Transporto įmonės tiesia kelią IT technologijų startuoliams – jie jau atkuria ir avarijų detales

Vienas stipriausių Europoje Lietuvos transporto sektorius kuria pridėtinę vertę ne vien iš savo veiklos, o darbo vietas – ne tik vilkikų vairuotojams. Tarptautinio transporto ir logistikos aljanso (TTLA) generalinio sekretoriaus Povilo Drižo teigimu, transporto sektorius yra tapęs savotiška baze kurtis aukštųjų informacinių technologijų startuoliams, kurie specializuojasi veiklos optimizavimo sprendimuose.

Speciali įranga atsitikus eismo įvykiui jau gali atkurti avarijos detales, kurios tą pačią akimirką perduodamos atitinkamoms institucijoms.<br> M.Patašiaus nuotr.
Speciali įranga atsitikus eismo įvykiui jau gali atkurti avarijos detales, kurios tą pačią akimirką perduodamos atitinkamoms institucijoms.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-12-29 18:13

„Lietuvoje turime sėkmingai veikiančių įmonių, kuriančių sudėtingus IT ir GPS sprendimus ir kurios susikūrė vien dėl to, kad tokių paslaugų prireikė transporto ir logistikos bendrovėms“, – sakė P.Drižas.

Statistikos duomenimis, Lietuvos transporto ir saugojimo sektoriuje dirba apie 10 proc. visų užimtųjų, kurie sukuria apie 13 proc. šalies BVP – pusę šio skaičiaus tenka krovininiam kelių transportui. Ir tai tik tiesioginis indėlis.

Papildoma pridėtinė vertė kuriama kartu su transporto sektorių aptarnaujančiais verslais, kurie apima visų rūšių draudimo paslaugas, lizingo ir bankų finansines paslaugas, nekilnojamojo turto ar techninio aptarnavimo paslaugas.

Pasak P. Drižo, didžiosios Lietuvos transporto bendrovės yra vienos labiausiai pažengusių Europoje investuojant į technologijų diegimą. Gebėjimas išnaudoti naujausius IT sprendimus planuojant maršrutus bei organizuojant darbą buvo vienas iš sėkmės receptų, padėjusių šalies transportininkams įsitvirtinti tarp ES lyderių.

TTLA vertinimu, per ateinančius kelerius metus didės dėmesys investicijoms į naująsias technologijas, IT sprendimus, duomenų apdorojimą, robotizuotų sistemų diegimą visoje vertės grandinėje.

Kas labai svarbu – transporto sektoriuje naudojamos technologijos vėliau sėkmingai perkeliamos į šiuo metu pasaulyje sparčiai augantį daiktų interneto (IoT) sektorių.

Transporto operatoriai yra didžiuliai duomenų generatoriai, todėl skaitmeninimas gali padidinti veiklos efektyvumą, tvarumą ir transportavimo saugumą.

Pandemijos laikotarpiu transporto ir logistikos pramonė pritaikė skaitmeninius įrankius, kad palaikytų savo verslą vykdant pagrindines verslo funkcijas, tokias kaip tiekimo grandinė, operacijos ir priežiūra, pardavimai ir rinkodara bei klientų valdymas.

Prognozuojama, kad pasaulinė daiktų interneto sprendimų rinka nuo 2019 metų iki 2024 metų išaugs penkis kartus ir peržengs 1 trln. JAV dolerių ribą.

„Transporto sektorius visame pasaulyje sparčiai juda skaitmenizavimo ir inovacijų keliu, todėl būtent nuo šių investicijų nemaža dalimi priklausys mūsų šalies transporto įmonių konkurencingumas tarptautinėje rinkoje ilguoju laikotarpiu“, – sakė P.Drižas.

Visame pasaulyje veikiančios transporto telematikos bendrovės „Ruptela“ generalinis direktorius Andrius Rupšys pripažįsta, jog stiprus Lietuvos transporto sektorius padėjo ir jo vadovaujamai įmonei įsitvirtinti pasaulinėje rinkoje.

„Ruptela“ siūlo itin platų spektrą IT sprendimų, padedančių organizuoti vilkikų judėjimą, vairuotojų darbo laiką, sudaryti optimalius maršrutus, mokėti kelių mokesčius, taupyti degalus bei įvairią IT įrangą sunkvežimiams, kaip degalų apskaitos įrenginiai, GPS sekikliai.

Lietuvos transporto sektorių taip pat sustiprina ir aukštųjų technologijų įmonė „Teltonika Telematics“, kuri yra „Teltonika“ įmonių grupės dalis. Europoje ši įmonė yra pripažįstama kaip lyderiaujanti telemetrijos įrangos gamintoja.

„Teltonika Telematics“ kuriama įranga šiandien ne tik užtikrina realų transporto priemonės vietos nustatymą, bet atlieka ir daug kitų verslui kasdien reikalingų funkcijų.

Gaminiuose įdiegta speciali programinė įranga stebi ašių apkrovas ir gali pranešti, jei krovinys neteisingai pakrautas, dėl ko iškyla avarijų pavojus. Mūsų gaminama telemetrijos įranga taip pat dažnai sujungiama ir su transporto priemonės pagrindiniu valdymo bloku, dėl ko galima stebėti visus automobilių parametrus nuo padangose esančio slėgio iki realaus darbo valandų skaičiaus.

Šiuo metu net atsitikus eismo įvykiui galime atkurti avarijos detales, kurios tą pačią akimirką gali būti perduotos atitinkamoms institucijoms“, – sako Julius Švagždys, „Teltonika“ įmonių grupės korporatyvinės rinkodaros vadovas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.