Kinų maistą siūlančioje kavinėje rado galybę netinkamo maisto – vien pasenusio padažo buvo 20 kg

Dėl nepalankios epidemiologinės COVID-19 situacijos ir paskelbto karantino šalyje draudžiama restoranų, kavinių, barų ir kitų viešojo maitinimo įstaigų veikla, tačiau dalis verslo pertvarkė savo veiklą ir tiekia maistą išsinešimui. Nepaisant to,Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) vykdomos valstybinės kontrolės metu pastebi, jog karantinas ženkliai sumažino lankytojų srautus viešojo maitinimo įstaigose ir kartu nusiskundimų tokių įmonių veikla statistiką.

Kinų maistą siūlančioje kavinėje VMVT inspektoriai patikrinimo metu aptiko netinkamų vartoti blynelių, koldūnų, mėsos pusgaminių, prieskonių, arbatų, aliejaus ir padažų.<br>Xinhua/Scanpix asociatyvi nuotr.
Kinų maistą siūlančioje kavinėje VMVT inspektoriai patikrinimo metu aptiko netinkamų vartoti blynelių, koldūnų, mėsos pusgaminių, prieskonių, arbatų, aliejaus ir padažų.<br>Xinhua/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2020, 5:12 PM

Tačiau yra keletas nerimą keliančių ir dažniau nei įprastai nustatomų pažeidimų tendencijų – karantino laikotarpiu maitinimo įmonėms sunkiau užtikrinti tinkamą maisto ruošimo higieną ir produkcijos saugą.

Nors nusiskundų viešojo maitinimo paslaugomis šių metų lapkritį palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai užregistruojama mažiau, jų tyrimus vykdantys ir patikrinimus dėl karantino reikalavimų įgyvendinimo atliekantys VMVT inspektoriai kavinėse nustato ne tik koronaviruso prevencijos, bet ir produkcijos saugos pažeidimų, dėl kurių tenka taikyti draudimus realizuoti didelius kiekius maisto žaliavų su pasibaigusio galiojimo terminais.

Per lapkričio mėnesį VMVT inspektoriai visoje šalyje tikrino viešojo maitinimo įstaigas bei fiksavo ir tyrė gyventojų skundus. Iš viso per šį laikotarpį buvo atlikta apie 170 patikrinimų. Iš 35 tirtų skundų 10 pasitvirtino.

Šių patikrinimų metu įmonėse identifikuota ir karantino reikalavimų pažeidimų, dėl to atsakingiems asmenims pareikšti žodiniai įspėjimai. Šešiais atvejais įmonių vadovai sulaukė draudimų tiekti į rinką produkciją, dar dviem įmonėms maisto tvarkymo veikla buvo uždrausta – surašyti Administracinio nusižengimo protokolai, skirtos piniginės baudos, įspėjimai.

Sulaukus vartotojų nusiskundimų dėl galimo apsinuodijimo maistu, pirktu išsinešimui iš kavinės „Kino rožė“, VMVT inspektoriai patikrinimo metu aptiko netinkamų vartoti blynelių, koldūnų, mėsos pusgaminių, prieskonių, arbatų, aliejaus ir padažų.

Nustatyta, kad dalis šių maisto produktų laikyti ne gamintojo nurodytomis sąlygomis, patiekalai gaminti nesilaikant receptūrų, technologinių aprašymų.

Neišvengta ir virtuvės patalpų, inventoriaus higienos pažeidimų, kryžminės taršos. VMVT šiai įmonei skyrė piniginę baudą ir uždraudė realizuoti daugiau kaip 100 kg nesaugių maisto produktų, tarp jų – per 20 kg pasibaigusio tinkamumo vartoti padažo, 18 kg aliejaus, 14 kg supelijusių čili dribsnių, 6 kg įvairios arbatos, beveik 4 kg prieskonių ir kt.

Produktų tinkamumo vartoti, jų atsekamumo ir kryžminės taršos pažeidimų tvarkant maistą užfiksuota ir Panevėžyje įsikūrusiame restorane „Manhetenas“. Dėl to įmonės atsakingam asmeniui skirta bauda ir uždrausta tiekti vartotojams nesaugius produktus: 4,5 kg įvairių patiekalų, per 2 kg jautienos faršo su pasibaigusio tinkamumo vartoti terminu, daugiau kaip 6 kg sausos brandintos smulkintos jautienos, kurios kilmės nebuvo galima atsekti.

