Spaudžiamas D. Trumpas pasirašė 900 mlrd. dolerių vertės pagalbos dėl pandemijos paketą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį pagaliau pasirašė 900 mlrd. dolerių (737 mlrd. eurų) pagalbos nuo koronaviruso pandemijos nukentėjusiems gyventojams ir verslui paketą, beveik savaitę atidėliojęs šį žingsnį ir sulaukęs spaudimo keliais frontais.

D.Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 28, 2020, 9:38 AM

Paketas, „suteikiantis atsaką ir pagalbą dėl koronaviruso ekstremaliosios padėties“, yra dalis didesnės išlaidų programos. D.Trumpui patvirtinus šį planą bus išvengta federalinių įstaigų uždarymo, galėjusio prasidėti jau antradienį.

„Pasirašau šį teisės aktą, kad būtų atkurtos nedarbo pašalpos, sustabdyti iškeldinimai, suteikta pagalba nuomininkams, pridėta pinigų [pagalbos smulkiajam verslui programai] PPP, mūsų oro bendrovių darbuotojai būtų sugrąžinti į darbą, pridėta reikšmingai daugiau lėšų vakcinų platinimui ir būtų atlikta daug daugiau“, – sakoma prezidento pranešime, paskelbtame iš jo privataus kurorto Floridoje „Mar-a-Lago“, kur D.Trumpas išvyko kalėdinių atostogų.

Kelias dienas D.Trumpas atsisakinėjo pasirašyti pagalbos paketą, Kongreso priimtą triuškinama balsų daugumą po ne vieną mėnesį trukusių derybų. Prezidentas šį projektą vadino „gėdingu“.

Kovo mėnesį pagal pirminį pagalbos dėl COVID-19 pandemijos planą patvirtintos dvi federalinės pagalbos schemos liovėsi galiojusios sekmadienio vidurnaktį. Analitinio centro „The Century Foundation“ duomenimis, dėl to pagalbos neteko apie 12 mln. amerikiečių.

Gruodžio 21-ąją Kongreso priimtas pagalbos paketas pratęsia šias priemones, taip pat keletą kitų, turinčių pasibaigti artimiausiomis dienomis.

Tačiau savo pranešime D.Trumpas toliau siūlė, kad naujuoju projektu numatyta tiesioginių išmokų JAV mokesčių mokėtojams suma – po 600 dolerių (491 eurą) – būtų padidinta daugiau kaip trigubai. Prezidentas taip pat argumentavo, kad naujajame projekte numatyta per daug lėšų skirti su jo pagrindiniu tikslu nesusijusioms programoms.

Prezidentas nepaaiškino, kodėl nepaskelbė šių savo nuostatų dar prieš patvirtinant paketą.

Išrinktasis prezidentas Joe Bidenas, lapkritį įveikęs D.Trumpą per rinkimus ir sausio 20-ąją perimsiantis Baltuosius rūmus, šeštadienį perspėjo dėl „niokojamų pasekmių“, jeigu prezidentas toliau spyriosis.

„Chaosas ir kančios“

Anksčiau sekmadienį, kai projektas dar nebuvo pasirašytas, kai kurie respublikonai irgi ragino D.Trumpą pakeisti kursą.

„Suprantu, kad jis nori būti prisimenamas kaip didelių čekių šalininkas, bet esama pavojaus, kad jis bus prisimenamas dėl chaoso, kančių ir padriko elgesio, jeigu leis šiai [programai] pasibaigti“, – televizijai „Fox News“ sakė respublikonas senatorius Patas Toomey.

Kongreso demokratai ketvirtadienį siekė patvirtinti nuostatą, turėjusią padidinti tiesiogines išmokas, kad jos maždaug atitiktų D.Trumpo išsakytus pageidavimus, bet ją užblokavo respublikonai.

Daugelis šias demokratų pastangas laikė nenuoširdžiomis, beveik neturinčiomis galimybių sulaukti patvirtinimo ir skirtomis pabrėžti nesutarimus tarp respublikonų ir kadenciją baigiančio prezidento.

Senatorius Bernie Sandersas anksčiau sekmadienį sakė, kad „tai, ką dabar daro prezidentas, yra neįtikėtinai žiauru“.

„Daug milijonų žmonių netenka savo pratęstų nedarbo išmokų, – jis sakė televizijai ABC. – Jie bus iškeldinti iš savo butų, nes iškeldinimo moratoriumas baigiasi.“

B.Sandersas sakė, kad padidintos tiesioginės išmokos galėtų būti patvirtintos ateinančiomis dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.