Įpykęs V. Putinas nurodė įšaldyti kainas: kas laukia Rusijos po trijų mėnesių?

Žiniasklaida mėgina perprasti Rusijos vyriausybės planus reguliavimais sumažinti kainas maisto produktams. Tokie ketinimai atsirado po prezidento Vladimiro Putino audringos kritikos vyriausybei.

 Rusijos valdžia susirūpino pakilusiomis cukraus ir aliejaus kainomis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rusijos valdžia susirūpino pakilusiomis cukraus ir aliejaus kainomis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos valdžia susirūpino pakilusiomis cukraus ir aliejaus kainomis.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Rusijos valdžia susirūpino pakilusiomis cukraus ir aliejaus kainomis.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Rusijos valdžia susirūpino pakilusiomis cukraus ir aliejaus kainomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusijos valdžia susirūpino pakilusiomis cukraus ir aliejaus kainomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Putinas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
 V.Putinas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
 Rusijos valdžia susirūpino pakilusiomis cukraus ir aliejaus kainomis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Rusijos valdžia susirūpino pakilusiomis cukraus ir aliejaus kainomis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos valdžia susirūpino pakilusiomis cukraus ir aliejaus kainomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusijos valdžia susirūpino pakilusiomis cukraus ir aliejaus kainomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusijos valdžia susirūpino pakilusiomis cukraus kainomis.<br>K.Kavolėlio nuotr.
Rusijos valdžia susirūpino pakilusiomis cukraus kainomis.<br>K.Kavolėlio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 17, 2020, 9:46 AM, atnaujinta Dec 17, 2020, 4:57 PM

Laikraštis „Izvestija“ skelbia, kad cukraus ir saulėgrąžų aliejaus kainas valdžia greičiausiai įšaldys nuo sausio 1-osios. Dienraštis „Vedomosti“ rašo, kad Vyriausybė nutarė įvesti muito mokesčius kviečių eksportui. Šalies vyriausybė šiuos planus patvirtino.

„Izvestija“ praneša, kad smulkaus cukraus ir saulėgrąžų aliejaus kainos parduotuvių lentynose bus įšaldytos nuo sausio 1 d. iki balandžio 1 d. Leidinys pabrėžia, kad būtent šios prekės „lapkritį dramatiškai pabrango“.

Leidinio šaltiniai nurodė, kad susitarimas dėl kainų bus įtvirtintas tarp kompanijų. Jei kainos bus fiksuotas tame lygyje, kuris neparankus gamintojams, šie gali pristabdyti prekių tiekimą prekybininkams. „Labai realia problema gali tapti cukraus ir saulėgrąžų aliejaus deficitas“, – rašo „Izvestija“.

Apie tai, kad gamintojai ir prekybos tinklai gali susitarti palaikyti tam tikras kainas, anksčiau jau buvo rašęs dienraštis „Kommersant“.

Sklando ir kita idėja. Žemės ūkio ministerija ir Ekonominės plėtros ministerija parengė siūlymą dėl javų eksporto. „Vedomosti“ šaltinių teigimu, nuo vasario 15 d. iki birželio 30 d. bus įvesta kvota kviečių, ryžių, kukurūzų ir miežių eksportui. Kvotos dydis – 17,5 mln. tonos.

Be kita ko, kol galios kvota, atsiras ir 25 eurų už toną kviečių muito mokestis. Likusioms trim kultūroms muitas bus nulinis. Tačiau jei eksportuotojas pageidaus viršyti kvotą, visos keturios kultūros bus apmokestintos 50 proc. mokesčiu nuo muitinio įvertinimo, tik ne mažiau 100 eurų.

Ir ši „Vedomosti“ informacija pasitvirtino.

Rusijos žemės ūkio ministras Dmitrijus Patruševas pridūrė, kad muito mokesčiai gali būti taikomi ir saulėgrąžų aliejaus eksportui. To būtų imtasi, jei produkto kaina nesumenks.

Ministro skaičiavimu, cukraus rinkos kaina turėtų nukristi iki 46 rublių (0,51 euro), saulėgrąžų aliejaus – iki 110 rublių (1,22 euro).

Ekonominės plėtros ministerija ruošia ir dar vieną įstatymų korekciją. Ji liestų socialiai jautrių prekių kainų reguliavimą. To prireiktų, jei minėtos prekės per mėnesį pabrangtų daugiau nei 10 proc. Tokią teisę vyriausybė turi ir dabar, tačiau kol kas įstatymuose numatytas 30 proc. kainų pokytis.

