Vyriausybė apsisprendė dėl paramos įmonėms – yra verslų, kuriuos išbraukia iš sąrašo

Vyriausybėje sutarta dėl paramos, kuri bus skirta nuo koronaviruso pandemijos nukentėjusioms įmonės. Tam bus skirta 150 mln. eurų. 

Vidutinėms ir mažoms įmonėms, kurios susijusios su kitais subjektais, skiriamas fiksuotas 500 eurų dydis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vidutinėms ir mažoms įmonėms, kurios susijusios su kitais subjektais, skiriamas fiksuotas 500 eurų dydis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Vidutinėms ir mažoms įmonėms, kurios susijusios su kitais subjektais, skiriamas fiksuotas 500 eurų dydis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Vidutinėms ir mažoms įmonėms, kurios susijusios su kitais subjektais, skiriamas fiksuotas 500 eurų dydis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 2, 2020, 2:20 PM, atnaujinta Dec 2, 2020, 3:03 PM

Subsidijų nuo COVID-19 nukentėjusioms mažoms ir vidutinėms įmonėms (MVĮ) koncepcijoje numatyta, kad pirmiausiai subsidijas gautų labai mažos ir mažos įmonės bei naujos įmonės, nes jų vertinimo procesas paprastesnis ir greitesnis (nereikia tikrinti sąsajų su kitais subjektais, dėl ko pasikeistų jų statusas į vidutines, nereikia vertinti sunkumų patyrimo).

Tokias įmones subsidijos pasiektų per dvi savaites nuo paraiškos pateikimo.

Vidutinių ir mažų įmonių, kurios susijusios su kitais subjektais, atveju vertinimo procesas sudėtingesnis dėl griežtesnių Europos Komisijos komunikato reikalavimų – reikia vertinti sunkumų patyrimą, todėl kartu su paraiška įmonės turės pateikti daugiau duomenų.

Tikimasi, kad tokias įmones subsidijos galėtų pasiekti per mėnesį nuo paraiškos pateikimo. Šiai pareiškėjų grupei kvietimas būtų skelbiamas vėliau, nes šiuo metu vertinamos paraiškų teikimo su papildomais failais ir jų apdorojimo techninės galimybės – kadangi pareiškėjų kiekis labai didelis, vertinimo procesas turi būti kuo labiau automatizuotas.

Labai mažoms ir mažoms įmonėms bei naujoms įmonėms subsidijos apskaičiuojamos taip:

25 proc. nuo sumokėtos/įskaitytos gyventojų pajamų mokesčio (GPM) sumos (visos ar jos dalies), kuri padengė 2019 m. mokestinio laikotarpio GPM prievolę (vertinami mokėjimai/ įskaitymai, atlikti iki 2020 m. sausio 31 d.);

mažiausia galima skirti suma – 500 eurų, jeigu 25 proc. nuo sumokėtos/įskaitytos GPM sumos būtų mažiau nei 500 eurų.

Vidutinėms ir mažoms įmonėms, kurios susijusios su kitais subjektais, skiriamas fiksuotas 500 eurų dydis.

Subsidijos „lubos“ – ne daugiau nei 800 tūkst. eurų vienai įmonei.

Nutarta, kad į valstybės paramą galės pretenduoti mažos ir vidutinės įmonės, kurių apyvarta šių metų kovo-spalio mėnesiais, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, sumažėjo daugiau nei 30 procentų. Tos įmonės, kurios minėtais mėnesiais 2019 m. jokių pajamų negavo, į paramą gali pretenduoti tuo atveju, jei bus įtrauktos į apribotų veiklų sąrašą. Išimtis taikoma įmonėms, kurios buvo sustabdžiusios veiklą – joms tokia sąlyga apskritai negalios.

Apyvartos sumažėjimas, kai įmonė yra pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėtojas, būtų nustatomas pagal Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) pateiktą PVM deklaraciją, ne PVM mokėtojų atveju – pagal paraiškoje deklaruotus duomenis. Tokioms įmonėms siūloma mokėti subsidijas, kurios siektų iki 25 proc. pernai sumokėto gyventojų pajamų mokesčio (GPM).

Naujienų agentūra BNS nurodo, kad iš potencialių paramos gavėjų eliminuojamos stambios – daugiau nei 250 darbuotojų turinčios – įmonės. Pasak kadenciją baigiančio finansų ministro Viliaus Šapokos, specialiai stambioms įmonėms buvo įkurtas Verslo paramos fondas.

Be to, ekonomikos ministerija paramos siūlo neteikti žemės ūkio, žuvininkystės ir akvakultūros smulkioms ir vidutinėms įmonėms.

Bus skelbiami du kvietimai. Vienas – labai mažoms ir mažoms savarankiškoms įmonėms bei naujoms įmonėms, kurių vertinimo procesas paprastas. Mat jos nesusijusios su kitomis įmonėmis, nereikia vertinti sunkumų patyrimo. Tokioms įmonėms subsidija gali būti teikiama greitai, per dvi savaites nuo paraiškos pateikimo.

Antras kvietimas skirtas įmonėms, susijusioms su kitais asmenimis labai mažoms ir mažoms įmonėms bei vidutinėms įmonėms, kurių vertinimo procesas sudėtingesnis dėl griežtesnių Komunikato reikalavimų: reikia įvertinti sunkumų patyrimą, sąsajas su kitais subjektais.

Kvietimai teikti paraiškas bus stabdomi anksčiau, jeigu pagal priimtus sprendimus dėl subsidijos skyrimo ir pateiktas naujas subsidijų paraiškas prašomų skirti subsidijų suma leis paskirstyti visą priemonei skirtą lėšų sumą. Jei Finansų ministerija užtikrins, kad bus papildytas biudžetas, jei paramos kreipsis daugiau įmonių nei prognozuojama, kvietimo stabdyti nereikėtų.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija pripažįsta, kad tai privers įmones lenktyniauti, kurios greičiau pateiks paraišką, o antrasis kvietimas gali užtrukti dėl techninių priežasčių.

Subsidija teikiama vienam pareiškėjui tik vieną kartą ne vėliau kaip iki kitų metų birželio 30 dienos.

Kiek anksčiau ekonomikos viceministrė Jekaterina Rojaka yra sakiusi, jog tikisi, kad parama įmones pasieks ateinančio sausio viduryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.