Jonavos r. ūkyje trečiadienį užmigdoma 3 tūkst. audinių, kailius saugos šaldikliuose

Trečiadienį Jonavos rajone veikiančiame audinių ūkyje „Danmink“, kuriame koronavirusas nustatytas tiek gyvūnams, tiek darbuotojams, pradėtas didesnio masto žvėrelių migdymas, jų palaikai bus laikomi šaldikliuose, taip tikimasi galimą virusą sunaikinti, o kailius išsaugoti ir vėliau panaudoti.

Pirmam etapui planuojama užmigdyti apie 3 tūkst. audinių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pirmam etapui planuojama užmigdyti apie 3 tūkst. audinių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 2, 2020, 4:33 PM, atnaujinta Dec 2, 2020, 5:01 PM

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis BNS sakė, kad pirmąją dieną turėtų būti užmigdyta apie 3 tūkst. audinių.

„Trečiadienį jau prasideda šiek tiek didesnis migdymas jų kailiams. Pirmam etapui planuojama užmigdyti apie 3 tūkst. audinių“, – sakė jis.

Iš viso ūkyje šiuo metu yra apie 59 tūkst. audinių, priklausančių „Danmink“ ir „Vilkijos ūkiui“. Apie 40 tūkst. jų ketinama užmigdyti ir panaudoti kailiams.

M.Masiulio teigimu, audinių palaikai bus laikomi šaldikliuose kelias ar keliolika savaičių, per kurias virusas turėtų žūti. Šiuo sprendimu taip pat siekiama užtikrinti greitesnį žvėrelių naikinimą bei apsaugoti jų kailius diriančius žmones nuo galimo užsikrėtimo.

„Kol kas buvo sutarta taip, kad pirmam etape yra maksimaliai vykdomas žvėrelių migdymas, kad jie būtų dedami į šaldiklius, nelupant jų kailių. Tam, kad pagreitintume ligos likvidavimo procesą ir, kad sumažintume riziką, kuri galėtų kilti tiesiogiai kontaktuojant su šiais užmigdytais žvėreliais“, – aiškino VMVT specialistas.

„Ant kailių virusas gali išsilaikyti tik apie savaitę, o toliau vykdant perdirbimo procesus, džiovinant ar veikiant chemiškai, virusas apskritai yra sunaikinamas“, – pridūrė jis.

M.Masiulis taip pat pasakojo, kad bus imami kailiams užmigdytų žvėrelių kraujo mėginiai ir tarnyba tikrins, ar jie buvo persirgę koronavirusu, ar buvo sergantys, tačiau besimptomiai, ar visai nesirgo.

Dėl kailių panaudojimo VMVT ketina spręsti vėliau, prieš tai į Pasaulio sveikatos organizacijos laboratoriją bus siunčiami nuo viruso nugaišusių audinių ir užsikrėtusių darbuotojų mėginiai, taip bus bandoma nustatyti viruso kilmė.

„Tai yra, bus žiūrima, kas ką užkrėtė“, – sakė M.Masiulis.

Koronavirusas šiame ūkyje nustatytas praėjusią savaitę, pirmadienį Jonavos rajone dėl to įvesta ekstremalioji situacija, jai vadovauti pavesta VMVT Jonavos skyriaus vadovei D.Šutovienei.

Anot M.Masiulio, nuo pat koronaviruso nustatymo ūkyje yra įvesti griežti apribojimai, kuriuose kontroliuoja VMVT specialistai, o žvėreliai yra naikinami pagal iš anksto sudarytą planą.

„Čia tikrai nėra palikta taip, kad patys ūkio savininkai galėtų spręsti ką daryti ir kaip daryti, kadangi yra labai detalus planas – nuo kurių stoginių, nuo kurių sekcijų pradėti gaišinimą, su tikslu sunaikinti žvėrelius, kaip kontaktinius, nuo kurių sekcijų pradėti žvėrelių migdymą kailiams, tam, kad užkirstume kelią tolimesniam viruso plitimui“, – sakė jis.

Per antradienį ūkyje nuo koronaviruso nugaišo ar dėl artimo kontakto su nugaišusiais buvo užmigdyti 359 žvėreliai. Pasak M.Masiulio, šie skaičiai kol kas nelabai skiriasi nuo ankstesnių dienų – pirmadienį tokių žvėrelių buvo 324, sekmadienį – 356.

Tarnyba tikisi, kad didesnis žvėrelių naikinimas kailiams gali prisidėti prie ligos plitimo mažėjimo.

„Tikimės, kad bus daugiau eliminuota ligai jautrių gyvūnėlių ir stebėsime tą gaišimų kreivę, ar ji kils, ar ji kaip tik mažės“, – sakė VMVT specialistas.

Koronavirusas praėjusios savaitės pabaigoje patvirtintas ir dar vieno ūkio Radviliškio rajone dviems darbuotojoms. Bendrovės „Šiaurės lapė“ direktorė BNS teigė, jog šiame padalinyje laikytos visos 50 tūkst. audinių užmigdytos jau penktadienį, ji patikino, kad tai atlikta ne dėl koronaviruso plitimo, o dėl įprasto proceso – žvėreliams sulaukus reikiamos brandos.

VMVT duomenimis, ūkyje Radviliškyje koronavirusu užsikrėtė tiesioginio kontakto su gyvomis audinėmis neturintys darbuotojai.

Danijos valdžia lapkričio pradžioje pranešė, kad koronavirusas audinėse mutavo, o tai kelia rizikų, jog pakitęs virusas gali būti visiškai ar iš dalies atsparus šiuo metu kuriamoms vakcinoms, taip paverčiant jas neveiksmingomis arba veiksmingomis tik iš dalies.

Lietuvoje auginamos audinės nuo koronaviruso tirtos prevenciškai, kai Danijos, o vėliau ir Ispanijos, Italijos, JAV, Nyderlandų, Švedijos ir Graikijos audinių fermose nustatyta šio viruso protrūkių.

Lietuvos audinių augintojai kiekvieną savaitę turi tarnybai pateikti duomenis apie nugaišusias audines. Be to, Lietuvoje lapkričio viduryje įsigaliojo draudimas įvežti gyvas audines iš šalių, kur nustatyta viruso protrūkių.

VMVT duomenimis, šiuo metu Lietuvos ūkiuose laikoma daugiau kaip 1,6 mln. audinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.