„Lewben“ socialinės atsakomybės veikla: nedideliais žingsniais, bet nuosekliai pokyčių ir svarbių rezultatų link

Apie tai pasakoja Vilius Kavaliauskas, „Lewben“ valdybos pirmininkas, CEO. Pasak jo, įmonė jau dešimt metų ne tik vykdo įmonės socialinės atsakomybės (ĮSA) veiklą ir savo pavyzdžiu siekia paveikti kitus verslus, bet ir ryžosi vidiniams pokyčiams – šiais metais planuoja įsteigti specialią pareigybę.

Vilius Kavaliauskas, „Lewben“ valdybos pirmininkas, CEO.
Vilius Kavaliauskas, „Lewben“ valdybos pirmininkas, CEO.
Juozo Kavaliausko atminimo vakaro akimirka.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Juozo Kavaliausko atminimo vakaro akimirka.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 2, 2021, 3:08 PM

– Lietuvoje ĮSA dažnai suprantama gana siaurai, kaip rinkodaros ir komunikacijos priemonė. Koks jūsų, kaip vadovo, ir jūsų įmonių grupės požiūris į tai?

– Daugelyje įmonių ĮSA veikla nėra dokumentuojama, nesudarytas ĮSA veiksmų planas, nenumatyti veiklos atlikimo rodikliai ir ataskaitos nėra skelbiamos viešai.

Savo kelionę socialiai atsakingo verslo link pradėjome prieš dešimt metų. Per šį laiką ne tik įtraukėme darbuotojus ir skyrėme laiko jiems ugdyti, bet pavyzdžiu buvome ir savo klientams bei partneriams.

Ateityje socialinės atsakomybės veiklą planuojame plėsti. Turime puikių sumanymų. Konkretūs ĮSA veiksmai jau dabar planuojami suderinus tris dalykus: mūsų grupės strategiją, darbuotojų siūlymus ir vietos bendruomenės poreikius.

Smarkiai išaugus veiklos mastui, komandai, paslaugų spektrui supratome, kad turime būti itin dinamiški bei inovatyvūs, taigi 2019 m. įmonių grupė persiorientavo į „Agile“ projektų valdymo metodą ir, siekdama glaudesnės integracijos, priėmė sprendimą judėti bendro prekės ženklo link.

Be to, esu įsitikinęs, kad įmonių socialinė atsakomybė turi apimti ne tik filantropinę ir labdaringą, sveikatos ir aplinkosauginę veiklą.

O patraukli darbuotojų motyvavimo sistema, saugi darbo vieta – viena svarbiausių socialiai atsakingo verslo sričių.

– Nors „Lewben“ pokyčių siekia ir iniciatyvų imasi ĮSA srityse, šiuo metu daugiausia dėmesio skiria meno ir kultūros mecenatystei bei pagalbai vaikams, sergantiems onkologinėmis ligomis?

– Manau, kad dar prasmingesnė veikla tampa tada, kai iniciatyva kyla iš reikšmingų asmeninių paskatų. Juk tai, ką mecenuoti, dažnai žmonės renkasi ir remdamiesi asmeninėmis vertybė-mis.

Kartu su žmona Rita esame aistringi meno kolekcininkai – savo kolekciją pradėjome formuoti dar iki Lietuvos išeivijos dailės fondo (2010 m.) ir „Lewben Art Foundation“ (2013 m.).

Per 10 veiklos metų „Lewben“ savo ir „Lewben Art Foundation“ vardu prisidėjo prie daugelio meno bei kultūros projektų.

Šiuolaikinio meno mugės „ArtVilnius“ mecenatais buvo 2015–2019 m., Jaunojo tapytojo prizą rėmė 2014–2019 m., mecenavo Lietuvos paviljonus 57-ojoje ir 58-ojoje Venecijos bienalėse, 2013–2018 m. rėmė šiuolaikinio meno naujienų portalus Artnews.lt ir „Echo Gone Wrong“.

„Lewben“ ir „Lewben Art Foundation“ mecenavo Nacionalinės dailės galerijos nuolatinės ekspozicijos atnaujinimą ir Šiuolaikinio meno centro holo rekonstrukciją.