Seks asmeniškai

Viskas prasidėjo gruodžio 9-ąją, kai V.Putinui, susitikus su vyriausybės nariais, neįtiko žemės ūkio ministro D.Patruševo ataskaita.

„Žiūrėkite, kad pas mus nenutiktų, kaip Sovietų Sąjungoje. Pamenate, kaip tuomet kalbėjo? – sakė V.Putinas. – Tada kalbėjo: Sovietų Sąjungoje yra visko, tik ne visiems pakanka. Tačiau tuomet nepakako, nes buvo deficitas. O šiandien gali nepakakti, nes žmonėms neužtenka pinigų įsigyti tam tikrų produktų rinkos kainomis“.

Kitą rytą premjeras Michailas Mišustinas užsipuolė Žemės ūkio ministeriją ir pareikalavo iki penktos valandos vakaro pristatyti „problemos sprendimo priemones“, rašo bbc.com.

Tą pačią dieną, kaip sužinojo žiniasklaida, vyriausybėje vyko susitikimas su verslo atstovais. Jiems rekomenduota riboti kainas saulėgrąžų aliejui ir cukrui.

Ketvirtadienio vakarą M.Mišustinas sukvietė vicepremjerus, kuriems nurodė nuo ateinančios savaitės kasdien jam pranešti, kaip keičiasi pagrindinio prekių krepšelio kaina, o taip pat „asmeniškai ir nedelsiant“ jį informuoti, jei reikėtų priimti skubius sprendimus.

Penktadienį Generalinė prokuratūra paskelbė apie neva nepagrįstai augusias bazinių maisto produktų kainas: cukraus – 71,5 proc., saulėgrąžų aliejaus – 23,8 proc., miltų – 12,9 proc., duonos – 6,3 proc.

Savaitgalį darbas ir toliau virė. „Produktų kainas Michailas Mišustinas seks asmeniškai“, – šeštadienį pranešė vyriausybės spaudos tarnyba.

Sekmadienį buvo paviešintos citatos iš anksčiau vykusio prezidento ir vyriausybės narių susitikimo. Į žemės ūkio ministro D.Patruševo repliką apie tikėtiną kainų stabilizavimą ateinančią savaitę V.Putinas sureagavo: „Manęs tokia formuluotė šiuo momentu netenkina. Ne „aš tikiuosi“, o jūs man pasakysite, kad kitą savaitę jos bus stabilizuotos! Ir jūs, ir (ekonominės plėtros ministras – bbc.com) Rešetnikovas! „

Kaip rašo „Vedomosti“, uždėdama muitų mokesčius kviečiams valdžia nori sumažinti jų kainą vidaus rinkoje.

„Čia juk ne juokai! Nedarbas auga, pajamos traukiasi, baziniai produktai šitaip brangsta – o jūs man pasakas čia sekate!“, – žiniasklaida citavo V.Putiną.

Ir dar viena įsimintina Rusijos prezidento frazė: „Daugelis mūsų piliečių, daugelis... Maskvoje ir Sankt Peterburge – ten, žinoma, užsisako bolognese... Mūsų žmonės paprastesni ir valgo Jūreiviškus makaronus (rus. po flocki - Red.). Ir ne pagamintus italų, o mūsiškius“.

Viešųjų ryšių akcija prieš konferenciją

Ketvirtadienį, gruodžio 17-ąją, vyks didžioji kasmetė V.Putino spaudos konferencija. „The Bell“ spėja, kad susirūpinimas maisto kainomis – viešųjų ryšių akcija prieš minėtąją konferenciją.

„Vyriausybės pareiškimas apie pasirengimą reguliuoti produktų kainas – nevilties gestas, nes šalyje ir toliau tęsiasi ekonominė krizė, o efektyvių priemonių su ja kovoti valdžia iki šiol neturi. Juk pagrindinė problema ne kainos, o tai, kad smunka gyventojų pajamos“, – sakė Rusijos ekonomikos mokyklos rektorius Rubenas Enikolopovas.

Lapkritį maisto produktų kainos, palyginti su 2019 m. lapkričiu, išaugo 6,16 proc. Tai – oficialūs duomenys, kuriuos skelbia Rusijos nacionalinė statistikos žinyba.

