M. Majauskas: užteks 12-os pensijų, kurios nepriklausys nuo politikų nuotaikos

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas sako, kad valdantieji blokuos 13-osios pensijos siūlymą.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas sako, kad valdantieji blokuos 13-osios pensijos siūlymą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas sako, kad valdantieji blokuos 13-osios pensijos siūlymą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Majauskas.<br>T.Bauro nuotr.
M.Majauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas sako, kad valdantieji blokuos 13-osios pensijos siūlymą.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas sako, kad valdantieji blokuos 13-osios pensijos siūlymą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 2, 2020, 8:58 AM, atnaujinta Dec 2, 2020, 9:03 AM

„Pensininkai visą gyvenimą sunkiai dirbo ir nusipelno orios senatvės, kuri nepriklauso nuo politikų nuotaikų ir rinkiminių ciklų. Jei žmogus dirbo, mokėjo mokesčius, jam priklauso ori pensija. Ir ne tokia pensija, kurią Valius Ąžuolas (buvęs BFK pirmininkas) vieną rytą sugalvojo, kad reikia mokėti papildomai ir sumoka žmogui papildomai.

Aš manau, kad turi būti 12 pensijų, kurios turi augti, ir ateinančiais metais augs 9 proc., kiek numato įstatymai, ir tikiuosi, kad augs ir toliau. Ir nereikės čia jokių 13 ar 15 pensijų, o užteks 12 pensijų, kurios nepriklausys nuo politikų geros nuotaikos“, – LRT radijui teigė M.Majauskas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) iš esmės pritaria buvusių Seimo narių Vandos Kravčionok ir Zbignevo Jedinskio siūlymui mokėti 200 eurų dydžio 13-ąją pensiją, tačiau siūlo projektą tobulinti.

SADM parengtoje išvadoje, kurią Vyriausybė turėtų svarstyti kitą savaitę, siūloma reguliavimą nustatyti ne Vienkartinės išmokos socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams įstatyme, o naujame įstatyme, nes skiriasi tikslai.

„Vienkartinė išmoka buvo skirta sušvelninti neigiamas COVID–19 pasekmes, o kasmetinė 13-oji pensija – mažinti socialinę atskirtį. Taip pat galėtų būti pažeisti teisėti lūkesčiai į vienkartinę išmoką tų asmenų, kurie pensiją ar šalpos išmoką pradėjo gauti 2020 metų rugsėjo ar vėlesnį mėnesį“, – teigia ministerija.

SADM taip pat siūlo nustatyti diferencijavimo pagal gaunamų pajamų dydį mechanizmą ir numatyti, kada ji nebūtų skiriama – apie 90 tūkst. asmenų, pasak ministerijos, kartu su socialinio draudimo pensijomis iš valstybės biudžeto gauna papildomas pensinio pobūdžio išmokas – valstybines pensijas, rentas, be to, asmenys gali dirbti ir turėti su darbu susijusių pajamų.

ELTA primena, kad ankstesnis Seimas po pateikimo pritarė siūlymui dėl 13-osios pensijos.

Tuometiniai valdantieji teigė, kad 13-oji pensija padėtų skatinti vartojimą, tačiau siūlymą kritikavo ekonomistai ir tuometinė opozicija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.