos gyventojai palaiko renovaciją: domisi atsinaujinančiais energijos šaltiniais

Dauguma šalies gyventojų norėtų atnaujinti savo daugiabutį, nes mano, kad renovacija prisideda prie gyvenimo kokybės.

Renovuotas daugiabutis namas Marijampolės mieste.<br>BETA archyvo nuotr.
Renovuotas daugiabutis namas Marijampolės mieste.<br>BETA archyvo nuotr.
Valius Serbenta.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valius Serbenta.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 1, 2020, 12:13 PM, atnaujinta Feb 3, 2021, 2:15 PM

Tai parodė rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ kartu su Būsto energijos taupymo agentūra (toliau – BETA) atliktas reprezentatyvus Lietuvos gyventojų nuomonės tyrimas.

85 proc. respondentų sutinka, kad Daugiabučių namų modernizavimo programa prisideda prie Lietuvos žmonių gyvenimo kokybės gerinimo. Net 79 proc. respondentų esant tinkamoms aplinkybėms dalyvautų savo daugiabučio namo atnaujinimo procesuose.

Gyventojus imtis savo daugiabučio modernizavimo paskatintų kvartalinės renovacijos galimybė. 82 proc. respondentų lengviau ryžtųsi renovacijai, jei žinotų, kad namas įtrauktas į savivaldybės kvartalų energinio efektyvumo didinimo programą, kurią įgyvendinant bus atnaujinami visi kvartalo daugiabučiai ir viešieji pastatai, automobilių stovėjimo aikštelės, gatvių apšvietimo tinklai, vaikų žaidimo aikštelės ir kt.

Susidomėjimas atsinaujinančiais energijos šaltiniais

Tyrimas parodė, kad daugiau nei 60 proc. renovuotinų namų gyventojų norėtų įsidiegti inovatyvias energijos taupymo priemones savo daugiabutyje.

Daliai respondentų (55 proc.) svarbi galimybė sutaupyti – gauti mažesnes sąskaitas už suvartotą energiją, kitiems (26 proc.) svarbu tausoti gamtą.

„Tyrimo rezultatai džiugina, nes rodo didelį gyventojų palaikymą ir programos potencialą. Gyventojai, kurie jau modernizavo savo daugiabutį, džiaugiasi mažesnėmis išlaidomis ir gerėjančia gyvenimo kokybe, vadinasi, programa žengia teisingu keliu“, – teigia BETA direktorius Valius Serbenta.

Pasak V.Serbentos, padarytas įdirbis padės siekti aukštesnių energinio efektyvumo tikslų įgyvendinant pastatų energinio efektyvumo didinimo programas.

Senų daugiabučių renovacijos tempas Lietuvoje pamažu turėtų išaugti trigubai, o iš viso iki 2050 m. keliamas tikslas atnaujinti apie 30 tūkst. tokių gyvenamųjų namų.

Tyrimo metu absoliuti dauguma (89 proc.) respondentų sakė teigiamai žiūrintys į valstybės planus, kad ateityje visi gyvenamieji namai būtų energija autonomiškai apsirūpinantys, neteršiantys ir neprisidedantys prie klimato kaitos.

Galimybė gauti finansinę paramą renovacijai

Šiuo metu galvojantys apie renovaciją turi kelis pasirinkimus: yra paskelbti net 3 kvietimai dėl renovacijos. Pateikus paraiškas visiems trims kvietimams galima gauti iš tiesų nemažą valstybės paramą ir sutvarkyti savo daugiabutį, kad jis būtų draugiškas aplinkai.

Pirmasis kvietimas – teikti paraiškas daugiabučiams namams renovuoti. Nauja tai, kad reikalaujama didesniuose kaip 1500 kv. m ploto daugiabučiuose, esant techninėms galimybėms, įrengti saulės jėgaines.

Šiame kvietime sudaryta daugiau galimybių daugiabučiui būti nepriklausomam nuo išorinių energijos tiekėjų ir energiją šilumai, karštam vandeniui ir elektrai gaminti naudojant šilumos siurblius, saulės jėgaines ar kitus atsinaujinančiosios energijos įrenginius.

Šioms priemonėms bus skiriama papildoma 30 proc. parama iš Aplinkos ministerijos administruojamos Klimato kaitos programos. BETA laukia naujų paraiškų iki 2021 m. kovo 1 d.

Antrasis kvietimas – teikti paraiškas atsinaujinantiems energijos šaltiniams įrengti daugiabučiuose namuose, kurie nėra prijungti prie centralizuotų šilumos tinklų arba yra gavę savivaldybės pritarimą.

Paraiškos priimamos visuose BETA regioniniuose padaliniuose iki 2020 m. gruodžio 31 d. arba iki tol, kol bus viršyta šiai priemonei numatyta lėšų suma.

Trečiasis kvietimas yra teikti paraiškas mažajai renovacijai – daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemoms modernizuoti.

Paraiškos priimamos visuose BETA regioniniuose padaliniuose iki 2021 m. vasario 1 d. arba tol, kol nebus viršyta šiai priemonei numatyta suma.

Pagal šiuos kvietimus planuojantiems diegti energinio efektyvumo didinimo priemones numatyta 30 proc. valstybės parama.

Remiantis BETA duomenimis, šiuo metu šalyje atnaujinama apie 570 daugiabučių. Iš viso nuo 2013 m. Lietuvoje atnaujinta daugiau nei 2600 daugiabučių.

(Užs. Nr. 20B222-21)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.