Rusijos kalnakasybos milžiną pasivijo milžiniška bauda dėl pernai Arktyje išsiliejusių degalų

Rusijos kalnakasybos milžinei „Norilsk Nickel“ skirta beveik 2 mlrd. dolerių (apie 1,6 mlrd. eurų) bauda dėl to, kad 2020 metais šalies Arktyje iš bendrovei priklausančios šiluminės jėgainės išsiliejo 20 tūkst. tonų degalų.

Rusijos Arktyje praėjusių metų gegužę į upes ir ežerus išsiliejo daugiau kaip 20 tūkst. tonų degalų.<br>„Scanpix“ nuotr.
Rusijos Arktyje praėjusių metų gegužę į upes ir ežerus išsiliejo daugiau kaip 20 tūkst. tonų degalų.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2021, 4:41 PM

Rusijoje neretai nutinka ekologinių nelaimių, kurias dažnai sukelia senstanti infrastruktūra, tačiau pernai gegužę netoli Norilsko miesto įvykusi katastrofa buvo viena blogiausių naujausioje istorijoje.

Sibiro miesto Krasnojarsko teismas nurodė įmonei, kuri yra viena didžiausių pasaulyje paladžio ir nikelio gamintojų, sumokėti 146,2 mlrd. rublių (1,9 mlrd. dolerių, 1,58 mlrd. eurų) dydžio baudą, sakoma „Norilsk Nickel“ pranešime.

Aplinkosaugos organizacijos „Greenpeace“ teigimu, tai „didžiausia kompensacija už žalą aplinkai“ Rusijos istorijoje.

Rusijos Arktyje praėjusių metų gegužę į upes ir ežerus išsiliejo daugiau kaip 20 tūkst. tonų degalų iš „Norilsk Nickel“ priklausančios šiluminės jėgainės degalų cisternos.

Rusijos aplinkosaugos priežiūros organizacijos organizacija „Rosprirodnadzor“ padarytą žalą įvertino 148 mlrd. rublių. „Norilsk Nickel“ teigė, kad bendrovei paskirta bauda padengs valymo išlaidas, tačiau ginčijosi dėl pačios baudos sumos.

„Rosprirodnadzor“ vadovė Svetlana Rodionova penktadienį pasveikino teismo nuosprendį. „Mes laimėjome! Ačiū visiems tiems, kuriems rūpi aplinka“, – socialiniame tinkle „Instagram“ parašė ji.

Ji kiek anksčiau buvo parašiusi, kad „pirmą kartą Rusijos istorijoje mes pareiškėme labai aiškiai: ekologija yra visų žmonių reikalas! O teršėjai sumokės!“

Prezidentas Vladimiras Putinas birželį dėl nelaimės paskelbė nepaprastąją padėtį ir sukritikavo „Norilsk Nickel“ priklausančios šiluminės jėgainės vadovą, pareigūnams paskelbus, kad įmonė nepranešė apie incidentą.

Po penktadienio verdikto „Norilsk Nickel“ akcijos Maskvos vertybinių popierių biržoje 13 val. Grinvičo laiku (15 val. Lietuvos laiku) buvo nusmukusios daugiau kaip 3 proc.

Bendrovė, kurią valdo turtingiausias Rusijos žmogus Vladimiras Potaninas, sakė, kad „atidžiai įvertins“ teismo nuosprendį, tačiau nenurodė, ar ketina jį apeliuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.