Vilnius nori ištirti galimos Astravo AE avarijos poveikį vandens taršai – prašo lėšų

Vilniaus valdžia ketina vertinti Neries upės užteršimo riziką ir radiacinės taršos poveikį požeminiams vandenims galimos Astravo atominės elektrinės (AE) avarijos atveju.

Norima atlikti tyrimus, kokį poveikį vandens taršai turėtų avarija Astrave.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Norima atlikti tyrimus, kokį poveikį vandens taršai turėtų avarija Astrave.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-08 15:04

Miesto vicemeras Valdas Benkunskas prašo Vidaus reikalų ministerijos (VRM) skirti lėšų galimybių studijai, pranešė savivaldybė. 

„Kalbant apie padarinių valdymą Astravo atominės elektrinės avarijos atveju, geriamojo vandens tiekimo gyventojams užtikrinimas kol kas yra silpniausia grandis“, – pranešime sakė V. Benkunskas.

„Vilniaus vandenų“ vadovas Marius Švaikauskas teigia, kad nors ėmėsi įvairių priemonių, bendrovė vis dar nėra tikra, ar jos pakankamos.

„Trūksta tai patvirtinančių mokslinių ir inžinerinių skaičiavimų, tyrimų ir jais grįstų įžvalgų“, – sakė M. Švaikauskas. 

Numatyta, kad Astravo AE avarijos atveju reikėtų keisti Vilniaus geriamojo vandens tiekimo schemą ir teritorijų ribas bei padidinti jo tiekimą iš vandenviečių, nepatenkančių į Neries baseiną. 

Vilniaus miestą bei Vilniaus, Švenčionių ir Šalčininkų rajonus aptarnaujantys „Vilniaus vandenys“ jau pasamdė įmonę, kuri įvertins vandens tiekimo krypčių korekcijas ir jo suvartojimo scenarijus.

Be to, bendrovė planuoja įrengti naujus vandens gerinimo įrenginius, slėgio kėlimo stotis, nutiesti kelias dešimtis kilometrų naujų tinklų, atnaujinti vandens siurblines. 

Pirminiais tyrimais, avarijos jėgainėje atveju užterštas Neries vanduo, kuriuo aušinamas reaktorius, į pirmąsias Vilniaus vandenvietes patektų po 10-12 valandų, o vėliau užterštų ir kitus gręžinius ne tik Lietuvos sostinėje, bet ir kitose gyvenvietėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.