Sankcijų dėl higienos pažeidimų ir draudimo vykdyti neįteisintą maisto transportavimo veiklą, taip pat piniginės baudos sulaukė ir Marijampolėje veikiančios kavinės-užkandinės „Big house burgers“ vadovai. Čia su maistu dirbusios darbuotojos nebuvo laiku pasitikrinusios sveikatos, patiekalai išvežioti įmonės darbuotojos nuosavu, neatitinkančius higienos reikalavimų automobiliu ir neįregistravus šios veiklos VMVT.

Patikrinus maisto tiekėją UAB „Desertas“, buvo rasta ir uždrausta per 21 kg sušaldytos nepaženklintos atšaldytos lašišos, neišsamūs važtaraščiai ir technologiniai aprašymai, neužtikrinama karštų patiekalų laikymo temperatūra, vaikų maitinimui teikiama duona su per mažu skaidulinių medžiagų kiekiu. Įmonei pateikti nurodymai nedelsiant pašalinti trūkumus, o atsakingam asmeniui skirta bauda.

Tikrinant faktus dėl galimo nesavalaikio ankstesnio patikrinimo metu nustatytų trūkumų šalinimo Vytės Nemunėlio pradinėje mokykloje Vilniuje, VMVT inspektoriai maisto tiekėjo UAB „Remivita“ patalpose taip pat fiksavo nemažai pažeidimų. Pavyzdžiui, šalutinių gyvūninių produktų šaldiklyje buvo laikomi ir mokinių maitinimui skirti maisto produktai, žaliavos laikytos nesilaikant gamintojo nurodytų sąlygų, dalies produktų ir patiekalų tinkamumo vartoti terminai buvo pasibaigę.

Įmonėje rasta ir uždrausta tiekti vaikų maitinimui apie 22 kg neženklintos produkcijos (per 5 kg sušaldytos kiaulienos, 1,7 kg vištienos, per 3 kg picos papločių, 2 kg bulvių košės, per 3 kg kepto varškės apkepo, 0,5 kg džiovintų abrikosų, 2 kg padažo, 4,5 kg virtų dešrelių), be to, kai kurie patiekalai neatitiko receptūrų ir technologinių aprašymų, patikrinimo metu fiksuota prasta maisto ruošimo ir patalpų higiena.

Dėl šių pažeidimų atsakingam asmeniui skirta bauda, be to, jis įspėtas, kad virtuvės darbuotojams sudarytų sąlygas prieš darbą matuotis kūno temperatūrą.

Tikrinant skundą dėl Jeruzalės turgelio prekybinio paviljono-kebabinės, kuriame galimai dirbama antisanitarinėmis sąlygomis ir nesilaikant higienos reikalavimų, VMVT inspektoriai nustatė, kad skunde pateikta informacija pasitvirtino.

UAB „Limerita“ mėsos išpjaustymo veiklą ir mėsos pusgaminių gamybą vykdė neturėdama tam būtino VMVT leidimo paviljono-kebabinės patalpose. Be to, maisto tvarkymo patalpose buvo nustatyta ne tik higienos, bet ir kryžminės taršos, savikontrolės, produkcijos atsekamumo ir tinkamumo vartoti terminų, maisto atliekų tvarkymo ir patiekalų receptūrų neatitikimų.

Dėl nustatytų teisės aktų pažeidimų surašyti sprendimai – dėl nesaugių produktų (15,5 kg) uždraudimo ir nelegalios veiklos bei atsakingam asmeniui skirta bauda.

Kauno apskrityje 3 viešojo maitinimo įstaigose nustatyti operacijų vadovo sprendimų dėl COVID-19 ligos valdymo, pažeidimai – Jonavos r. Ruklos mieste bare, priklausančiame UAB „Smagi kompanija“, nesilaikoma saugių atstumų tarp lankytojų, užkandinėje MB „Ruklos užkandinė“ – prie įėjimo nebuvo informacijos, atkreipiančios lankytojų dėmesį į asmens higienos laikymosi būtinybę. Kaišiadoryse, picerijoje MB „Admiga“, trūko priemonių rankų higienai, paviršių dezinfekcinių priemonių tinkamumo vartoti terminas buvo pasibaigęs. Atsakingi asmenys nepakankamai dėmesio skyrė darbuotojų sveikatos būklės vertinimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.