Taip pat mecenavo beveik 10 parodų galerijoje „Vartai“ (Deimanto Narkevičiaus „Skamba lyg XX amžiuje“, „Žilvitis“, Andriaus Zakarausko „Raiščiai“, Heimo Zobernigo ir Julios Haller „Paveikslai“, Krišo Salmanio „Eilėraščiai ir daiktai“, Julijono Urbono „Orgazmo karuselė“, Lino Jusionio „Nuopuolis“, personalinė Žilvino Kempino paroda); parodas Šiuolaikinio meno centre (Erwino Wurmo paroda „Siauras namas“, Eglės Budvytytės „Riedlenčių malda, arba Kakta žemiau širdies“, „Random Rapid Heartbeats“), tapo Laure Prouvost parodos Ruperto meno ir edukacijos centre mecenate.

Be paminėtų paramos projektų, per visus veiklos metus Lietuvos nacionaliniam dailės muziejui ir M.K.Čiurlionio dailės muziejui buvo padovanota arti 25 Jono Rimšos tapybos darbų.

Kitas „Lewben“ grupei priklausantis ir daugiau nei prieš metus įkurtas fondas, vykdantis paramos ir labdaros veiklą, yra Juozo Kavaliausko atminimo paramos fondas.

Jo tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į onkologinėmis ligomis sergančių vaikų problemas, rinkti lėšas ir padėti mažiesiems pasveikti.

Per savo gyvavimo laikotarpį fondas prisidėjo prie įvairių paramos projektų, padėjo konkretiems vaikams, o COVID-19 sukeltomis aplinkybėmis pavyko reaguoti greitai ir pagelbėti patiems jautriausiems ir pažeidžiamiausiems nuperkant apsauginių priemonių Nacionaliniam vėžio institutui, Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos Onkologiniam skyriui bei Suaugusiųjų onkologiniam skyriui, Vilniaus Santaros ligoninės vaikų Onkohematologijos skyriui, Senjorų socialinės globos namams bei Mamų unijos šeimos namams.

Taip pat nemažai priemonių iškeliavo į įvairiausius Lietuvos kampelius, tiesiai į sunkiai sergančių vaikų namus.

– Šiandien Lietuvos kultūros lauką jau sunkiai įsivaizduojame be „Lewben Art Foundation“ dalyvavimo meno rinkoje, įvairiausių projektų organizavimo ar finansavimo. Kokius projektus vykdote šiuo metu?

– Dėl pasaulinės pandemijos smarkiai nukentėjus visoms sritims, supratome, kad negalime atsitraukti ir sustabdyti savo nuosekliai vykdomos meno ir kultūros veiklos, o mūsų meno fondas projektus turi adaptuoti ir prisitaikyti prie esamos situacijos.

Meno fondas karantino laikotarpiu pristato naują projektą – dovaną Vilniaus gyventojams – parodą „Homo Absentia“ (liet. „trūksta / nėra žmogaus“) po atviru dangumi miesto skveruose.

Tai jaunųjų Lietuvos fotografų paroda, organizuojama kartu su partneriais – Lietuvos fotomenininkų sąjunga, Vilniaus miesto savivaldybe ir Lietuvos kultūros taryba, trijose vietose: Rūdninkų skvere, K. Sirvydo skvere ir aikštelėje šalia S. Moniuškos skvero.

– Kaip manote, kiek socialiai atsakinga organizacija turėtų skirti lėšų šiai veiklai?

– Tai kiekvienos įmonės pasirinkimas. Mes matome, kad labai svarbi būna ir nedidelė parama, tarkim, onkologinėmis ligomis sergančių vaikų šeimoms. Tikruoju mecenatu tampa tik brandus žmogus, norintis padėti išsaugoti kultūrinį, istorinį ir meninį palikimą.

Įmonė supranta, kad tikslai nebus pasiekti, jei ĮSA veikloje nedalyvaus įmonės darbuotojai. Todėl įmonė stengiasi į veiklą įtraukti ir savo darbuotojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.