Labiau – net 65 proc. – pašoko miltelinio cukraus kaina. Toks kainų augimas iš dalies gali būti aiškinamas cukraus brangimu užsienio rinkose. Per metus 24 proc. pabrango saulėgrąžų aliejus. Šiuo atveju pakelti kainas galėjo nedėkingos saulėgrąžų derliaus prognozės.

Analitikos centro „Sovekon“ vadovas Andrejus Sizovas „Kommersant“ teigė, kad cukraus ir aliejaus kainas veikia pasaulinės kotiruotės ir smunkanti rublio vertė, tad mėginimas reguliuoti kainų augimą vargu ar duos rezultatų.

Konsultacinės kompanijos „Retail4you“ vykdomasis partneris Sergejus Liščiukas kalbėjo apie tai, kad nereikėtų atmesti tikimybės, jog dabar cukrus ims prarasti kokybę. „Jis bus drėgnesnis. Arba prekybos tinklai spaus tiekėjus reikalaudami atvežti pigesnį cukrų, tačiau mainais leis pakelti kitos produkcijos kainas. Vienaip ar kitaip vartotojas vis tiek susimokės“, – dw.com kalbėjo S.Liščiukas.

Rusijos Aukštosios ekonomikos mokyklos profesorius Jevgenijus Koganas neatmetė, kad dalį produkcijos gamintojai nukreips į eksportą, kur gaus didesnį pelną, tuo metu Rusijoje gali susidaryti cukraus deficitas. Kiti gi svarsto, kad taip neturėtų atsitikti, nes Rusija eksportuoja tik nedidelę dalį pagaminamo cukraus.

Vis dėlto, J.Kogano nuomone, universalių ir paprastų sprendimų susiklosčiusiai situacijai nėra: „Priimtą sprendimą galima vertinti kaip laikiną. Tris mėnesius verslas sukąs dantis ir pakentės. Tačiau per tris mėnesius niekas nepasikeis, tik problemos sprendimas bus atidėtas“.

„Būtent cukraus ir aliejaus kainų reguliavimas – greičiau ritualiniai politiniai veiksmai, rinkai darantys menką poveikį. Istoriškai kai kurie produktai ir jų kainos svarbios psichologiškai. Mums įkalta, kad duona – pats svarbiausias produktas, todėl jos kainos – ir valdžios, ir gyventojų, ir žurnalistų taikinyje.

Beveik toje pat kategorijoje ir cukrus bei saulėgrąžų aliejus. Krentant pajamoms ir smunkant rubliui žmonės daugiau išleidžia baziniams produktams, todėl valdžiai reikia į tai kaip nors reaguoti“, – „The Bell“ komentavo agentūros „Ekspert RA“ vyriausiasis ekonomistas Antonas Tabachas.

Portalo agrotrend.ru vyriausiasis redaktorius Nikolajus Lyčiovas savo komentare „Forbes.ru“ svarstė: „Sunku suprasti, kodėl jis (V.Putinas – red. past.) į problemą atkreipė dėmesį, kai metai praktiškai baigiasi, o kainų augimas tapo nuolatiniu faktoriumi. Nesuprantama, kodėl tai buvo padaryta tokia skambia forma“.

Kalbama, jog viena priežasčių – artėjančios šventės, per kurias norima gyventojams sukurti geresnę atmosferą.

„Tačiau greičiausiai tai – tik aptakus argumentas. Ar įsivaizduojate eilinį rusą, kuris per Naujuosius ir Kalėdas valgo cukrų užsigerdamas saulėgrąžų aliejumi? Žinoma, kad ne. Šie produktai kaip ir duona socialinį atspalvį turi politiniuose vertinimuose. Per Naujuosius net ir skurdžiausiai gyvenantis rusas ant stalo turės baltosios mišrainės ir putojančio šampano“, – rašė N.Lyčiovas.

Jį stebina ir tai, kodėl valdžia atkreipė dėmesį būtent į cukrų ir aliejų – produktus, kurie pagrindiniame prekių krepšelyje sudaro vos kelis procentus. „Akivaizdu, kad čia reikia kalbėti ne apie tai, jog šie produktai – vieni reikalingiausių per šventes, o dėl to, kad būtent jie brango labiau už kitus“, – mano agrotrend.ru vyriausiasis redaktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?