Užimtumo tarnyba: vasarį bedarbių skaičius sumažėjo

Šalies darbo rinkoje vasarį fiksuojami teigiami pokyčiai. Per mėnesį darbo neturinčių asmenų skaičius sumažėjo penkiais tūkstančiais – iki 277 tūkst. Iš viso tai sudarė 16,1 proc. šalies darbingo amžiaus gyventojų. Registruoto nedarbo rodiklis nukrito 0,3 proc. punkto.

Per mėnesį darbo neturinčių asmenų skaičius sumažėjo penkiais tūkstančiais – iki 277 tūkst.<br>V.Balkūno nuotr.
Per mėnesį darbo neturinčių asmenų skaičius sumažėjo penkiais tūkstančiais – iki 277 tūkst.<br>V.Balkūno nuotr.
Per mėnesį darbo neturinčių asmenų skaičius sumažėjo penkiais tūkstančiais – iki 277 tūkst.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Per mėnesį darbo neturinčių asmenų skaičius sumažėjo penkiais tūkstančiais – iki 277 tūkst.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Per mėnesį darbo neturinčių asmenų skaičius sumažėjo penkiais tūkstančiais – iki 277 tūkst.<br>D.Umbraso nuotr.
Per mėnesį darbo neturinčių asmenų skaičius sumažėjo penkiais tūkstančiais – iki 277 tūkst.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 8, 2021, 8:40 AM

Vasarį į Užimtumo tarnybos klientų aptarnavimo skyrius kreipėsi 16,5 tūkst. naujų klientų – 19,8 proc. mažiau nei sausį ir 22,6 proc. mažiau nei tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu

„Jau metų pradžioje stebėjome stabilesnę situaciją darbo rinkoje, tai rodė paskutiniais metų mėnesiais mažėjanti naujų klientų registracija. Tačiau vasarį šoktelėjus ir darbo ieškančių asmenų įdarbinimo, ir užimtumo rodikliams bei augant darbo jėgos paklausai, galime įžvelgti pasibaigusį nuosmukio laikotarpį rinkoje.

Kaip įprastai, tikėtina, jog šį mėnesį labiau atsivers sezoniniams darbams imlūs statybos ir žemės sektoriai“, – sakė Užimtumo tarnybos Stebėsenos ir analizės skyriaus vedėja Jurgita Zemblytė.

Gerėjantys darbo rinkos rodikliai rodo ir tai, kad per antrąjį karantiną darbo rinka yra paveikta gerokai mažiau, palyginti su pirmąja pandemijos banga. Įmonės dabar yra labiau prisitaikiusios prie karantino taisyklių ir veiklos ribojimų, mažiau neapibrėžtumo, padeda ir užtikrintumas dėl valstybės paramos teikimo – kompensuojamas 100 proc. darbuotojų, esančių prastovose, darbo užmokestis. Visa tai leido įmonėms išsaugoti darbuotojus bei imtis drąsesnių sprendimų – skelbti daugiau laisvų darbo vietų.

Darbo jėgos paklausa per mėnesį augo 15,2 proc. – Užimtumo tarnybos informacinėje sistemoje buvo registruota 23,9 tūkst. laisvų darbo vietų. 2020 metų vasarį buvo registruota 28,8 tūkst. darbo pasiūlymų

Daugiausiai darbo pasiūlymų pateikė apdirbamosios gamybos (19,8 proc.), transporto ir saugojimo (15,6 proc.), statybos (14,2 proc.) bei didmeninės ir mažmeninės prekybos bei variklinių transporto priemonių remonto (14,0 proc.) įmonės.

Didžiausia paklausa buvo sunkiasvorių sunkvežimių ir krovininių transporto priemonių vairuotojų, krovikų, valytojų, pardavėjų, lengvųjų automobilių, taksi ir furgonų vairuotojų, reklamos ir rinkodaros specialistų, siuvėjų, statybininkų.

Beveik 23 proc. (23,6 tūkst.) daugiau darbo neturinčių asmenų vasarį suteiktas užimtumas, palyginti su sausiu. 14,8 tūkst. suteiktos tarpininkavimo įdarbinant paslaugos – 7,9 proc. daugiau nei praėjusių metų vasarį. 1 tūkst. – remiamas užimtumas dalyvaujant aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse, daugiausiai iš jų – 0,4 tūkst. dalyvauja remiamojo įdarbinimo priemonėse.

Du kartus daugiau darbo ieškančių asmenų (7,8 tūkst.) nei sausį pradėjo savarankišką veiklą, įsigiję verslo liudijimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.