Lietuvos bankas: pernai lapkritį šalies mokėjimų balansas išliko perviršinis

Nors einamosios sąskaitos balanso (ESB) perviršis ir reikšmingai sumažėjo (6,3 karto), balansas ir toliau buvo perviršinis ir sudarė 86,3 mln. eurų, praneša Lietuvos bankas.

Pernai lapkritį šalies mokėjimų balansas išliko perviršinis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pernai lapkritį šalies mokėjimų balansas išliko perviršinis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2021, 12:35 PM

Perviršio sumažėjimą nulėmė iš perviršinių deficitiniais tapę užsienio prekybos ir pirminių pajamų balansai bei mažėjantys perviršiniai paslaugų ir antrinių pajamų balansai.

Lietuvos banko duomenimis, prekių eksportui sumažėjus (7,4 proc.) daugiau už importą (0,1 proc.), užsienio prekybos balansas iš perviršinio tapo deficitiniu ir sudarė 139 mln. eurų. Paslaugų eksportui ir importui sumažėjus (atitinkamai 8,8 ir 13,7 proc.), perviršinis balansas taip pat šiek tiek sumažėjo (1,4 proc.) ir sudarė 331,9 mln. eurų.

Antrinių pajamų perviršinis balansas per mėnesį sumažėjo 85,7 proc. Gauti pervedimai iš Europos Sąjungos (ES) paramos fondų (30,9 mln. eurų) sumažėjo 27,4 proc., apskaičiuotos Lietuvos įmokos į ES biudžetą (60,9 mln. eurų), palyginti su spaliu, padidėjo 82,6 proc.

Privačių asmenų pervedimai iš užsienio sudarė 49,9 mln. eurų, – palyginti su spaliu, jie sumažėjo 2,9 proc. Privačių asmenų pervedimai iš Lietuvos sudarė 18,0 mln. eurų – padidėjo 1,1 proc.

Teigiamą grynąjį finansinės sąskaitos investicijų srautą (285,7 mln. eurų) nulėmė teigiamas kitų investicijų grynasis srautas ir padidėjusios oficialiosios tarptautinės atsargos – jie atsvėrė neigiamus tiesioginių ir portfelinių investicijų grynuosius srautus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.