Prasta žinia kavos gėrėjams – nežadama gero jos pupelių derliaus

Brazilijoje, kuri yra didžiausia pasaulyje kavos gamintoja ir eksportuotoja, 2021 metais kavos pupelių derlius gali būti mažesnis net trečdaliu, o daugiausia tai lems sausros. Apie tai pranešė šalies žemės ūkio statistikos agentūra „Conab“.

Vien arabikos pupelių derlius gali sumažėti kone 40 proc.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Vien arabikos pupelių derlius gali sumažėti kone 40 proc.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2021, 2:03 PM

Derlius gali būti nuo 21,4 iki 30,5 proc. mažesnis nei 2020-aisiais, rekordiniais metais, kai buvo surinkta 63 mln. maišų po 60 kilogramų kavos pupelių, sakoma agentūros pirmojoje šiais metais paskelbtoje ataskaitoje.

Tikėtina, kad 2021 metais derlius sieks 43,9–49,6 mln. maišų.

Arabiniai kavamedžiai, iš kurių Brazilija gauna 77 proc. šalyje gaminamos kavos, pakaitomis pasižymi dideliu ir mažu derlingumu.

2020-ieji buvo gausaus derlingumo metai, o 2019-ieji buvo laikomi gerais mažo derlingumo metais, kuomet derlius sudarė 49,3 mln. kavos pupelių maišų.

„Conab“ teigimu, dabartinis mažo derlingumo sezonas jau daro neigiamą poveikį kavamedžius auginantiems regionams, o jį dar labiau pablogino nepalankios klimato sąlygos. Kai kurie šalies regionai pernai nukentėjo nuo didelių sausrų ar karščio bangų.

Palyginti su 2019-aisiais, šiemet Brazilijoje vien arabikos pupelių derlius gali sumažėti net 39,1 proc., pažymėjo „Conab“.

Visgi robusta kavamedžių pupelių derlius, kuriam dvimetis ciklas turi mažesnės įtakos, gali netgi padidėti, sakoma pranešime.

Šio mėnesio pradžioje didžiausias pasaulyje arabikos kavos gamintoja Kolumbija pranešė, jog 2020 metais eksportavo 1,2 mln. mažiau 60 kilogramų maišų, daugiausia dėl kelionių apribojimų, kuriuos lėmė koronaviruso pandemija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?